Dit zijn de superfoods van Suriname

In Nederland zijn superfoods als chiazaad, goji bessen en tarwegras al een tijd erg populair onder mensen die bezig zijn met een gezonde lifestyle. Superfoods zijn producten die door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten zouden hebben op de gezondheid. De effectiviteit ervan wordt betwist, maar er is natuurlijk een heleboel voeding die boordevol vitaminen en mineralen zit. Ook Suriname kent een hoop gezonde producten, die je zou kunnen zien als de superfoods van Suriname. This Girl Can Cook zet een aantal daarvan voor je op een rij.

Superfoods van Suriname: MORINGA

superfoods-van-suriname-moringa
De bladen van de Moringa oleifera boom bevatten volgens wetenschappers de calcium van vier glazen melk, de vitamine C van zeven sinaasappels, kalium van drie bananen, drie keer de hoeveelheid ijzer uit spinazie, vier keer de hoeveelheid vitamine A uit een wortel en twee keer de hoeveelheid eiwit uit melk. In Suriname is het onder andere vers en gedroogd te verkrijgen via de biologische boerderij Pikin Sranan, in Nederland kan je het hier proberen.


Superfoods van Suriname: TULSI

superfoods-van-suriname-tulsiTulsi is een kruid, dat ook wel ‘heilige basilicum’ wordt genoemd. Het is rijk aan anti-oxidanten, werkt ontgiftend, reinigend en zuiverend en is daarnaast ook koortsverlagend, virusremmend en ontstekingsremmend (bron). In Nederland zou je de plant hier kunnen kopen, in Suriname is hij mogelijk ook te verkrijgen bij Pikin Sranan.


Superfoods van Suriname: ZUURZAK

recept-zuurzak-cocktail-zuurzak-vruchtvleesDe vrucht die ook wel guanabana, graviola of soursop wordt genoemd, heeft een smaak die lijkt op een combinatie van aardbei, banaan en citroen. Naast de heerlijke smaak bevat zuurzak tal van vitaminen en mineralen zoals vitamine C, kalium en magnesium. Volgens sommige bronnen stimuleert zuurzak de alvleesklier om insuline aan te maken. De bladeren van de zuurzakboom kunnen gedronken worden als thee en zouden de bloeddruk verlagen.
Klik hier voor verkoopadressen in Nederland voor zuurzakpulp, hier kan je zuurzakpoeder bestellen.
Zelf iets lekkers met zuurzak maken? Bekijk dan ons recept voor een heerlijk frisse zuurzak cocktail.


Superfoods van Suriname: PODOSIRI

superfoods-van-suriname-podosiriIn Nederland bekend als açai, maar Surinamers kennen de donkere bessen als podosiri.  Ze groeien aan palmbomen en worden geweekt, gemalen en als pap gegeten of als een soort smoothie gedronken. In dit filmpje kan je zien hoe de pap gemaakt wordt. Podosiri bevat veel antioxidanten en proeft als bosbes, noten en chocolade. Werd in Amerika populair nadat televisiedokter Dr. Oz in The Oprah Winfrey Show de bessen aanprees. Hij zei dat podosiri kan helpen bij afvallen, omdat het lichaam er sneller en efficiënter vet door verbrandt. Op zoek naar podosiri-pulp? Probeer dan een van de filialen van deze winkel in Amsterdam, Rotterdam of Almere of bestel het bij Bintha, (elke vrijdag van 16:00-21:00 uur).

Zelf een podosiri bowl maken doe je met deze twee recepten: açai bowl met fruit en podisiri met kwak.


