De vegan pastry van Nono Cakes smaakt als de real deal

De vegan hype is real merkte Benghi toen ze begon met haar vegan pastry bedrijf Nono Cakes. Voor haar is het nooit een hype geweest, want ze is al haar hele leven vegan. Omdat ze ook taart en andere zoetigheid wilde eten, begon ze te experimenteren met het bakken ervan. En na een aantal jaar rond te lopen met het idee dit ook voor anderen te doen, voegde ze twee jaar geleden de daad bij het woord. “Ik ben begonnen met bakken omdat er niets lekkers was.”

Als je Benghi’s vegan gebak blind proeft, zal je niet doorhebben dat het plantaardig is. Ik kreeg zelf van meerdere mensen aan wie ik het had uitgedeeld berichten terug dat ze weigerden te geloven dat er geen dierlijke producten in de donuts en tompoezen zaten. ‘Weet je het zeker?’, ‘Nee, onmogelijk!’ en natuurlijk ook dat het allemaal heel lekker was. Wat er precies in haar gebak zit, houdt Benghi geheim, maar verder mocht ik haar van alles vragen over Nono Cakes en haar eigen vegan lifestyle.

vegan donuts en kaneelbol Nono Cakes

Sinds wanneer bestaat Nono Cakes?
“Sinds 1 april 2016. Ik liep al jaren rond met het idee, en ik bakte ook een tijdje op wekelijkse basis taart voor iemand. Ik had nog nooit iets gevonden waarvan ik zelf dacht, yes, dit is lekker. Vier à vijf jaar geleden dacht ik eraan om zelf iets op de markt te brengen, maar ik had toen andere dingen aan mijn hoofd. De naam had ik al wel bedacht: no milk, no eggs, no animal ingredients. Ik liet één no weg en uiteindelijk werd het Nono Cakes.

Dat ik er uiteindelijk toch mee ben begonnen, was eigenlijk best random, haha! Ik had namelijk een fulltime baan in een motorwinkel. Ik heb officieel meegedeeld dat ik mijn eigen bedrijf ging beginnen en dat was goed als ik het in maar in mijn eigen tijd deed. Dus heb ik een bedrijf gebeld, met het verhaal dat ik een leverancier was van vegan gebak. Ik zou me pas de week erna inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar ik vind dat als je iets wil doen, je dat gewoon moet doen en niet moet wachten. Het werkte, want ik had direct een vaste klant.

“Ik heb het nooit als lastig ervaren om Surinaams te eten als veganist.”

De behoefte aan vegan cakes is er zeker, helemaal nu er een vegan hype is. Ik heb het echt zien omdraaien van ‘vegans zijn gek’ naar ‘ik wil ook vegan zijn’. Ik merk ook dat er veel bedrijven zijn die wel iets willen aanbieden, maar het niet zelf willen ontwikkelen. Daarnaast vinden mensen alles wat ik maak ook gewoon heel lekker. Dat is heel belangrijk voor me. Het moet ook smaken als the real deal. Dat miste ik bij het bestaande vegan gebak. Of het was hard of suikervrij of biologisch, waardoor er iets aan ontbrak. Ik vind dat als je zegt dat je een vegan versie van iets maakt, het ook zo moet smaken. Je kan geen brood rollen met banaan en dat dan sushi noemen bijvoorbeeld. Ik vind het vooral leuk om niet veganisten ervan te overtuigen dat veganisten geen geitenwollen sok types zijn die alleen gras en wortels eten. Veganisme is wat je er zelf van maakt.”

Je bent zelf ook veganist. Hoe lang al?
“Al mijn hele leven. Mijn Surinaamse ouders zijn allebei veganist, al langer dan 35 jaar. Ze kregen vroeger vaak scheve blikken en opmerkingen als ‘hoe bedoel je je eet geen dierlijke producten?’ Ze hebben mij en mijn twee broers en zus altijd uitgelegd waarom ze vegan aten: we staan er niet achter om dode dieren te eten, dus je krijgt het niet van ons. Behalve mijn oudste broer, die alles eet wat los en vast zit, is ons hele gezin nog steeds veganist. Ik heb het nooit als lastig ervaren om Surinaams te eten als veganist. Ik at ook gewoon kousenband en pom, maar dan met vleesvervangers in plaats van kip. Mensen vragen zo vaak: ‘Wat eet je dan?’ Dus dan vraag ik: ‘Wat eet jij?’ ‘Pasta.’ ‘Nou, ik ook, maar dan vegan.’ Ik zeg altijd anything you can do, I can do vegan.”

