FOOD EVENT: Vegetarian Food Festival 2017 (Paramaribo)

Het is misschien (nog) niet zo gebruikelijk maar toch zijn er Surinamers (binnen en buiten Suriname) die vegetariër of zelfs veganist zijn. Voor die groep wordt op 11 en 12 november het Vegetarian Food Festival georganiseerd in Paramaribo. Voor de zesde keer wil stichting Eat Yourself Healthy laten zien dat vegetarisch eten helemaal niet saai hoeft te zijn. Lorraine Hooplot-Vreden, de oprichter van de stichting en organisator van het festival, vertelt er meer over.

Lorraine Hooplot-Vreden is een van die Surinaamse vegetariërs. Ze vond het niet ethisch om vlees te eten, ondanks dat ze het heel graag lustte. “Vanaf mijn 18e had ik periodes waarbij ik soms maanden geen vlees at. Ik begon dan weer omdat ik het lekker vond. Ik doe al zeker 8 jaar de Raj Yoga meditatie en daardoor kon ik eindelijk stoppen met vlees eten. Het lukte me op een gegeven moment gewoon niet meer.”

lorraine hooplot stichting eat yourself healthy vegetarian food festival suriname

Samen met Mildred Kloof (secretaris) en Jetty Olff (penningmeester) vormt Lorraine Stichting Eat Yourself Healthy. De stichting houdt zich bezig met de promotie van een vegetarische leefstijl en doet dat onder andere door events te organiseren, waarvan het Vegetarian Food Festival het belangrijkste evenement is. “Het aanbod aan vegetarisch eten in Suriname is heel summier en je bent eigenlijk een vreemde eend in de bijt als je vegetariër bent op feestjes, etc. Ik wilde laten zien welke voordelen het vegetarisme heeft voor mensen en dat vegetarisch eten meer is dan een bordje rijst met groente. Want dat is wat men denkt: dat vegetarisch eten saai is en er niet veel variatie is.”

Lorraine durft geen schatting te doen van het aantal vegetariërs in Suriname. Wel denkt ze dat de groep groeit. “Daarnaast zijn er ook mensen die gewoon gezonder willen eten, mensen die wel vis maar geen vlees eten. Anderen die een of meerdere keren per week vegetarisch willen eten, etc. Wat we ook zien is dat er nogal wat mensen zijn die zeggen dat hun kind helemaal geen vlees wil eten en dan willen weten hoe ze lekker vegetarisch kunnen koken.”

“Op het Vegetarian Food Festival eet je gerechten als vegetarische lasagna, pom en fiadu”

Voor al die geïnteresseerden vindt dus voor de zesde keer het festival plaats. Lorraine: “We zijn als een klein evenement begonnen met denk ik net 8 stands en 250 bezoekers, maar uiteindelijk hadden we vorig jaar zo’n 500 tot 600 bezoekers per dag en ongeveer 19 stands. Het is niet makkelijk om elk jaar het festival te organiseren vanwege stijgende kosten etc, maar tot nu toe is het gelukt.

Op het festival worden er vegetarische gerechten aan de mens gebracht van lasagna tot pom en van fiadu tot matcha cake. Daarnaast zijn er elk jaar lezingen en doen we ons best om ook kookdemo’s te doen. Vorig jaar hebben we in verband met Wereld Diabetes dag op de tweede festivaldag aandacht besteed aan diabetici. Dit jaar zal als alles goed loopt, Joy Ann Hinds, een van onze actieve ondersteuners, haar vegetarisch kookboek voor diabetici launchen op 12 november.”

stichting eat yourself healthy vegetarian food festival suriname

Ook al zijn er misschien niet zoveel vegetariers in Suriname, volgens Lorraine zijn de bezoekers wel onder de indruk van het aanbod van vegetarisch eten op het Vegetarian Food Festival. “Men heeft vaker gevraagd om het festival 2 keer per jaar te organiseren. Elk jaar staan er al een half uur van tevoren mensen voor de poort om eten te kopen en de drukte te vermijden. De lezingen worden ook heel goed bezocht. Daarnaast vragen de mensen ook naar andere gerechten. We doen ons best om te variëren qua aanbod, maar we zijn afhankelijk van wat de standhouders aanbieden. Pom en pastei worden elk jaar het best verkocht. Ook proberen wij steeds meer vegan gerechten aan te bieden, omdat er veel vraag naar is.”

Wil jij ook naar het Vegetarian Food Festival in Paramaribo? Dit is alle info nog eens op een rij:

WANNEER? zaterdag 11 en zondag 12 november 2017
WAAR? SHTTC (Suriname Hospitality and Tourism Training Centre), Gravenberchstraat 2, Paramaribo, Suriname
HOE LAAT? 11:00 – 17:00 uur
De toegang is gratis

Meer info over het event vind je hier.
Meer informatie over Stichting Eat Yourself Healthy vind je hier.


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Plaats dan wel altijd een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


No Replies to "FOOD EVENT: Vegetarian Food Festival 2017 (Paramaribo)"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.