Dit zijn de leukste podcasts over eten

Mijn grote liefdes zijn eten en audio/muziek waarmee ik door This Girl Can Cook en mijn werk als radio-dj veel bezig kan zijn. Maar ik heb een manier gevonden om die twee te combineren: ik luister heel veel naar podcasts, met een voorkeur voor podcasts die te maken hebben met eten! Daarom zet ik de leukste podcasts over eten (volgens mij dan :P) voor je onder elkaar.

Podcasts zijn audio uitzendingen die gemaakt worden voor het internet en dus op elk gewenst moment te beluisteren en te downloaden zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld de radio waarbij je echt moet inschakelen voor een specifiek programma op een bepaalde tijd. Ik luister er zelf veel naar als ik dingen doe waar ik mijn hersenen niet per se aandachtig voor nodig heb, zoals koken, afwassen, douchen, de was ophangen en autorijden.

leukste podcasts over eten
Hoewel je naar een podcast kan luisteren op de website ervan, is een podcastplayer/podcastapp het handigst, omdat je daar een soort playlist kan maken van je favorieten en ook losse afleveringen kan opslaan. Ik gebruik daar zelf de app van Stitcher voor en als ik op mijn laptop luister Apple Podcasts. In de lijst hieronder noem ik eerst een paar podcastseries en daarna wat losse afleveringen van series die niet per se over eten gaan, behalve degene die ik noem.

De leukste podcasts over eten: The Sporkful

Makers: Dan Pashman
Gaat over: The Sporkful bestaat al jaren en vertelt, kort samengevat, verhalen van mensen aan de hand van eten.
Gemiddelde lengte: 30-40 minuten
Mijn tips: echt teveel om op te noemen, maar de series die je sowieso moet horen zijn ‘Other People’s Food’ en ‘Your Mom’s Food’, waar ik in een eerdere post op ons blog al over schreef. Verder vond ik de aflevering met de Nigeriaanse kok Tunde Wey erg interessant. Hij vertelde waarom hij weigert de smaken van zijn gerechten aan te passen zodat Amerikanen het waarschijnlijk sneller zullen eten en herkennen. En die met zangeres Patti Labelle was heerlijk (spoiler: ze neemt haar eigen pannen mee als ze in een hotel slaapt).
Goed om te weten: Met The Sporkful verdient Dan Pashman zijn brood en daarom zitten oude afleveringen (zoals die met Tunde Wey en Patti Labelle) achter een betaalmuur. Als je een Premium account hebt bij Stitcher, kan je ze wel beluisteren (leuk om te vragen als verjaardagscadeau!).
Meer info: www.sporkful.com


De leukste podcasts over eten: Racist Sandwich

Makers: gestart door Soleil Ho en Zahir Janmohamed, nu gemaakt door Stephanie Kuo en Juan Diego Ramirez
Gaat over: een combinatie van mijn favoriete onderwerpen: eten, klasse, gender en ras. De gesprekken gaan regelmatig over iets waar ik me hier in Nederland ook over kan opwinden: de gewoonte om gerechten uit ‘buitenlandse’ keukens aan te passen/hip te maken en te doen alsof ze niet al bestonden voor ze een ‘make-over’ kregen, oftewel (wit) privilege en soms zelfs racisme in de food wereld. Eten doen we allemaal en deze podcast laat je nadenken over allerhande zaken die met eten/koken/voeding te maken hebben die ook in Nederland gebeuren en dichterbij huis: die je zelf misschien ook wel doet/denkt.
Gemiddelde lengte: 30 minuten
Mijn tips: What’s So Political About Food Photography (EP 14), Lose Hate, Not Weight (EP 31) en Bringing Kale and Quinoa to Portland’s Strip Clubs (w/ Nikeisah Newton) (EP 69)
Goed om te weten: soms is het taalgebruik in Racist Sandwich nogal incrowd. Als je niet thuis bent in genderissues of culturele toe-eigening, dan zal je het misschien niet helemaal kunnen volgen zo nu en dan.
Meer info: de website www.racistsandwich.com bestaat niet meer, wel kan je alle afleveringen nog beluisteren via podcastapps.


De leukste podcasts over eten: A Hungry Society

Makers: Korsha Wilson
Gaat over: gesprekken over eten gaan in de media vaak over westers eten. Daardoor worden heel veel culturen en soorten voedsel buitengesloten van het gesprek. In A Hungry Society praat Korsha, die zelf ook over eten schrijft dus met allerhande gasten wiens verhaal in andere media niet aan bod komt. Ze sluit elke aflevering af met dezelfde vraag: wie nodig je uit voor je laatste maaltijd op aarde en wat staat er op tafel?
Gemiddelde lengte: 30-60 minuten
Mijn tips: Chef Kwame Williams on Caribbean Cuisine and Fine Dining (EP 4) en Decolonizing Food and Travel Culture with Bani Amor (EP 6)
Meer info: https://heritageradionetwork.org/series/a-hungry-society/


De leukste podcasts over eten: Brown Vegan

Makers: Monique Koch
Gaat over: veganisme. Monique praat met andere black vegans over onderwerpen als ‘hoe overleef je de family barbecue?’, ‘hoe je vegan kan eten met weinig geld’ en ‘het belang van een vegan community om je heen.’ Soms lijkt het alsof alleen witte mensen vegan zijn, The Brown Vegan neemt dat vooroordeel – in ieder geval voor Amerika – weg.
Gemiddelde lengte: 20-90 minuten
Mijn tips: How to Be Vegan During the Holidays | A Conversation with Tracye McQuirter (EP 34). Ik loop er zelf ook regelmatig aan tegen dat ik ergens ben (op een feestje of event) en vrijwel niets kan eten. De aflevering over de enige persoon zijn die anders eet op een familiefeest, was daarom erg herkenbaar.
Goed om te weten: ook al zijn de verhalen van iedereen die Monique spreekt verschillend, uiteindelijk lijken ze qua redenen om vegan te gaan toch erg op elkaar. Je hoort dus vaak dezelfde argumenten voorbij komen. Verder is de geluidskwaliteit niet altijd even best.
Meer info: www.brownvegan.com/podcast


Losse podcastafleveringen over eten:

*Science Vs: Peanuts: Public Enemy No. 1?
Science Vs is een podcast die onderzoekt of iets klopt door te kijken wat de wetenschap/onderzoek erover zegt. Klinkt saai misschien, maar is het absoluut niet. In deze aflevering duiken ze in de wereld van pinda-allergieën: hoe komen mensen eraan en wat kan je er tegen doen?


*Code Switch: A Chitlins Christmas: Bah Humbug!
Code Switch is een van mijn favoriete podcasts en gaat over ras/afkomst en hoe dat invloed heeft op alles in het leven. In deze aflevering vragen presentatoren Gene en Shereen luisteraars om verhalen te delen over gerechten uit hun cultuur die eigenlijk niet lekker zijn, maar toch altijd op tafel worden gezet.


Op mijn to listen lijst:

*Food Heaven Podcast
De dames achter deze podcast zijn voedingsdeskundigen die een website met plantbased (Caribbean/Latin) recepten hebben en twee kookboeken schreven (kookboek 1: Health Reboot in 28 days, kookboek 2: Diabetes Guide to Enjoying Foods of the World). In hun podcast bespreken ze allerhande onderwerpen die te maken hebben met eten en gezondheid.


Zo! Hier kan je wel even mee vooruit nietwaar? Heb je nog tips voor mij en anderen? Deel ze dan hieronder in de comments. Veel luisterplezier!


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "Dit zijn de leukste podcasts over eten"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.