7 tips om goedkoop gezond én biologisch te eten

Gezond en biologisch eten hoeft niet duur te zijn! Toch is dat wat mensen vaak denken als wij vertellen dat we gezond en biologisch eten. Het klopt dat biologisch eten inderdaad wat meer kan kosten, maar met de juiste tips en tricks kun je prima gezond eten zonder dat je er failliet aan gaat. In deze post geven wij je een aantal van die trucs om bewust, gezond, biologisch en goedkoop te eten!

Het is belangrijk om je eerst even kort uit te leggen wat biologisch inhoudt. Biologisch betekent dat er wordt geproduceerd met respect voor de natuur en dieren en zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en preventieve antibiotica. Maar, biologisch betekent niet per se gezond! Suiker bijvoorbeeld, blijft suiker. Dus elke dag een biologisch pak koekjes eten, is misschien nog steeds niet het allerbeste idee. Wij geloven verder dat gezond eten, bewust eten is. Dus veel vers fruit en verse groenten en zo min mogelijk bewerkte producten.

Wat kan je dan wel doen om goedkoop gezond en biologisch te eten?

1: Eet minder vlees

Heb je in de supermarkt wel eens de prijs van biologische kipfilet vergeleken met ‘gewone’ kipfilet? Dikke kans dat je steil achterover slaat van het grote verschil. Het kost ongeveer twee à drie keer zoveel. Dat is voor ons in ieder geval genoeg reden om het niet elke dag in ons mandje/karretje te gooien, maar slechts een paar keer per maand. Datzelfde geldt voor vlees, ook dat hoef je niet elke dag te eten. Om toch de voedingsstoffen binnen te krijgen die je uit vlees en kip haalt, kan je meer peulvruchten en groenten eten. En je raadt het al: die zijn een stuk goedkoper.

2: Kook vanuit wat je nog in huis hebt in plaats van vanuit een recept

Als je elke dag kookt volgens een recept dat je aanhoudt, waarvoor je een halve stronk broccoli en een half bakje champignons nodig hebt, zal je altijd restjes overhouden die, als je ze niet op tijd gebruikt, bederven en weggegooid moeten worden. Wanneer je anders redeneert en standaard bepaalde soorten groenten en andere basisvoedingsmiddelen in huis haalt, kan je vanuit die producten ook gerechten bedenken. Dus die halve komkommer, twee overgebleven bietjes en fetakaas kan je prima gebruiken om deze frisse couscous salade mee te maken. En dat laatste stukje courgette en wortel gooi je door een soepje in plaats van in de prullenbak.

3: Neem een abonnement op een biologische fruit- en groentetas
vitatas proef

De Vitatas is een betaalbare biologische fruit- en groentetas die je bij de groenteboer of biologische supermarkt kan bestellen en ophalen. Je kan zelf kiezen welke variant jou het beste uitkomt, of alleen voor groenten of alleen voor fruit gaan. Ook een combinatietas is mogelijk (groenten en fruit voor €12,75), maar dat is voor een 3-persoonshuishouden misschien net te weinig. Kies daarom bijvoorbeeld voor de losse fruittas van €8,25 en de groentetas extra voor €10,75. Zo ben je wekelijks voor al je fruit en groenten niet meer dan €19,00 kwijt én is alles biologisch!

Extra fijn aan de Vitatas is dat de kwaliteit en smaak van de groenten en het fruit echt top zijn. De biologische sinaasappels uit Italië die een keer in de tas zaten, waren fantastisch van smaak. Ook is het leuk dat je weleens groenten krijgt die je zelf niet zo snel koopt, zoals aardpeer. Een nadeel is dat er soms ook groenten in de tas zitten, die je niet eet of lust. Of dat er twee weken achter elkaar kool inzit. Maar goed, het zorgt er wel voor dat je extra creatief nadenkt over wat je gaat koken!

