Hier eet je de beste friet van Amsterdam

“Hallo iedereen, mijn naam is Tewa en ik ben verslaafd aan friet.” Als je mij goed kent, weet je dat ik meer dan gek ben op friet. Ik zal het heel eerlijk toegeven, het liefst zou ik elke dag patat eten. Maar waar vind je nou de beste friet van Amsterdam? Lees snel verder voor mijn (en One’sy’s) favoriete frietadresjes in de hoofdstad.

Als kind was ik er al gek op: friet of patat, hoe je het ook wil noemen. Het was echt een beetje de running gag van de familie: “Tewa lust altijd patat! ALTIJD!” Elk jaar wilde ik op mijn verjaardagsfeestje hetzelfde eten: patatjes, voor mij het ultieme verjaardagsmaal. Daarom was mijn teleurstelling enorm als ik op een partijtje kwam waar men pannenkoeken serveerde of nog erger: bruine bonen!

Nog steeds vier ik mijn verjaardag met een vers patatje. Ik bestel bijna altijd patat met mayonaise en satésaus zonder ui, maar ik noem dit nooit ‘patatje oorlog’, omdat ik dit een onterechte benaming vind. Waarom zou bruin en wit in één bakje oorlog vormen? Het zou eerder een patatje liefde moeten heten, want het is een supercombinatie! Maar … Genoeg over mij en mijn patatverslaving! Ik vertel je nu graag waar ik als verslaafde mijn ‘shots’ haal, met andere woorden: waar je de beste friet van Amsterdam vindt.

Dit zijn mijn favofrietjes (pun intended) in Amsterdam:

Beste friet van Amsterdam: Par Hasard, Ceintuurbaan 113-115, Hoofddorpplein en Hogehilweg 20, Amsterdam-Zuid en Amsterdam-Zuidoost

Geef je de voorkeur aan high class frietjes? Dan moet je hier zijn! Par Hasard is geïnspireerd op de traditionele Belgische frituur waar gasten nog worden ontvangen door een gastheer of gastvrouw. Alles wat ze maken komt uit eigen keuken en is lokaal.

par hasard Beste friet van Amsterdam

Par Hasard oogt als een luxe snackbar die naast ambachtelijke friet en sauzen ook de meest geweldige (en dure) garnalenkroketjes verkoopt. De heerlijke huisgemaakte mayonaise doet mij een beetje aan mosterdmayonaise denken. De frietjes worden hier frites genoemd, op z’n Oud-Zuids natuurlijk. En … ze verkopen hier voor de echte friet-diehard één meter friet, oftewel acht (!) puntzakken.

Beste friet van Amsterdam: Ten Kate Friet, Ten Katemarkt, Amsterdam-West

Ik was al een paar keer heeeel snel langs Ten Kate Friet op de Ten Katemarkt gesjeesd zodat ik die heerlijke geur niet zou ruiken, maar uiteindelijk kon ik het niet meer weerstaan en zwichtte ik. Het water liep mij al in de mond toen ik de bestelling deed, tot ik erachter kwam dat ik net €0,50 tekort kwam voor een frietje! #fml

friet ten kate markt

Bron foto: Facebook

De vriendelijke eigenaar zei dat ik dat kon laten zitten en gaf mij een heerlijke grote friet met de meest romige mayonaise ooit. De portie normale friet is echt groot en nog eens echt betaalbaar voor €2,50 (in vergelijking met alle andere adresjes op mijn lijst is deze het goedkoopst). Naast zelf gesneden friet verkoopt Ten Kate Friet ook lekkere kroketjes van Oma Bob. Absoluut de moeite waard als je bijvoorbeeld een keer richting de Hallen gaat en zin hebt in echt goede en verse friet!

Beste friet van Amsterdam: Frietplaza, Buikslotermeerplein 350, Amsterdam-Noord

Friet zoals de frietgoden het bedoeld hebben! Dik, vet en ongelofelijk vers is deze handgesneden friet van Frietplaza op het Amsterdamse Buikslotermeerplein. De reden dat ik deze kraam bijna nooit kan weerstaan, is door de geweldige geur die je al van ver ruikt.

frietplaza noord

Wil je net naar die nabijgelegen natuurwinkel gaan om ook eens een Instagram lunchfoto te kunnen posten met #cleaneating, word je overvallen door die heerlijke frietgeur! En dan is het vlees zwak, zeer zwak. Ik houd van zoete satésaus op mijn friet en zij hebben hem gemasterd, voor mij echt de beste satésaus van Amsterdam.

Beste friet van Amsterdam: Vita’s Friet, Dappermarkt, Amsterdam-Oost

Een goed patatje is van verre te herkennen aan de heerlijke geur. Bij Vita’s Friet op de Dappermarkt rook ik dat dat helemaal goed zat! De vriendelijke Vita is supersnel en voor je het weet sta je met een dampende zak patat in je handen.

vita friet dappermarkt

Bron foto: Facebook

De patat was echt heerlijk, alleen vond ik een kleine friet wel echt heel klein. Een volgende keer zou ik zeker een grote bestellen. Deze frietkraam heeft trouwens ooit de prijs gewonnen voor beste friet in Amsterdam bij de jaarlijkse friettest van het Algemeen Dagblad en dat is geheel terecht!

