Gaby Akkrum van Majesteit Taart bakt taarten voor iedereen

Taartenliefhebbers kunnen al sinds begin 2015 terecht bij Majesteit Taart in de Amsterdamse Javastraat. Eigenaresse Gaby Akkrum (29) besloot dat ze na 2 jaar vanuit huis bakken mensen wilde verwelkomen in een winkel. Ook wij van This Girl Can Cook zijn fan van Gaby’s taarten en laten je daarom graag kennis maken met de dame achter de American pastry. “Ik wilde dat iedereen taart kan eten bij Majesteit Taart. Als ik zo kijk naar mijn klanten dan is dat goed gelukt.”

koekjes Majesteit Taart Javastraat

Je bakte als meisje al taarten, welke koeken/taarten waren dat?
“Voornamelijk Surinaamse koeken zoals fiadoe, bojo, eksi kuku, maïzena koekjes. Mijn maïzena koekjes zijn echt amazing, die smelten op je tong. Het geheim daarvan? Dat mag ik eigenlijk niet verklappen, maar de juiste verhoudingen, liefde en custard! Mijn oma’s waren beide commercieel ingesteld, die maakten taarten en verkochten ze. Ik denk dat het daar een beetje is begonnen.”

Wanneer begon je andere taarten te bakken?
“Ik denk zo’n vijf jaar geleden. Ik maakte met Dr. Oetker-producten taartjes die ik dan pimpte. Toen dacht ik op gegeven moment: ik heb van jongs af aan geleerd om taarten from scratch te maken, dus ik ga geen bakmixen meer gebruiken. Ik ging toen American pastry maken, zoals red velvet, cheesecake en chocolate cake.”

Heb je ook een horeca-achtergrond?
“Ik heb tijdens mijn studie Media- en Entertainment Management wat horeca-ervaring opgedaan in restaurants en koffiezaakjes. Daarna heb ik voor RTL 4 gewerkt bij de programma’s Over de Kook en Masterchef. Of het toeval is dat het kookprogramma’s zijn? Ik ben me wel gaan begeven in bepaalde kringen, denk aan iemand als Janny van der Heijden van Heel Holland Bakt. Ik brainstormde met haar over wat ik zou kunnen doen met taart. Dus nee, toeval bestaat niet. Het moest zo zijn. Na mijn tv-periode, werkte ik bij een uitzendbureau, waar ik onderaan de ladder begon, maar uiteindelijk recruitment manager ben geworden. Dat heb ik drie-en-een-half jaar gedaan en daarna wilde ik graag mijn focus voor de volle 100 % op taarten leggen. Ik werkte fulltime en in de avonduren en weekenden was ik bezig met taarten. Omdat het mijn passie was, vond ik het heel fijn, maar op een gegeven moment brak het me op.

Dat was best een stap in het diepe. Ik had geen kinderen of relatie destijds, maar wel een koophuis. Dus dat vond ik heel spannend en eng. Maar ik heb er heel veel over gesproken met mijn ouders, ondernemers en een oud-collega. Die zei tegen me: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren, dat je je huis kwijtraakt? Bedenk nu dan alvast wat je daarop kan verzinnen: dat je bij je ouders gaat wonen en je je huis onderverhuurt.’ Dus ben ik heel hard gaan sparen en met de steun van mijn ouders durfde ik de stap te zetten.”

“Bij Majesteit Taart ben ik echt 24/7 met taart bezig”

Die sprong heeft dus goed uitgepakt! Wist je dat meteen?
“Volgens mijn begrotingen voor de eerste drie jaar zou ik gewoon mijn rekeningen moeten kunnen betalen. Ik ben heel blij dat het zo positief heeft uitgepakt. Ik wilde vanaf het begin al een open bakkerij, maar ik durfde de investering toen niet aan. En ik begon met 1 medewerker en we zijn nu twee jaar later met zijn achten. Ik ben dus heel klein en voorzichtig begonnen. Als ik het over zou mogen doen, dan had ik vanaf het begin meer personeel ingezet. Maar dat vond ik ook heel spannend, want ik wist niet hoe het ging lopen.