4: Aanbiedingen biologische supermarkten in de gaten houden

Net zoals elke supermarkt, hebben ook biologische supermarkten aanbiedingen. Abonneer je op de nieuwsbrief van deze supermarkten zodat je elke week digitale folders met aanbiedingen in de brievenbus krijgt. Koop dan wat meer van hetzelfde product en bewaar het in je voorraadkast (à la hamsteren) of vries het in. Ekoplaza is de grootste biologische supermarktketen en op veel plekken in Nederland te vinden. Sinds kort kan je ook online boodschappen bij ze doen. EXTRA FIJN: ze zetten altijd ook vast de aanbiedingen van de week erop online!

Bio supermarkt G&W Gezondheidswinkel heeft ook meerdere vestigingen verspreid door Nederland en biedt ook online winkelen aan (niet voor verse producten). Deze keten is soms nog goedkoper dan Ekoplaza. Vergelijk daarom via hun websites altijd even waar je de beste deal kan vinden. Andere biologische supermarkten zijn: Odin en Ekonoom (online supermarkt). Let op: luxe supermarktketen Marqt is geen volledig biologische supermarkt en vaak duurder. Daar ga je meer naar toe voor het winkelplezier.

5: Nieuwsbrief de Wakkere Winkelaar

Soms zie je door de bomen het bos niet meer … Wat houdt nu scharrelvlees in? En is vlees met een 1-sterrenclassificatie ook niet gewoon biologisch vlees? Wakker Dier is een stichting die zich bezig houdt met diervriendelijk eten en achter dat sterrensysteem zit. De stichting verstuurt elke dinsdag de ‘Wakkere Winkelaar’, een nieuwsbrief waarin de meest diervriendelijke supermarktaanbiedingen van die week voor je op een rijtje zijn gezet. Dat geldt dus voor zowel scharrelvlees en -kip, als voor zuivel.

wakkere winkelaar

Verder vind je in de Wakkere Winkelaar ook terug welke vegetarische producten in supermarkten in de aanbieding zijn. Naast aanbiedingen staat in de nieuwsbrief ook elke week een vegetarisch recept ter inspiratie. Inschrijven doe je hier. De Wakkere Winkelaar nieuwsbrief is helaas gestopt. 

6: Winkelen bij lokale winkels/boeren

De producten die in de supermarkt worden verkocht, zijn vaak duurder omdat de supermarkt een tussenpersoon is die ook geld wil verdienen. Koop jij je producten direct van de producent, dan scheelt dat geld. Op het platteland kan je vaak fantastische bioproducten bij de boer kopen. Boeren hebben soms een boerenwinkel waar ze fruit, kaas, melk en dergelijke rechtstreeks van het land verkopen. Het is niet alleen lekkerder en verser maar ook nog eens veel betaalbaarder! Hier vind je een overzicht van boeren in heel Nederland waar je terecht kan: http://www.lekkersdichtbij.nl.

7: Kortingsstickers zoeken op biologische producten
bio gehakt dirk

De meeste supermarkten (ook biologische) hebben aan het begin en/of eind van de dag kortingsstickers op producten geplakt die houdbaar zijn tot aan die dag. Afhankelijk van de winkel, kan die korting oplopen tot 50%! Zo kan jij dus mooi je slag slaan en veel biologische producten tegelijk kopen. Deze kan je op twee manier bewaren: meteen invriezen of eerst bereiden en daarna invriezen. En nog een tip voor brutaaltjes: als je een product ziet dat houdbaar is tot die dag, kan je een medewerker van de winkel gewoon vragen om een sticker. Ze zijn verplicht die voor je op te plakken. Nog mooier: vind je bij supermarkt Jumbo iets dat houdbaar is tot die dag, dan krijg je het GRATIS mee!

Dit waren onze tips om goedkoper gezond en biologisch te eten. Mocht jij nog een andere gouden tip hebben, laat het hieronder dan zeker weten!


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

1 Reply to "7 tips om goedkoop gezond én biologisch te eten"

  • comment-avatar
    Geanne 19 september 2017 (14:01)

    Ik ben fan van Vitatas! De prijs/kwaliteit verhouding is goed vind ik. Ik heb 1x per 2 weken een Hollandse groentetas en een fruittas. Voor mij goed te doen en ik eet dankzij de tassen afwisselend en in het seizoen (v.w.b. groente). Soms iets wat ik zelf niet zo snel zou kopen of iets dat niet standaard in de supermarkt ligt. ??

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.