Hoera, This Girl Can Cook is jarig!

Een jaar geleden begonnen wij, Tewa en One’sy, aan een nieuwe spannende reis. We startten This Girl Can Cook, een food blog waarop we niet alleen (Surinaamse) recepten delen, maar ook interviews posten met Surinamers die zich ook bezig houden met eten (en gezondheid), restaurant reviews en andere dingen waarvan we denken dat jij ze interessant vindt. Vandaag blikken we beiden terug op het afgelopen jaar en kijken we uiteraard vooruit.

One'sy's terugblik/vooruitblik This Girl Can Cook 1 jaar:

Het eerste bericht dat we officieel postten op This Girl Can Cook was geen Surinaams recept. Waarom we toch kozen om het recept voor fudgy ganache brownies te delen, is omdat dat een van de redenen was voor mij om met dit blog te beginnen. Ik had al zo vaak mijn recept naar anderen gemaild dat het me makkelijker leek om ze te verwijzen naar een website.

Verder gaf ik regelmatig gevraagd en ongevraagd advies aan mensen over gezond eten, iets wat mij al jaren bezighoudt. Zoals je hier kunt lezen, hebben Surinamers vaker dan andere groepen last van gezondheidsproblemen als diabetes en hart- en vaatziektes. Ik vond dat, sinds onze vader diabetes had en helemaal nu hij eraan is overleden, al een reden om meer na te denken over welke voeding je lichaam nou ondersteunt en voedt in plaats van andersom.

Ik hoop dat je ons blijft volgen, aanmoedigen en onze boodschap deelt met anderen!

De Surinaamse keuken bestaat uit verschrikkelijk lekkere gerechten, en als ik moet samenvatten hoe ze smaken, kom ik vooral uit bij zoet, vet en zout. En laten dat nou net drie dingen zijn die onze gezondheid niet erg de goede weg op helpen als je er teveel van nuttigt. Ik zie het echt als mijn missie om recepten te verzinnen waarmee je wel (bij benadering) die authentieke smaak van onze prachtige Surinaamse maaltijden kan behouden, maar die beduidend beter zijn voor je lijf.

Concreet betekent dat voor mij:

 • meer groente
 • minder snelle koolhydraten zoals witte rijst, gewone aardappelen en witte pasta (bami)
 • minder (geraffineerde) suiker
 • minder zout en geen Maggi-blok/Aromat/ve-tsin/aji no moto
 • minder vlees
 • zo min mogelijk frituren
 • zo veel mogelijk from scratch/zelf proberen te maken zodat je weet wat er in zit

En omdat ook we het ook heerlijk vinden om af en toe lekker te snacken, zullen we ook dat soort recepten met je blijven delen. Want naast de heerlijke Surinaamse keuken, zijn er natuurlijk nog zoveel andere lekkere dingen om te bereiden, het zou zonde zijn om die voor onszelf te houden!

Tewa's terugblik/vooruitblik This Girl Can Cook 1 jaar:

In onze zoektocht naar het gezonder maken van Surinaamse gerechten, hebben we gemerkt dat jij als lezer van This Girl Can Cook daar ook behoefte aan hebt en enthousiast over bent. En gelukkig wordt die groep mensen (niet alleen Surinamers) steeds groter. We hopen dan ook dat je ons blijft volgen, aanmoedigen, suggesties aandraagt voor recepten waarmee we aan de slag kunnen en het allerbelangrijkst: onze boodschap deelt met anderen! Want alleen als This Girl Can Cook nog groter en bekender wordt bij steeds meer mensen, zal onze mini-revolutie een grote revolutie kunnen worden. Met andere woorden: om te kunnen voortbestaan, moeten we groeien.

Onze wensen voor het komende jaar zijn daarom:

 • nog meer Surinaamse gerechten gezonder te maken
 • nieuwe variaties van recepten bedenken met al bestaande ingrediënten
 • jou kennis laten maken met Surinamers die op de een of andere manier ook met eten en/of gezondheid bezig zijn
 • jou als lezer ontmoeten en je enthousiasmeren om ons bekend(er) te maken bij anderen

Onze ultieme droom is natuurlijk om een eigen kookboek uit te brengen waarin we al onze heerlijke en gezonde recepten gebundeld hebben.

Om al deze doelen te kunnen behalen, hebben we daarom nog 1 belangrijke vraag aan je: waar heb jij behoefte aan/wat mis je nog voor artikelen/recepten op This Girl Can Cook? We doen dit voor jou, dus we horen het graag! Laat het ons hieronder weten of reageer op onze Facebook-pagina.


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

2 Replies to "Hoera, This Girl Can Cook is jarig!"

 • comment-avatar
  Nicole 7 juni 2017 (03:24)

  Geweldig initiatief, prachtige boodschap en overheerlijke gerechten! Bedankt dat jullie dit doen:) Liefs

  • comment-avatar
   TGSCC 7 juni 2017 (22:09)

   Hoi Nicole, dank je wel voor je lieve bericht! Dit soort berichten helpen ons om vol plezier verder te blijven gaan.

   Groetjes Tewa en One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.