Het eerste jaar was het zo overwhelming. Niet alleen qua emoties, maar ook omdat ik wilde presteren en mijn klanten tevreden wilde houden en elke klus aannam omdat ik geen nee durfde te zeggen. Dat ging zo ten koste van mezelf en mijn gezondheid dat ik overwerkt raakte en om de vier maanden dacht: dit trek ik niet meer, het is zo veel allemaal. Ik deed een stapje terug, dacht goed over wat ik nou wilde en heb mezelf voorop kunnen stellen.

Natuurlijk zal je vaak over moeten werken, maar er is een grens. Ik kreeg in het tweede jaar ook een relatie en ik wilde niet alleen de perfecte vriendin zijn, maar ook de perfecte dochter, de perfecte baas, de perfecte host van mijn winkel, de perfecte bakker. Maar geloof me, dat kan niet. Dus nu ben ik de perfecte versie van mezelf.”

Welke tips heb je voor dames die taarten bakken en daar ook hun business van willen maken?
“Bedenk goed waarom je dit wil en realiseer je dat het keihard werken is. Als je hier bij Majesteit Taart naar binnen loopt, zie je alleen een leuke winkel, hoe de taarten worden gebakken en in de vitrine liggen en allemaal vrolijke meiden die daar staan, maar het is zoveel meer dan dat. Je bent echt 24/7 bezig met taart. Ik heb ook gezegd: ‘Als ik dit had geweten, dan was ik nog even op vakantie gegaan voor ik mijn zaak opende.’ Inmiddels ga ik wel regelmatig op vakantie hoor.”

“Als klanten een suggestie hebben voor een taart, gaan we daar gerust mee experimenteren”

American pastry is erg populair. Heb je wel eens gedacht, wat kan ik nog toevoegen aan alles wat er al is?
“Ik eet hier echt de hele dag door, dus daardoor ontstaan interessante smaakcombinaties. Dat vind ik echt heerlijk, om nieuwe combi’s te bedenken. Daarnaast staan we ook open voor suggesties van klanten, als zij een idee hebben voor hun taart, bijvoorbeeld mango curd in een vegan taart met cashewnoten, dan gaan wij ermee experimenteren en als wij er enthousiast over zijn, dan gaan we het ook verkopen. Dat zie ik dus echt als mijn specialiteit. Ook maken we ‘verantwoorde’ taarten die veganistisch, glutenvrij, suikervrij of lactosevrij zijn. Het doel van Majesteit Taart was dat iedereen hier taart kan eten. Als ik zo kijk naar mijn klanten dan is dat goed gelukt.”

American pastry Majesteit Taart

Bak je privé nog taart?
“Nooit. Ik ben eigenlijk 24/7 in de zaak. Als ik iets nieuws maak, is het met de gedachte om het te verkopen in de winkel. Sinds ik Majesteit Taart heb, heb ik al niet meer thuis in mijn keuken voor mezelf gebakken.”

Suiker is steeds meer de duivel. Ben jij daar ook mee bezig?
“Ja. Ook omdat ik een paar jaar geleden te horen kreeg dat ik vanwege gezondheidsredenen suiker beter zo veel mogelijk kon vermijden. Een van de belangrijkste dingen is dat ik geen suikers mag eten omdat ik mijn bloedsuikerniveau stabiel moet houden om zo mijn hormoonhuishouding in balans te houden. Dat was best een struggle in het begin omdat ik taarten bak natuurlijk. Maar het was ook een uitdaging om uit te zoeken welke suikervervangers zoals dadels of ander fruit ik kon gebruiken om toch lekkere en mooie taartjes te maken die verantwoord zijn. Daarnaast vind ik dat de kwaliteit van mijn taarten constant moet blijven, dus proef ik nog steeds veel taarten.”

