De leukste food souvenirs uit Suriname

Het hele jaar door gaan veel mensen vanuit Nederland richting Suriname voor vakantie, familiebezoek en andere zaken. Maar rond de feestdagen ligt dat aantal een stuk hoger en dat is ook logisch, omdat Suriname een fantastisch land is om Oud & Nieuw te vieren. Wist je ook dat je fantastische food souvenirs uit Suriname kan meenemen? Wij zetten de leukste voor je op een rij.

Iedere Surinamer kent het wel: familie en vrienden in Nederland die je vragen om van alles mee te nemen als je van Suriname naar Nederland gaat/komt. Die overvracht die veel mensen hebben zal daar vast iets mee te maken hebben… 🙂 Hoewel het zeker niet altijd lukt om dingen mee te nemen (vloeibare dingen in je handbagage, dom, dom, dom!), gaat het meestal wel goed. En je kan ook op de Johan Adolf Pengel International Airport (JAP) vaak je slag nog wel slaan.

FOOD SOUVENIRS UIT SURINAME 1: CHOCOLA TAN BUN SKRATI

Bij Readytex vind je altijd leuke cadeautjes om mee terug te nemen naar Nederland. Zeepjes, mokken, sleutelhangers en ga zo maar door. Zoekend naar niets in het bijzonder spotte ik daar in een mini koelkast de chocoladerepen van Tan Bun Skrati. Het bedrijf maakt niet alleen cacaoproducten zoals repen, truffels en bonbons, maar verbouwt ook de cacao zelf. Super duurzaam, dus zeker iets om te supporten! De chocolade bestaat uit twee ingrediënten: cacao en suiker, niets meer. Een leuk cadeautje voor chocoladeliefhebbers.

FOOD SOUVENIRS UIT SURINAME 2: PINDA DOKU(N)

Wist je dat het woord pindakaas waarschijnlijk is afgeleid van de Surinaamse woorden ‘pienda dokunu’? Een Duitse zendeling vertaalde dat in 1783 als ‘Pinda-Käse’ en dat werd in het Nederlands weer pindakaas. Terug naar de Surinaamse variant: die kocht je vroeger in een blok waarvan je plakken afsneed. Surinaamse biologische boerderij Pikin Sranan maakt de pinda dokun nog op authentieke wijze, waarbij de pinda’s gebrand en gestampt worden (zie filmpje hieronder). Maar ook Surinaamse pindakaasfabrikant Wippy verkoopt Fosteng Pindadoku. Ik heb het zien liggen bij Readytex, maar ik denk dat je het ook bij goed gesorteerde supermarkten kan vinden.

Pikin Sranan Pindadoku !!Ouderwetse manier van Pindakaas maken.Eerst bakken op savannahoutvuur 😉 daarna stampen in de "Matta"Geen suiker, zout of andere toevoegingen."Sranan Pindadoku fu Pikin Sranan"Verkrijgbaar bij Body in BalanceTel 0424666www.pikinsranan.net

Geplaatst door Pikin Sranan – organic farming op Dinsdag 13 september 2016

FOOD SOUVENIRS UIT SURINAME 3: KOKOSOLIE

Sinds de wereld een paar jaar geleden kokosolie ontdekte als superfood, ligt de olie voor een zeer hoge prijs in Nederlandse winkels. Het district Coronie is Surinames kronto oli leverancier en door die olie te kopen sla je twee vliegen in een klap: jij krijgt onbewerkte kokosolie voor een mooie prijs én je support de Surinaamse economie! Extra virgin (onbewerkte) kokosolie kan je bijna overal vinden in Suriname, zowel op markten als in supermarkten en drogisten.

FOOD SOUVENIRS UIT SURINAME 4: INKE’S PEPER SAMBEL

Volgens mijn jongste zusje de lekkerste Surinaamse sambal die er bestaat. Ook mijn moeder heeft een flesje ‘Inke’s Peper Sambel’ in de koelkast staan om haar maaltijden te voorzien van net wat meer pit. Ken jij mensen die wel van pittig eten houden? Geef dan een flesje peper cadeau dat je koopt op de Centrale Markt of op JAP.

FOOD SOUVENIRS UIT SURINAME 5: SNACKS VAN FERNANDES

Ik kan me nog herinneren dat onze moeder altijd met een verlekkerde blik in haar ogen sprak over de snacks van Fernandes die ze in haar jeugd at: krie-kra, tesa fisa en krakelingen. Deze uitdeelzakjes met zoete/zoute snacks zijn leuk om uit te delen aan kindjes. Is weer eens wat anders dan een zakje Wokkels of Hamka’s.

FOOD SOUVENIRS UIT SURINAME 6: SURINAAMSE RUM

Deze leuke flesjes Surinaamse rumsoorten spotte ik bij supermarkt Fruit Tuintje op JAP. Ze zijn ideaal om weg te geven als cadeautje aan mensen die wel eens van een borrel houden, maar niet meteen de hele fles willen leeg drinken. Door het formaat kan je met de rumflesjes ook goed mix-drankjes maken en ze gebruiken om mee te koken zoals wij deden met ons appelgebak, onze ananascake, rum rozijnen, fiadoe… Met heel veel dus. 🙂

FOOD SOUVENIRS UIT SURINAME 7: ARVA MASALA

Wat zou je roti toespijs zijn zonder masala? De allerbeste komt wat ons betreft uit Suriname en is van het merk Arva. Het merk is in Nederland wel te vinden, maar wel wat lastiger en een stuk duurder. Dus ken je iemand die goed is in roti maken, geef hem/haar dan eens een zakje Arva masala cadeau! Arva vind je in vrijwel alle Surinaamse supermarkten, maar de prijs kan nogal verschillen. Vergelijk dus eerst even voor je de zakjes koopt.

surinaamse food souvenirs masala roti

FOOD SOUVENIRS UIT SURINAME 8: GEKONFIJT FRUIT VAN SOENG NGIE

Aan Waterkant 86 in Paramaribo vind je Soeng Ngie & Co. Daar ben ik ooit door een vriend naar toe gestuurd omdat ze alleen daar de zoetzure en pepere kakaston verkochten die hij zo graag lustte. Of ik wat voor hem mee wilde nemen? Natuurlijk wilde ik dat en ik keek mijn ogen uit in Soeng Ngie & Co. Het was net een snoepwinkel waar je in plaats van snoep, kakaston, hamtaw en amalang kon scheppen! Ze hebben er veel meer keus dan tropische winkels in Nederland.

Zo, dat waren ze! Maar, deze lijst is natuurlijk absoluut niet volledig/af. Andere leuke food souvenirs uit Suriname zijn bijvoorbeeld typisch Surinaamse groenten en vruchten die toch anders smaken dan in Nederland of hier lastiger verkrijgbaar zijn en snacks zoals bananenchips, cassavechips en pejeh. Waar je de lekkerste snacks van Paramaribo vindt, lees je hier.


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "De leukste food souvenirs uit Suriname"

 • comment-avatar
  noah 18 maart 2017 (09:07)

  Hoi,

  Heeft u misschien een website of winkel waar ik Inke’s peper sambal kan bestellen?

  • comment-avatar
   TGSCC 18 maart 2017 (16:53)

   Hoi Noah, helaas niet. De beste kansen op de sambal heb je door iemand het te laten meenemen vanuit Suriname.

   Groetjes,

   One’sy en Tewa

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.