Dit zijn de lekkerste snacks voor Holi Phagwa

Holi Phagwa is een hindoeïstisch feest dat ieder voorjaar wordt gevierd. Het is een combinatie van een lentefeest en nieuwjaarsfeest waarin Hindoes de overwinning van het goede op het kwade vieren. Ze smeren elkaar in met gekleurd poeder en gekleurd water en luiden zo het nieuwe jaar in.

Ik herinner me nog dat ik in de eerste of tweede klas van de middelbare school zat. In die tijd relaxte ik mijn haar nog (chemisch stijl maken), dus ik was er altijd erg mee bezig dat het niet nodeloos nat of vies werd. Woedend was ik daarom ook toen een klasgenoot gekleurd poeder over mijn haar strooide! Pas later begreep ik dat hij in al zijn enthousiasme over Holi Phagwa natuurlijk niet had nagedacht over mijn afrohaar, maar vooral deze voor hem belangrijke dag wilde vieren.

Holi Phagwa is niet alleen een lente- en nieuwjaarsfeest, maar ook een moment om te bezinnen en samen met familie en dierbaren te zijn: je sluit het verleden af en maakt met z’n allen een nieuwe start. Daar hoort natuurlijk ook eten bij! En zoals je van ons gewend bent, zetten we snacks en zoetigheden op een rij die net iets gezonder/anders zijn dan gebruikelijk.

Holi Phawga snack: GULGULA


Gulgula zijn heerlijke Surinaams-Hindoestaanse oliebollen met (bak)banaan en rozijnen. Onze versie kan je maken met volkorenmeel en zonder suiker.
Hier lees je hoe je de gulgula maakt.


Holi Phawga snack: JALEBI


Jalebi wordt gemaakt van zoet beslag dat wordt gefrituurd in rondjes en daarna geweekt in suikerstroop.
Hier lees je hoe je volkoren jalebi maakt.
Hier lees je hoe je vegan jalebi maakt.
Hier lees je hoe je glutenvrije jalebi maakt.


Holi Phawga snack: GULAB JAMUN


Gulab jamun is een traditioneel dessert op basis van melk. Het zijn een soort minidonuts geweekt in suikerstroop.
Hier lees je hoe je VOLKOREN GULAB JAMUN maakt.
Hier lees je hoe je PALEO/ZUIVELVRIJE GULAB JAMUN maakt.
Hier lees je hoe je GLUTEN VRIJE GULAB JAMUN maakt (met amandelmeel).


Holi Phawga snack: PHULAURI

knapperige Surinaamse phulauri pholourie recept
Phulauri is een vegetarische snack van gele spliterwten. In andere (Caribische) landen wordt er vaak bloem toegevoegd aan het ‘deeg’ of wordt phulauri gemaakt met spliterwtenmeel. Ons recept is juist lekker knapperig en omdat we alleen spliterwten gebruiken ook nog eens glutenvrij.
Hier lees je hoe je PHULAURI maakt.


Holi Phawga snack: BARFI


Barfi of burfi is een soort toffee, die vroeger gemaakt werd door urenlang melk te laten inkoken. De stroperige massa werd in een bakvorm gegoten en in stukken gesneden. Nu hoeft de melk niet meer zo lang te koken, maar kan je gewoon een blikje gecondenseerde melk kopen.
Hier lees je hoe je VEGAN BARFI maakt.
Hier lees je hoe je LOW FAT BARFI maakt.


Holi Phawga snack: BARA


Surinaamse bara’s zijn een heerlijke plantaardige snack die normaalgesproken gefrituurd wordt. Wij bedachten een gezonder alternatief waarbij je het beslag met veel minder vet, maar met dezelfde smaak bereidt.
Hier lees je hoe je GEBAKKEN BARA’S maakt.


Holi Phawga snack: SAMOSA


Samosa zijn een soort pasteitjes met groenten (aardappel, erwten, wortel, ui) en kruiden. Ze worden meestal gemaakt van witte bloem en gefrituurd, maar dat kan ook met volkorenmeel en gebakken in de oven. Tuurlijk, ze hebben wel een andere bite, maar daar tegenover staan meer vezels en een hoop minder vet.
Hier lees je hoe je VOLKOREN GEBAKKEN SAMOSA maakt.


 

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Dit zijn de lekkerste snacks voor Holi Phagwa"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.