Hoe vaak moet je experimenteren voor een taart lukt?
“Dat verschilt per taart, maar we proberen taarten die mislukt zijn toch ‘op te lappen’. Kunnen we er bijvoorbeeld nog iets aan toe voegen zodat ‘ie toch nog smaakt? We laten onze vaste klanten ook vaak nieuwe dingen proeven. Zij geven ons feedback die we kunnen meenemen en we werken ook samen met de organisatie Taste Before You Waste http://www.tastebeforeyouwaste.org/. Zij halen dagelijks etenswaren op hier in de straat. Wanneer wij iets technisch niet kunnen verkopen, dan nemen zij het mee om er maaltijden van te maken voor studenten die ze voor een vrijwillige bijdrage kunnen eten. Een andere manier om de taarten toch te gebruiken, is door er truffelballen van te maken. We verkruimelen de taart, voegen er frosting aan toe en dopen ze in chocolade. Ik heb ook van huis uit meegekregen dat je eten niet mag verspillen.”

vitrine Majesteit Taart Javastraat

Heb je ook Surinaamse taarten?
“Nee, op dit moment niet. We hebben het wel geprobeerd in het begin, bijvoorbeeld met suikervrije bojo, maar dat liep niet zo goed dat we het vast konden opnemen in het assortiment. Surinaamse taarten en koeken zijn wel te bestellen. Ik zou het wel tof vinden als de fiadoe hier goed zou lopen. Er komen best veel witte mensen die vragen of we de Antilliaanse bolo di cashupete hebben. Dat zou ik ook willen voor de fiadoe, dat mensen hier echt binnen komen lopen om te vragen of we die ook hebben. Toen ik net open was, dachten veel mensen ook dat ik een Surinaamse taartenwinkel had. Zo bevooroordeeld, haha!”

Wat is de gemiddelde reactie als mensen horen dat jij de eigenaar bent van Majesteit Taart?
“Heel verschillend. Meestal heel positief, maar soms staan mensen er toch wel even van te kijken. Ik vraag me dan af of dat is omdat ik Surinaams ben of omdat ik er jong uitzie. Ik vraag het ook niet hoor, want het belangrijkste is dat mensen hier kwalitatief goede taart kunnen kopen. Wie die maakt, zou niet uit moeten maken.”

Majesteit Taart Amsterdam Oost Gaby Akkrum

Je hebt in korte tijd een goedlopende zaak opgebouwd, ben je al bezig met een volgende stap?
“Ik zou nog wel een paar maanden naar Parijs willen om daar meer te leren over patisserie. En ik overweeg om een tweede filiaal van Majesteit Taart te openen. Dat wilde ik heel lang niet, omdat ik de kwaliteit goed wil bewaken en mezelf niet in tweeën kan delen. Ik ga er nog eens goed over nadenken zodat ik geen overhaaste beslissing neem. Maar, als je dromen je niet bang maken, dan zijn ze niet groot genoeg.”

GABY'S FAVO'S
Favo gezond gerecht:
“Ik ben sinds kort verknocht aan açai bessen, in Suriname ook bekend als podosiri. Dat vind ik heel erg lekker. Ik doe er lijnzaad, cacao nibs, noten, mango en goji bessen in. Dat doet mijn lichaam echt goed.”
Favo Surinaams gerecht: 
“Je mag me wel wakker maken voor een lekkere boulanger met zoutvlees en gerookte kip. Maar ook voor bruine bonen, pom, pastei, heri heri, ik kan eigenlijk niet kiezen.”
Favo Surinaamse taart:
“Mijn oma’s fiadoe. Die heeft zo’n lekkere structuur, is heel zacht en je proeft de alcohol er lekker in, die is echt perfect.”
Favo guilty pleasure:
“Macarons, cheesecake, chocolate cake, ijs.”
Favo taart adresjes:
“Magnolia Bakery in New York bekend van Sex and the City. In Tokio at ik super lekkere macarons bij Pierre Hermé en de taartjes bij Ladurée waren heerlijk. In Amsterdam was ik aangenaam verrast bij Pompadour en My Little Patisserie.”

WINACTIE: in samenwerking met Majesteit Taart mag This Girl Can Cook een RED VELVET TAART weggeven! Je maakt er kans op door onze Facebook-post over dit interview te liken en delen via de Facebook-pagina van This Girl Can Cook. Meedoen kan tot en met zondag 16 juli. DEZE WINACTIE IS AFGELOPEN

Majesteit Taart
Javastraat 5, 1094 GX Amsterdam
020 33 453 11
info@majesteittaart.nl / www.majesteittaart.nl

Openingstijden:
Woensdag t/m zondag: 10:00 – 18:00 uur


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

No Replies to "Gaby Akkrum van Majesteit Taart bakt taarten voor iedereen"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.