Op vakantie in Suriname en gezond eten klinkt voor mij als een gekke combinatie. Het lijkt soms wel of al het lekkers dat je daar kan eten óf gefrituurd is, heel zoet of zout, voornamelijk uit koolhydraten bestaat, óf een combinatie is van al deze dingen. Toch kan je in Paramaribo wel degelijk aan je trekken komen als health freak als je buiten de deur eet. Lees snel verder voor een GEÜPDATE LIJST van plekken voor gezond eten in Suriname!
Surinamers houden van eten. Van zoet, vet en zout eten. Ik ga er geen preek over houden, want we zijn allemaal volwassen, maar ik geloof niet dat dat heel gezond is op de lange termijn. Nadat ik in 2011/2012 voor langere tijd in Paramaribo woonde, besloot ik eenmaal terug in Nederland dat ik echt wat meer op mijn gezondheid moest letten. Alles vreten wat ik lekker vond in Suriname resulteerde zoals je zal begrijpen in een bollere toet, wat strakkere broeken en ga zo maar door.
Dus ging het roer om. Minder koolhydraten, vlees, suiker en bewerkt voedsel en meer (onbespoten) groenten, fruit en zelfgemaakt eten. In Nederland gaat dat prima, omdat ik hier alles tot mijn beschikking heb om zo te kunnen leven en het biologisch aanbod vele malen groter is. Maar op vakantie in Suriname kan ik niet snel even mijn appelgembershotjes maken in de slowjuicer of zelf brood bakken. Dus moest ik, toen ik laatst in Paramaribo was, toch even uitzoeken of het mogelijk was om buiten de deur gezond en biologisch te eten. En jeeeeeeeeeeh, het bleek mogelijk!!! Hieronder zet ik een aantal van mijn vondsten voor je op een rij.
Gezond eten in Suriname: Love Your Body juices and smoothies
Sapjes en smoothies zijn een makkelijke manier om in een keer veel verschillende vitaminen binnen te krijgen. Ik heb in Paramaribo in het verleden wel eens smoothies gehaald bij Rituals (begane grond Krasnapolsky) maar daar verkopen ze een soort poeder dat wordt aangelengd met water en ijs. En bij Power Smoothie (in de Hermitage Mall) krijg je bij je versgeperste sinaasappelsap meer ijs dan jus.
Sinds 2015 is daar gelukkig een aanvulling op gekomen in de vorm van Love Your Body juices and smoothies. Niets aangelengd of uit pak, wel onbespoten groenten en fruit uit Suriname. De basis van je sapje is aloe vera, kokoswater, gember en moringa. Verder mag je er een kruid (onder andere munt en peterselie), twee soorten groente (bijvoorbeeld sopropo of spinazie) en twee soorten fruit (zoals mango of Surinaamse kers) aan toevoegen.
Alles wordt geperst in een BPA-vrije slowjuicer, zodat je op die manier geen plastic gifstoffen binnen krijgt. Daarom zit je sapje ook in glazen statiegeldflessen in plaats van in plastic flesjes. Het statiegeld krijg je weer terug als je de fles inlevert. Die wordt weer schoongemaakt en hergebruikt. Goed voor het milieu dus!
Zoals zo vaak hangt aan gezond leven wel een prijskaartje. De kosten voor een klein sapje (300 ml) beginnen bij SRD 15, en voor een grote juice of smoothie tel je tussen de SRD 30 en 50 neer. Daarbovenop komt nog je statiegeld (SRD 15 voor een kleine fles, SRD 30 voor een grote) en eventuele bezorgkosten. Maar als je het vergelijkt met Nederland, waar je misschien ook wel eens een verse juice of smoothie koopt, is het zeker niet duurder.
Je kan contact opnemen met Love Your Body juices and smoothies via Facebook, maar sneller is om eigenaresse Nur Sarban te WhatsAppen via 00597-853 1071. Bekijk hier het menu.
Lees hier het interview dat This Girl Can Cook had met Nur Sarban.
Gezond eten in Suriname: Pikin Sranan
Op iets meer dan een half uur rijden van Paramaribo vind je in Lelydorp Pikin Sranan, de bio-farm van Dennis Tauwnaar. Op deze boerderij verbouwt hij diverse soorten groenten en fruit, allemaal onbespoten én niet genetisch gemanipuleerd. De bio-boer geeft rondleidingen aan geïnteresseerden, die niet alleen getrakteerd worden op zijn kennis over ‘echt eten’, al zijn planten en bomen mogen bekijken, maar ook een overheerlijke lunch krijgen, die bijna volledig afkomstig is van de boerderij.
