De 5 meest bizarre Surinaamse roticreaties

Steeds vaker zie ik Surinaams eten in de supermarkt waarvan ik denk: WAAAAAT? Roti uit blik, rotiloempia’s en zelfs een rotisalade! Omdat jij het misschien net zo grappig vind als ik, heb ik de 5 meest opvallende Surinaamse roticreaties op een rijtje gezet. 

Allereerst, deze post is geen aanval op iemand of op een merk. Het is een verzameling van etenswaar waar ik zelf dubbel om heb gelegen. Toen ik mijn onderzoek deed, viel mij op dat vooral de roti het vaak moet ontgelden en het ‘slachtoffer’ is van deze samensmelting van culturen. Ik noem het een samensmelting van culturen, want ik denk dat de merken of supermarkten deze gerechten hebben bedacht om ze toegankelijker te maken voor een groter publiek. Nu is én blijft de grote vraag: moet een roti niet gewoon iets authentieks blijven?

Zoals je weet hou ik van vernieuwing, dus heb ik er op zich niets op tegen als men speelt met authentieke gerechten, zolang de smaak wordt behouden. Toch heb ik mij aan geen van onderstaande creaties durven wagen… Mocht jij een van ze wel hebben gegeten, dan ben ik oprecht benieuwd hoe je dat vond smaken. Laat het in de comments achter!

Bizarre Surinaamse roticreaties: de Rotiloempia
roti roll gefrituurd

(bron: Topking)

Ik maakte kennis met deze roticreatie via Instagram en stond er echt van te kijken. De hele Surinaamse keuken verpakt in een loempia??? Nu ken ik de rotirol wel al en ik moet zeggen dat die helemaal niet verkeerd en zelfs handig is. Maar om die rotirol in een loempiavel te stoppen en te frituren… Ik krijg er de bibbers van! Maar goed, wie weet is dit heel lekker. De rotirol, zoals de makers de loempia noemen, bevat kip, aardappels, kousenband en is gekruid met echte masala. De ingrediënten zijn dus hetzelfde als die van traditionele roti. Misschien is dit bedoeld als een knapperige variant?

Op de website van SnackNieuws vond ik meer informatie over deze snack: hij is bedacht door het bedrijf Topking, ook bedenker van het welbekende vlammetje. Bij dat bedrijf houden ze blijkbaar erg van roti, want zij hebben ook een soort rotitosti bedacht:

Bizarre Surinaamse roticreaties: de Roti-Panini
roti panini

(bron: Topking)

Zelf zegt het bedrijf over zijn creatie:
Belegd met het beste uit de Surinaamse keuken! Kip, kousenband, aardappel en masala-kruiden, dit zijn de authentieke ingrediënten die de Roti-Panini zo heerlijk maken. De combinatie van het licht gekruide panini broodje en de rijke vulling maakt het eetplezier compleet.”

Wederom gevuld met de bekende en authentieke smaken van een rotigerecht. Als ik de panini zo bekijk, doet die me een beetje aan een broodje kip-kerrie denken. Daar is op zich niets mis mee. Toch denk ik niet dat mijn eetplezier compleet zou zijn als ik deze panini in de kantine zou tegenkomen. Wat jij?

Bizarre Surinaamse roticreaties: rotipizza
roti pizza

(bron: Vimeo-kanaal New York Pizza)

New York Pizza besloot in 2013 een aantal actiepizza’s te bedenken, waaronder deze rotipizza. Ik vermoed dat men moet hebben gedacht: laten we de roti-ingrediënten op een knapperige bodem doen in plaats van op een rotipannenkoek, dat zal zeker lekker smaken!

Vast. Maar ik ben heel benieuwd welke saus er dan op de pizza zat? Was dat een kerriesaus? Ik heb er weinig informatie over kunnen vinden. Wat ik wel tegenkwam, is een filmpje over deze pizza en van wat ik daaruit kan opmaken zaten er kip, aardappel, sperzieboontjes en kaas op de pizza. Uhm… Ik pas.

Hoewel deze rotipizza best geliefd was bij de klanten, werd besloten om de pizza toch niet in het vaste assortiment op te nemen, zoals bijvoorbeeld bij de shoarmapizza wel is gedaan. En gek genoeg ben ik niet dol op shoarma, maar de shoarmapizza vind ik dan wel weer goed te doen. Wie weet is de rotipizza in de praktijk dus net zo lekker?

