Dit zijn de lekkerste snacks voor Holi Phagwa

Holi Phagwa is een hindoeïstisch feest dat ieder voorjaar wordt gevierd. Het is een combinatie van een lentefeest en nieuwjaarsfeest waarin Hindoes de overwinning van het goede op het kwade vieren. Ze smeren elkaar in met gekleurd poeder en gekleurd water en luiden zo het nieuwe jaar in.

Ik herinner me nog dat ik in de eerste of tweede klas van de middelbare school zat. In die tijd relaxte ik mijn haar nog (chemisch stijl maken), dus ik was er altijd erg mee bezig dat het niet nodeloos nat of vies werd. Woedend was ik daarom ook toen een klasgenoot gekleurd poeder over mijn haar strooide! Pas later begreep ik dat hij in al zijn enthousiasme over Holi Phagwa natuurlijk niet had nagedacht over mijn afrohaar, maar vooral deze voor hem belangrijke dag wilde vieren.

Holi Phagwa is niet alleen een lente- en nieuwjaarsfeest, maar ook een moment om te bezinnen en samen met familie en dierbaren te zijn: je sluit het verleden af en maakt met z’n allen een nieuwe start. Daar hoort natuurlijk ook eten bij! En zoals je van ons gewend bent, zetten we snacks en zoetigheden op een rij die net iets gezonder/anders zijn dan gebruikelijk.

Holi Phawga snack: GULGULA


Gulgula zijn heerlijke Surinaams-Hindoestaanse oliebollen met (bak)banaan en rozijnen. Onze versie kan je maken met volkorenmeel en zonder suiker.
Hier lees je hoe je de gulgula maakt.


Holi Phawga snack: JALEBIJalebi wordt gemaakt van zoet beslag dat wordt gefrituurd in rondjes en daarna geweekt in suikerstroop.
Hier lees je hoe je volkoren jalebi maakt.
Hier lees je hoe je vegan jalebi maakt.
Hier lees je hoe je glutenvrije jalebi maakt.


Holi Phawga snack: GULAB JAMUNGulab jamun is een traditioneel dessert op basis van melk. Het zijn een soort minidonuts geweekt in suikerstroop.
Hier lees je hoe je VOLKOREN GULAB JAMUN maakt.
Hier lees je hoe je PALEO/ZUIVELVRIJE GULAB JAMUN maakt.
Hier lees je hoe je GLUTEN VRIJE GULAB JAMUN maakt (met amandelmeel).


Holi Phawga snack: PHULAURI


knapperige Surinaamse phulauri pholourie recept
Phulauri is een vegetarische snack van gele spliterwten. In andere (Caribische) landen wordt er vaak bloem toegevoegd aan het ‘deeg’ of wordt phulauri gemaakt met spliterwtenmeel. Ons recept is juist lekker knapperig en omdat we alleen spliterwten gebruiken ook nog eens glutenvrij.
Hier lees je hoe je PHULAURI maakt.


Holi Phawga snack: BARFIBarfi of burfi is een soort toffee, die vroeger gemaakt werd door urenlang melk te laten inkoken. De stroperige massa werd in een bakvorm gegoten en in stukken gesneden. Nu hoeft de melk niet meer zo lang te koken, maar kan je gewoon een blikje gecondenseerde melk kopen.
Hier lees je hoe je VEGAN BARFI maakt.
Hier lees je hoe je LOW FAT BARFI maakt.


Holi Phawga snack: BARASurinaamse bara’s zijn een heerlijke plantaardige snack die normaalgesproken gefrituurd wordt. Wij bedachten een gezonder alternatief waarbij je het beslag met veel minder vet, maar met dezelfde smaak bereidt.
Hier lees je hoe je GEBAKKEN BARA’S maakt.


Holi Phawga snack: SAMOSASamosa zijn een soort pasteitjes met groenten (aardappel, erwten, wortel, ui) en kruiden. Ze worden meestal gemaakt van witte bloem en gefrituurd, maar dat kan ook met volkorenmeel en gebakken in de oven. Tuurlijk, ze hebben wel een andere bite, maar daar tegenover staan meer vezels en een hoop minder vet.
Hier lees je hoe je VOLKOREN GEBAKKEN SAMOSA maakt.


 

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Wij zijn One’sy en Tewa, de twee zussen achter foodblog This Girl Can Cook. Op ons blog vind je naast traditionele Surinaamse en verrassende fusion recepten, ook reviews van foodspots in binnen- en buitenland en interviews met Surinaamse en/of black owned businesses. Neem een kijkje op onze site en maak kennis met de food we love and eat!

3 Replies to "Dit zijn de lekkerste snacks voor Holi Phagwa"

 • comment-avatar
  Dal Tadka 24 februari 2021 (13:14)

  Thank you very much your blog is very useful. Nice post please share some new ideas and write a post on the Dal Tadka recipe that will save time with easy and tasty.

  • comment-avatar
   TGSCC 25 februari 2021 (15:07)

   Hi Sumit,

   Thanks for your nice comment! We’ll look in to dal tadka recipes, thanks for the tip.

   Greetings,

   One’sy and Tewa

 • Lentefeest (‘Holi’) met Little India Supermarket | Nieuws | De Westkrant 23 maart 2021 (06:25)

  […] alle kleuren van de regenboog. Ik zie onder meer jalebi, de feloranje ‘krakeling’ die volgens dit artikel niet mag ontbreken op Holi. Van de verkoper word ik niet veel wijzer. Zijn zinnen zijn ultrakort. […]

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.