Toen ik er was, bestond die lunch uit hei gron alesi (een onbespoten oerrijst uit het binnenland van Suriname) met kokosolie, gebakken bang bang (vis) en een salade van papaya, mango en moringablad met een dressing van appelciderazijn en olijfolie. Ondanks dat ik niet van de smaak van kokos hou was dit een van de lekkerste maaltijden die ik in Suriname heb gegeten. Pure smaken en geen onnodige toevoegingen.
Zelf interesse in een rondleiding bij Pikin Sranan? Je betaalt voor een tour van 2 uur (inclusief lunch) SRD 50 per persoon (kinderen jonger dan 10 jaar krijgen 25% korting). Je vindt Pikin Sranan aan de Schotelweg 26 in Lelydorp. Eigenaar Dennis Tauwnaar is te bereiken via 00597 854 69 49 / 00597 368 187 en pikinsranan@gmail.com. Zijn producten zoals kokosolie, onbespoten groenten en verschillende theesoorten, kan je niet alleen op de boerderij kopen, maar ook op verkooppunten in Paramaribo.
Sinds juli 2018 heeft Pikin Sranan ook een eigen fysieke winkel: de Biologische Winkel. Daar worden allerlei producten verkocht zoals kruidenthee, hey gron alesi, skrati, kokosolie, kruiden om mee te koken, bio-kruidenbroden, vers fruit, gron nyan (knolvruchten) en nog veel meer. De winkel vind je aan de Franchepanestraat 55 en is elke dag behalve zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Kijk voor de overige verkooppunten (ook in Nederland) op: www.facebook.com/PikinSranan.
Gezond eten in Suriname: Tout Tout Petit
De basisingrediënten van brood zijn: meel of bloem water, gist en zout. Toch bevat het meeste brood (in Suriname) veel meer dan dat. Suiker, kleurstof en broodverbeteraar bijvoorbeeld. Niet bij Tout Tout Petit! De bakkerij heeft absoluut ‘ongezonde’ opties zoals donuts en brownies, maar je vindt er ook broden zonder broodverbeteraar zoals desembrood (zonder gist) en vloerbrood (gebakken op de stenen vloer van de oven voor een extra knapperige korst).
De bolletjes van Tout Tout Petit heb ik voor het eerst geproefd bij restaurant SOUPOSO (zie hieronder). Ze deden me een beetje denken aan Turks brood. Dat is ook licht brood dat maar een dag vers blijft, omdat het geen toevoegingen bevat. Lekker! Verder verkoopt eigenaresse Maya allerlei andere broden zoals witte en bruine puntjes, kaneel- en kaasbollen, glutenvrij brood, pitabroodjes, hamburgerbroodjes en ga zo maar door.
Je vindt Tout Tout Petit aan de Costerstraat 52 in Paramaribo en moet er vroeg bij zijn als je er iets wil kopen. De zaak is namelijk van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 8.00 – 15.00 uur ‘s ochtends. Meer info over de baksels vind je op Facebook.
Meer weten over Maya en haar bakkerij? Lees dan hier het interview dat This Girl Can Cook met haar had.
Gezond eten in Suriname: Souposo
Er zijn mensen die soep geen ‘echt’ (avond)eten vinden. Dat ben ik niet met ze eens. Helemaal niet wat de soepen van SOUPOSO betreft. Bij deze soepbar kan je zowel voor de lunch als voor diner terecht. Op het menu staan vers bereide soepen als pinda- en grit’ banasoep (naast de soep van de dag), maar ik at er ook een heerlijk broodje hummus gruntu (gegrilde aubergine, gedroogde tomaat, fetakaas en humus) en je kan ook kiezen voor salades, snacks en hoofdgerechten (Surinaams met een twist). Er zijn genoeg opties met groenten en/of zonder vlees, dus zeker geschikt voor vegetariërs/veganisten.
SOUPOSO is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 – 23.00 uur en vind je aan de Costerstraat 20a. Meer info lees je op www.facebook.com/Souposo.
Gezond eten in Suriname: Vegan Spark
Als je veganistisch eet, eet je geen vlees en vis, maar ook geen dierlijke producten zoals zuivel, eieren en honing. Bij Vegan Spark is dat sinds december 2016 mogelijk. Je kan er zowel Surinaamse als buitenlandse gerechten eten. Denk aan tjauw min of pasta, maar dan zonder dierlijke toevoegingen. Vegan Spark gebruikt zoveel mogelijk biologische producten en geen Maggiblok/ve-tsin/adji nomoto. Yaaaaaas! Op verzoek kan je gerecht ui-, knoflook-, soja- of glutenvrij gemaakt worden.