Bakten jullie thuis ook veganistisch (Surinaams) gebak?
“Het bakken heb ik niet van huis uit meegekregen, al had mijn moeder had wel een van de eerste veganistische cateringbedrijven in Nederland. Ik at eigenlijk nooit koekjes of gebak, maar ik ben wel een lekkerbek. Dan stond ik bij de bakker met water in mijn mond naar de taarten te kijken. Vooral met mijn verjaardag wilde ik ook een taart, met kaarsjes die ik kon uitblazen en zo, maar dan zonder ei. Dat was eigenlijk de reden dat ik ben begonnen met bakken, om zelf een verjaardagstaart te kunnen eten. Ik ben research gaan doen op internet en maakte best snel lekkere taarten. Inmiddels smaken ze heel anders, omdat ik echt mijn eigen recepten heb ontwikkeld. De uitdaging voor mij is natuurlijk dat ik het zelf nog nooit heb gegeten. Dus ik moet het helemaal analyseren, wat voor structuur heeft het gebak, hoe hoort het te smaken, ga zo maar door.

Donuts zijn mijn specialiteit en daarnaast maak ik tompoezen, bananenbrood en taart. Ook verkoop ik hartige tofubroodjes en spinazie-kaas broodjes. In principe kan ik alles op aanvraag maken. Bananenbrood bijvoorbeeld hadden we niet, maar een klant vroeg er om dus ben ik het speciaal voor hem gaan ontwikkelen. Ik werk sowieso alleen op bestelling, zo blijft er nooit wat over en kan ik versheid garanderen.”

Heb je wel eens overwogen om Surinaamse taarten vegan te maken en verkopen?
“Jawel, maar ik kijk vooral naar wat de doelgroep wil. En tot nu toe zijn er geen mensen die daar om vragen. Het is zeker wel mogelijk.”

Heb je nog tips voor andere ondernemers?
“Gewoon doen. Ik had nooit bedacht dat ik bakker zou worden, en het klinkt nog steeds gek om te zeggen dat ik een bakkerij heb. Pas nu ik het doe, kom ik erachter dat ik een ondernemer ben. Ik leer heel veel terwijl ik doe. Dat moet ook wel, want als je alles leert voor je begint, begin je nooit.”

WINACTIE: in samenwerking met Nono Cakes mag This Girl Can Cook een doos overheerlijke vegan donuts (9 stuks) weggeven! Ga naar onze Facebook-pagina en like en share dit interview om kans te maken op deze smakelijke prijs. Meedoen kan tot en met maandag 30 april (12 uur a.m.). Niet gewonnen, maar toch proeven van al dit lekkers? Met kortingscode TGCC10 bestel je de hele maand mei alles van Nono Cakes met 10 % korting (1 bestelling per persoon)! DEZE WINACTIE IS AFGELOPEN

BENGHI'S FAVO'S
Favo gezond gerecht:
"Haha, ik ben eigenlijk niet bewust gezond bezig. Ik zeg altijd, ik ben the anti vegan vegan. Maar wat ik echt lekker vind om te maken, zijn goed belegde broodjes. Ik maak er echt een goed gevuld broodje van met bijvoorbeeld tomatentapenade, oesterzwam en spinazie."

Favo Surinaams gerecht:
"Grit’ bana soep. Ik hou sowieso van soep, maar die is echt mijn favoriet."

Favo guilty pleasure:
"Gebak. Maar ik denk dat dat komt omdat ik het nooit heb gehad. Dan denk ik, oh ja, toch nog een donut eten vanavond. Dat doe ik nu wel een stuk minder dan vroeger, misschien nog maar een keer in de week."

Vegan donuts, bananenbrood, kaneelbollen en ander lekkers kan je bestellen via www.nonocakes.com. Eind oktober (2018) gaat bestellen bij Nono Cakes een stuk makkelijker! Dan kan je namelijk via de webshop je order plaatsen, heb je je bestelling sneller in huis en is bezorging ook mogelijk buiten de regio groot-Amsterdam.
Daar vind je ook verkoopadressen in onder andere Amsterdam, Haarlem, Rotterdam en Dordrecht.


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "De vegan pastry van Nono Cakes smaakt als de real deal"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.