Beste friet van Amsterdam: Doardi, Van Limburg Stirum straat, Amsterdam-Westerpark

Oh la la … Wat een droom is deze frietcorner. Aanvankelijk wilde ik naar De Bakkerswinkel gaan om daar een scone te eten toen ik langs ijswinkel Doardi liep en ik als een magneet werd getrokken naar hun frietcorner. Ik bestelde en besloot lekker op het bankje te gaan eten. Blijkbaar genoot ik erg smakelijk, want bijna alle mensen die langs kwamen, besloten ook spontaan om een frietje te kopen!

Ik lieg echt niet als ik zeg dat dit echt heerlijke friet was, knapperig van buiten, zacht van binnen, een heerlijk dikke klodder mayonaise met zalige satésaus ernaast. Het klinkt heel erg maar ik vond de friet zo lekker, dat ik nog een zak wilde halen. Het is dat ik het een beetje gênant vond, anders had ik het gedaan.

Beste friet van Amsterdam: Patatsteeg Amsterdam, Heisteeg 3, Amsterdam-Centrum

Als je toevallig in de stad bent, mag je dit adresje niet missen. Twee hippe hiphopvogels staan de hele dag de allerverste Vlaamse friet te bakken in deze piepkleine tent. Ik ga er alleen heen als het niet superdruk is, want je kan nergens zitten en staan is ook niet echt te doen in die drukke en kleine steeg.

ik houd van friet

Wat ik weleens doe is bij Patatsteeg een patatje halen en het dan opeten op een bankje op de grachten of voor Atheneum boekhandel. De friet is hier erg lekker, maar ik heb hier nog wel een tip: kies voor de fritessaus, de mayonaise is hier vrij zuur (zoals het eigenlijk hoort).

Beste friet van Amsterdam: Pont Neuf, Buiksloterweg 5, Amsterdam-Noord

Patatkiosk Pont Neuf heeft een geweldige locatie uitgekozen om potentiële klanten te trekken. Je kan de kraam namelijk niet missen als je van het Buiksloterweg-pontje afkomt vanaf Amsterdam Centraal Station of daar juist naar toe gaat.

pont neuf Beste friet van Amsterdam

Het is erg verleidelijk om even te stoppen bij Pont Neuf en een frietje te kopen. En zo’n zak is er lekker! Hou er wel rekening mee dat je er niet echt kan zitten om je patatje op te eten. Gelukkig kan je ook patat kopen en die meenemen om ergens anders op te eten.

Beste friet van Amsterdam: Rotisserie Amsterdam, De Clercqstraat 81H en Beukenplein 17, Amsterdam-West en Amsterdam-Oost

Eigenlijk is Rotisserie Amsterdam een tent waar ze kip en hamburgers verkopen (die ook heerlijk zijn!), maar sla daar zeker de patat niet over. Die smaakt namelijk alsof ‘ie gebakken is in dierlijk vet en dat geeft de friet een geweldige smaak. We vonden de patatjes zo lekker dat we gewoon een extra bakje hebben besteld (ondanks de prijs van 4 euro).

Beste friet van Amsterdam: ’t Praathuis, Plein 40-45, Amsterdam-West

Het is dat we er niet echt in de buurt wonen, maar anders zouden we misschien wel elke week langs patatkraam ’t Praathuis gaan om daar een heerlijk patatje te eten.

De friet van ’t Praathuis is gemaakt van een aardappel die zo lekker proeft (echte kruimige aardappelsmaak) dat je je best moet doen om niet nog een patatje te bestellen. Je hoeft bij deze kraam op de markt van Plein 40-45 niet staand te eten, je kan er gaan zitten. Ook wel lekker als je eerst al je boodschappen hebt gedaan om daarna op een stoel neer te ploffen en te genieten van een frietje en een drankje.

Helaas sloot ’t Praathuis in 2018 zijn kraam op het marktplein.

Dit waren onze favoriete adresjes, heb jij er ook eentje (mag ook in een andere stad)? Laat het hieronder weten!


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

3 Replies to "Hier eet je de beste friet van Amsterdam"

 • comment-avatar
  Ke 21 maart 2015 (11:01)

  Het water loopt mij nu letterlijk in de mond!!!! Ik vind trouwens de frietjes van de McDonalds ook altijd lekker 🙂

 • comment-avatar
  Gloria 30 juni 2016 (13:23)

  Als je een keer in Maastricht bent (beetje omreizen ????) dan moet je bij Reitz zijn geweest op de markt. Zelfgemaakte frites en de mayonaise is het lekkerste wat ik tot nu toe gehad heb. Zeker een aanrader op warme dagen sta je wel even te bakken in de zon omdat de rijen dan erg lang zijn. Maar wie lekker eten wil heeft er wel iets voor over toch. Ik althans wel hahhaa
  #foodaddiction.
  Groetjes,
  Gloria

  • comment-avatar
   TGSCC 30 juni 2016 (13:45)

   Will travel far for fries!!! Wat een goede aanrader! Dankjewel Gloria

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.