Bizarre Surinaamse roticreaties: de Rotisalade
roti salade

(bron: Jumbo)

Toen ik dacht dat ik de allervreemdste Surinaamse roticreaties ooit wel had gezien, stuitte ik op iets waarvan ik dacht: HOE bedenkt men dit? WIE bedenkt dit? WAAROM bedenkt men dit? Dames en heren: De Surinaamse rotisalade!!!

Ergens voelde ik me enigszins schuldig toen ik bijna over mijn nek ging bij het zien van deze salade, want 1: ik had hem nog nooit geproefd en 2: Jumbo doet altijd erg zijn best om de Surinaamse gerechten in hun supermarkt te plaatsen. Zo waren zij de eerste die de gerechten en marinades van Patricks Catering verkochten. Ook plaatsen ze veel Surinaamse recepten op hun site, dus qua interesse (of marketing) voor Surinamers zit het wel goed. Zullen we deze salade dan gewoon maar zien als een misser?

De salade lijkt op een eiersalade, maar deze variant is met gekruide kip, scharreleieren, haricots verts en kan op ook brood worden gegeten. Volgens Jumbo is ‘ie ‘milder dan de originele pittige roti’. Ik zie mijzelf dit toch niet gauw op mijn brood smeren en ik zie er eigenlijk ook helemaal niets van roti in terugkomen. Misschien is dat wel zo qua smaak? Durf jij het wel aan?

Één pot nat: roti uit blik, Knorr Surinaamse roti, rotivellen en rotiwoksaus

roti uit blik

In de categorie: rotivarianten die geen rotigerecht genoemd zouden mogen worden, deel ik ook graag onderstaande Surinaamse roticreaties met je:

Rotigerecht uit blik: ooit had Lidl een aantal Surinaamse gerechten opgenomen in zijn assortiment, waaronder ‘roti uit blik’ met sperzieboontjes, aardappel en kip. Het lijkt mij gewoonweg zeer onsmakelijk, brrr.

Knorr Wereldgerechten Surinaamse roti: toen ik net bevriend was met een collega nodigde ze mij uit om bij haar te komen eten. Ze had naast mij geen Surinaamse vriendinnen en wist niet zo goed wat ze moest koken voor mij. Hoewel ik ook tevreden was geweest met een patatje met, wilde zij mij (heel lief) verwelkomen met een echt Surinaams gerecht. Dacht ze…

knorr roti

Ze had de Surinaamse roti, een wereldgerecht van Knorr, klaargemaakt! Zelden heb ik met zulke lange tanden gegeten. De toespijs was meer een soort soep en de rotiplaat was gewoon een wrap. Ik heb dit gerecht gegeten maar ik vond het gewoon echt totaal niet lekker en ook niet lijken op de echte roti.

-De Surinaamse rotivellen van Swiet Moffo: ik heb deze ‘rotivellen’ nog langs zien komen toen ze werden genomineerd voor een lijst met de meest misleidende producten. De rotivellen blijken gewoon tortillawraps te zijn. Foei! Albert Heijn had het lef om deze vellen te gebruiken in hun recept voor ‘gevulde Surinaamse pannenkoeken’. Ze hebben het geweten. #rotigate 😀 😀 😀

-Roti Woksaus van Faya Lobi: Ook deze roti woksaus zou zo mee kunnen doen aan de verkiezing voor misleidend product. ‘Romige kip masala’??? Sinds wanneer is masala romig?-Roti tosti: Howard Komproe testte voor zijn online serie KOMPROEVEN! samen met Jörgen Raymann de ‘roti tosti’. Best gek aangezien roti de pannenkoek is… Spoiler: er wordt kaas gebruikt!-HEMA roti met rijst: de meest eervolle vermelding in deze lijst is er een waar enorme ophef over is ontstaan. Logisch, want een gerecht een naam geven zonder dat gerecht daadwerkelijk toe te voegen, getuigt echt van geen verstand van zaken hebben. Kerriekip met sperziebonen in een rode saus met witte rijst, is precies dat. En geen ‘roti met rijst’.Het moge duidelijk zijn, mensen hebben er nogal moeite mee om kerrie/masala en roti uit elkaar te houden. Gelukkig weten ook een boel mensen dat het anders hoort!

Zelf de real deal maken? Dit is het recept voor zelfgemaakte roti. En het recept voor de roti toespijs vind je hier.