Superfoods van Suriname: KWAK

superfoods-van-suriname-kwakKwak ziet er een beetje uit als couscous of bulgur maar is gemaakt van cassave. Die wordt geschild, geweekt, geraspt en gedroogd. Daarna wordt de cassavepap tot droge, houdbare korrels gebakken. Aangelengd met water, melk of podosiri is kwak een zeer vullende maaltijd. De droge korrels proeven, niet geheel verrassend, een beetje als cassavebrood. Kwak is in Suriname te koop bij kraampjes van marronvrouwen langs de weg of op een van de markten. In Nederland bestel je kwak hier en hier.
Zelf een voedzaam ontbijt met kwak maken, kan met dit recept voor podosiri en kwak.


Superfoods van Suriname: KOKOS

superfoods-van-suriname-kokosKokos heet in Suriname ook wel kronto en wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Je kan dan ook alle kanten op met de vrucht van de kokosnoot: de vezels kan je gebruiken om mee te bakken, de kokosmelk en het kokoswater lenen zich goed voor smoothies en drankjes en kokosolie, ja, kokosolie… Dat is zo’n veelzijdig product! Je kan er mee bakken en wokken, deodorant mee maken, het gebruiken als bodylotion of haarconditioner en ga zo maar door.


Superfoods van Suriname: NONI

superfoods-van-suriname-noniDe vruchten van de noni-plant zitten boordevol eiwitten, vezels en koolhydraten. Het sap van de noni bevat vitamine C, vitamine A, ijzer en vitamine B3. Het fruit zou  ontstekingswerend zijn, je immuunsysteem verstevigen en helpen tegen allergieën en eczeem. Noni heeft een bijzondere smaak en ruikt een beetje naar kaas, dus kan je misschien beter mengen met iets anders om de smaak iets te veranderen.


Superfoods van Suriname: SJOEROE (hibiscus)

superfoods-van-suriname-sjoeroeSjoeroe is de Surinaamse naam voor Hibiscus sabdariffa/Roselle. De kelkbladeren ervan bevatten vitamine C, calcium, ijzer en magnesium. Je kan er thee van trekken waarvan wordt gezegd dat die bloeddrukverlagend werkt. Ook wordt het sap van de fijngewreven bladeren in het oog gedruppeld tegen oogontsteking. In Nederland koop je de gedroogde bladeren om thee van te trekken onder andere hier.
Wij hebben twee recepten voor lekkere drankjes met sjoeroe: hibiscusstroop en kruidige sorrel (hibiscusdrank voor de feestdagen).


Wil je meer weten over de planten en kruiden van Suriname? In het boek ‘Medicinale en rituele planten van Suriname’ van Tinde van Andel en Sofie Ruysschaert kan je er meer over lezen. Het is onder andere te koop bij (boeken)winkels in Suriname zoals Vaco en Readytex en in Nederland onder andere via BOL.com.

DISCLAIMER: This Girl Can Cook beweert met bovenstaand artikel niet dat superfoods beter voor je zijn dan ander voedsel. Die discussie kunnen wij niet voeren omdat we er geen wetenschappelijk onderzoek naar hebben gedaan, en de meningen over de effectiviteit verschillen. Wij geloven er wel in dat je moet luisteren naar je lichaam en er op die manier achter komt welke voeding je lichaam helpt en ondersteunt of juist tegenwerkt. En raadpleeg altijd een dokter als je medicijnen gebruikt en superfoods aan je dieet wil toevoegen.


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

3 Replies to "Dit zijn de superfoods van Suriname"

 • comment-avatar
  mildred 1 november 2016 (18:26)

  Ik vraag me altijd af wat de koolhydraten zijn van die kwak en die podosiri, als u dat weet , ik zou t graag willen weten

  • comment-avatar
   TGSCC 2 november 2016 (00:01)

   Het is lastig om de precieze data daarvan online te vinden, maar dit is waar ik op uit kwam:
   100 gram podosiri bevat ongeveer 52 gram koolhydraten
   100 gram cassave (waar kwak van wordt gemaakt) bevat ongeveer 38 gram koolhydraten

   • comment-avatar
    mildred 6 november 2016 (14:14)

    Ok Dank je wel.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.