Hoe maak je Surinaamse groenten minder bitter?

Wanneer je als Surinamer vertelt dat je Surinaamse groenten zoals sopropo en antroewa niet eet, omdat ze bitter zijn, is een van de meest gegeven reacties: “Je moet een beetje suiker zetten!” Je snapt, als je weet waar This Girl Can Cook voor staat, dat we dat niet de beste oplossing vinden. Maar hoe kan je dan toch genieten van deze bittere groenten, die wel heel erg gezond zijn? We zetten een aantal tips om Surinaamse groenten minder bitter te maken voor je op een rij!

Bittere groenten worden vaak geprezen om hun vele gezondheidsvoordelen. Ze bevatten veel voedingsstoffen en hebben een positief effect op lichaamsfuncties. Door de bitterheid worden de ‘bitter-receptoren’ in mond en darmen geprikkeld. Hierdoor worden suikers geleidelijker opgenomen in je lichaam. Sopropo bijvoorbeeld bevat twee fytonutriënten (charantine en polypeptide P) die in het lichaam hetzelfde werken als insuline (het reguleren van de bloedsuikerspiegel). Meer over deze gezondheidsvoordelen lees je hier, hier en hier.

Maar ja, die bitterheid hè? Nou weet ik dat er mensen zijn die zeggen dat Surinaamse groenten nou eenmaal bitter horen te smaken en dat dat lekker is, maar ieders smaak is anders. Letterlijk bedoel ik dan, want de genen die ervoor zorgen dat je bitterheid proeft, zijn niet bij iedereen hetzelfde. Ik zou ook graag willen genieten van de gezondheidsvoordelen van bittere Surinaamse groenten als sopropo, antroewa en bita w’wiri, zonder die bittere smaak. En als jij net zoals ik denkt, heb je misschien wel iets aan onderstaande tips.

Surinaamse groente minder bitter maken TIP 1: voeg andere sterke smaakmakers toe

Door andere specerijen en kruiden zoals knoflook of peper toe te voegen aan de bittere groenten, geef je je smaakpapillen de kans om zich ook op iets anders te focussen. Eigenlijk leid je ze stiekem af van de bittere smaak. 😀 😀

Surinaamse groente minder bitter maken TIP 2: gebruik zout

Zout kan je op meerdere manieren gebruiken om de bitterheid van groenten te verminderen:

 • Je kan het toevoegen aan het gerecht om de smaak te neutraliseren;
 • Je kan zout strooien over de groente om er vocht en bitterheid aan te onttrekken (zie filmpje hieronder);
 • Voeg zout voedsel toe zoals bakkeljauw, zoutvlees of gerookte ham/gerookt spek;
 • Je kan de groente in een zoutbadje leggen en een tijdje laten weken. Bekijk ons recept voor lasagna met antroewa en boulanger om te zien hoe we dat doen.

Surinaamse groente minder bitter maken TIP 3: voeg zoet voedsel toe

Natuurlijk bedoelen we niet dat lepeltje suiker dat veel mensen toevoegen aan bittere groenten, maar ander eten dat van zichzelf zoet is. Denk aan zoete aardappel, pompoen of rijpe bakbanaan (zie foto hieronder) of ons recept voor vegan gevulde sopropo met zoete aardappel. Als je sopropo juicet, dan kan je kiezen voor zoet fruit als ananas, zoals de meiden van Juiciety doen in hun sopropo-sapjes. Of ga voor mango in een sopropo smoothie (bowl).

Surinaamse groente minder bitter maken TIP 4: voeg een zuur element toe

Citroen en azijn helpen niet alleen om groenten hun mooie kleur te laten behouden, ze bieden ook een mooi contrast voor een bittere smaak. Voeg een scheutje azijn of citroensap toe wanneer je je groenten gaat stoven/wokken/smoren groente of doe dat pas aan het eind zodat ze niet alleen mooi groen blijven, maar ook de smaken elkaar beter complementeren.

Surinaamse groente minder bitter maken TIP 5: voeg baking soda toe

Ik las in een artikel dat een snufje baking soda eten dat te sterk smaakt, kan neutraliseren. Heb je bijvoorbeeld iets gemaakt dat te bitter, te zuur of te peper is, dan kan het toevoegen van baking soda die heftigheid enigszins opheffen. Het gaat wel echt om een snufje, teveel baking soda kan resulteren in een zeepachtige smaak.

Dit waren ze! Sommige van deze tips hebben we zelf getest, andere (nog) niet. Heb jij nog suggesties voor het minder bitter maken van Surinaamse groenten? Deel ze dan in de comments hieronder!


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

8 Replies to "Hoe maak je Surinaamse groenten minder bitter?"

 • comment-avatar
  Ernestine 2 september 2017 (10:35)

  Ik gebruik altijd aubergine in mijn lasagne, maar antruwa is een goed idee.
  Dank ook voor de tips om het allemaal minder bitter te maken. Zal ik zeker toepassen.

  • comment-avatar
   TGSCC 2 september 2017 (17:14)

   Hoi Ernestine,

   Graag gedaan!

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Sharon 1 december 2018 (22:52)

  Als tiener vond ik die bittere groenten verschrikkelijk. Maar mijn moeder heeft mij antroewa leren eten door het te mengen met mijn favoriete groente aubergine. Sindsdien ben ik overstag. Antroewa en sopropo, mmm lekker!

  • comment-avatar
   TGSCC 2 december 2018 (11:42)

   Hoi Sharon,

   Bedankt voor de tip! Vroeger vonden wij aubergine helemaal niet lekker, omdat het gestoofd werd. Maar inmiddels houden we er ook van! Antroewa en sopropo gaan moeilijk blijven hoor. 😀 😀

   Groetjes,

   One’sy en Tewa

 • comment-avatar
  Rebeca 28 december 2019 (10:46)

  vraagje ; het is niet makkelijk om in limburg aan verse sopropo te komen, wij vinden het ergggg lekker ..je moet gewoon wennen aan de bittere smaak . maar nu vind ik dat juist lekker .. super gezond : goed voor de lever en nieren. mijn vraag aan jullie is; kan je net zo lekker koken met een bevroren sopropo want die kan je wel bestellen online. ik ben benieuwd.. bedankt groetjes Rebeca

  • comment-avatar
   TGSCC 2 januari 2020 (17:08)

   Hoi Rebeca,

   We hebben het even nagevraagd bij onze moeder. Zij gebruikt het liefst verse sopropo, omdat ze het idee heeft dat bevroren (en ontdooide) sopropo toch een andere smaak heeft bij bereiding. Maar als dat het enige is dat je kan vinden waar je woont, is het zeker een alternatief!

   Eet smakelijk,

   Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Cher 18 augustus 2021 (10:07)

  Oehhhh wat een goeie tips! Ik wil binnenkort sopropo proberen op zuur, nu zie ik overal dat mensen die bitterheid eruit proberen te krijgen met bijvoorbeeld zout en het dan uitknijpen net als in het bovenstaande filmpje. Ik vraag me af of dat dan niet veel wegneemt van de vitaminen, wat denk jij? Hoe zonde zou t zijn om deze bittere groente te eten als je niet alle vitaminen binnenkrijgt.

  • comment-avatar
   TGSCC 24 augustus 2021 (19:47)

   Hoi Cher,

   Dat is een goede vraag, eerlijk gezegd weet ik niet of de vitaminen nou vooral in het vocht zitten (of misschien meer in het vruchtvlees/de vezels). Maar als je geen risico wil nemen, dan zou ik de sopropo zonder ‘bewerking’ op zuur zetten!

   Succes en vast smakelijk eten!

   Groetjes,

   One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.