Vooralsnog kan je er alleen eten afhalen en laten bezorgen, maar in de toekomst moet het ook een restaurant worden waar je je maaltijd kan nuttigen. Je vindt Vegan Spark aan de Wolfraamstraat 64. Het is elke dag (BEHALVE DINSDAG) geopend van 11.00 – 17.00 uur. Meer info over het vegan restaurant vind je hier, meer info over de oprichter Gio en waarom Vegan Spark bestaat, lees je in ons interview met hem.
Gezond eten in Suriname: Bio Pepper & Spices Suriname
Zelf ben ik geen fan van peper, maar als jij er wel van houdt, dan kan je voortaan onbespoten/biologische peper kopen in Paramaribo. Bio Pepper & Spices Suriname richt zich voornamelijk op de export van pepers en traint daarnaast ook boeren in Suriname. Wil je de chilipepers kopen, dan kan dat bij Tulip, Choi’s en VCM Slagerij (Gemenelandsweg). Extra mooi: de pepers worden fair trade verbouwd. De boeren krijgen dus een eerlijke prijs voor hun product.
Gezond eten in Suriname: Tempeh Factory
Een dagje zelf koken zonder vlees? Dan kan je kiezen voor tahoe (tofu) of tempeh. Helaas is soja vaak genetisch gemanipuleerd, maar niet als je je tempeh koopt via de Tempeh Factory! Dit bedrijf maakt de vleesvervanger op basis van soja, bruine bonen en rijst. Je koopt de tempeh bij alle locaties van VCM Slagerij, G-Sale en Soeng Ngie Oriental Market.
Helaas maakte Tempeh Factory bekend voorlopig gestopt te zijn met de productie.
Gezond eten in Suriname: eieren en mayonaise van Rogom Farm
Bij bakkerij Tout Tout Petit zag ik een poster van de mayonaise van Rogom Farm. Al vijf jaar kweken de eigenaars van deze kippenboerderij kippen die geen antibiotica krijgen toegediend. Ook hun biologische voeding zoals pepermunt, soepgroente en kon saka wiri worden bij Rogom Farm gekweekt. De eieren zijn op veel plekken te koop en worden ook verwerkt tot mayonaise (gewoon en knoflook) die vrij is van kunstmatige toevoegingen.
Gezond eten in Suriname: Clevia Park
Bovenin Paramaribo-Noord vind je Clevia Park. Je kan er elke dag vissen en elke zondag is er Clevia Markt. Op die markt worden diverse natuur- en biologische producten verkocht, kan je ontbijten (ciabatta met bangbang, pompoen pannenkoekjes, havermoutkoekjes, enz.) en lunchen (kurkuma kibbeling, okersoep, kipburger met zoete aardappelfriet, enz.) en worden verschillende gezonde snacks verkocht (ijsjes gemaakt van fruit, kokoschips, enz.). Daarnaast worden er shiatsu masssages gegeven en zijn er leuke kinderactiviteiten.
Clevia Park is te vinden op de hoek Kasoedjieweg/Papajafowroestraat in Paramaribo en is dagelijks geopend van 7.30 – 19.30 uur.
8 Replies to "Gezond eten in Suriname doe je op deze plekken (geüpdate!)"
AJ Sing 14 mei 2016 (08:51)
Thanx!!! Gaaf artikel
TGSCC 14 mei 2016 (09:59)
graag gedaan!
Nrc 19 mei 2016 (02:57)
Wat een ontzettend leuk artikel ????
TGSCC 19 mei 2016 (15:39)
Dank je! Als je nog aanvullingen hebt, horen we het graag. Groetjes, One’sy
Sally 22 juli 2017 (18:04)
Heel fijn dit artikel! Is fijn als ik straks naar Su ga :). Sowieso vind ik jullie site heel tof en inspirerend. Het is goed om te zien dat het Surinaams eten ook met een gezonde twist kan. Zou je ook een eigen zaak willen, in Zuodoost bijvoorbeeld? Ik kan niet eeuwig naar de Smeltkroes blijven gaan…
TGSCC 23 juli 2017 (16:37)
Dank je wel Sally! En veel plezier in Suriname!
Ook wij zouden blij zijn als er inderdaad een plek was waar je gezond Surinaams kan eten. Dat is zeker iets om over na te denken. Tot die tijd kan je gelukkig op ons blog terecht. 🙂
Groetjes,
One’sy en Tewa
Vereniging AANEEN 21 maart 2020 (13:20)
Gedeeld en wel op mijn fb page http://www.verenigingaaneen.nl
TGSCC 21 maart 2020 (17:28)
Ah, wat lief, dank je wel!
Groetjes,
Tewa en One’sy