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

29 Replies to "De 5 meest bizarre Surinaamse roticreaties"

 • comment-avatar
  Faja Bobby 9 oktober 2014 (11:30)

  De Faja Lobi Roti (niet de afgebeelde pot, maar een andere) komt qua smaak – na een shitload aan peper en sambal – nog aardig in de buurt, maar hoe is iets Roti zonder de rotibladen zelf? Daarom vind ik de Knorr wereldgerechten variant het meest komisch. Je krijgt gewoon simpele en superkleine wraps in het pakje. De kruiden komen in de verste verte niet overeen met roti zoals we die van de Hindoestanen kennen. Afrader.

  Dit artikel zou trouwens leuker zijn als je ze ook echt geproefd had. Ik ben benieuwd naar je eindoordeel.

  • comment-avatar
   Tewa 9 oktober 2014 (11:43)

   Hai bobby, daar heb je helemaal gelijk in maar ik zal wat toegeven…ik durfde niet!!!! *chicken* hahahha! Ik ging al over mn nek bij die knorr roti. Hoop op vrijwilligers die het wel durven proeven! Lol

 • comment-avatar
  Tewa 10 oktober 2014 (07:51)

  Oh wauw! Zo zie je dat je soms eerst moet proeven om te kunnen oordelen. Die pom-pastei ken ik nog niet! Ga ik zeker even naar kijken.

 • comment-avatar
  yvonne 10 oktober 2014 (07:18)

  Hahaha!
  Heb erg om je artikel gelachen.
  Ik denk er net zo over.
  Sowieso zijn de wereldgerechten van Knorr te idioot voor woorden, ze verzinnen de meest maffe dingen die niet eens in de buurt komen van het echte product. ( Griekse Kofta ook zoiets, het lijkt er niet eens op.)
  Ik vraag mij ook serieus af waarom fabrikanten dit verzinnen.
  Om geld te verdienen uiteraard.
  Maar wat heb je eraan?
  Mensen wennen aan een nepsmaak en lusten daardoor dan vaak het echte product niet.
  (Heb het meegemaakt!
  Ja maar de jouwe smaakt niet als die van het Knorrpakje.
  Je hebt pech, mijn E-nummers waren op en ik had zin in een echte smaak, gewoon met echte kruiden enzo en gemaakt met hard werken in de keuken in plaats van zakjes en doosjes op te trekken. Gek he?)
  En het idee bij sommige producten…
  Roti als loempia salade of in blik?
  Nee bedankt.
  Als ze de kouseband al vervangen voor speciebonen ben ik al afgehaakt.
  De rotipizza heb ik geprobeerd en is niet te vreten, na een hap belande deze in de prullenbak. Het verbaasd mij niks dat hij dus uit het assortiment is gehaald.
  Ik bestelde hem omdat ik zin had in roti, te lui was om te gaan halen en de surinamer hier niet meer bezorgde.
  Maar helaas ik had het kunnen weten….

  Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik de potten van Faja Lobi wel gebruik voor mijn bami en nasi.
  Ik beken schuld…Can’t help it.

  • comment-avatar
   Tewa 10 oktober 2014 (07:52)

   Hahha die roti pizza is ook wel te erg voor woorden! En wat knorr aan het doen is met die ‘roti’……

 • comment-avatar
  surinaams catering 10 oktober 2014 (13:45)

  die panni lijkt me wel lekker alleen als het echt vers gemaakt is dan.

  • comment-avatar
   Tewa 13 oktober 2014 (13:53)

   Dat is inderdaad een beetje als een broodje kerrie kip denk ik.

 • comment-avatar
  Mischa 10 oktober 2014 (23:28)

  Zo’n rotirol lijkt me wel lekker als snack op een feestje of een brunch op zondagmiddag. Niet teveel gedoe en tóch de mensen kennis kunnen laten maken met een stukje Surinaamse cultuur. Pomkroketten dito. Ik heb pompasteitjes gemaakt. Als je niks probeert ontdek je nooit iets nieuws. Net zoals de Surinaamse keuken niet had bestaan als er niet volop gecombineerd was in de afgelopen eeuwen. Fusion cooking is echt niet alleen van deze tijd!

  • comment-avatar
   TGSBB 13 oktober 2014 (13:54)

   Die rotiloempia lijkt me een aparte ervaring, maar ik zou de pomkroketten wel aandurven! Surinaams eten is inderdaad de voorloper van fusion cooking.

 • comment-avatar
  noena 11 oktober 2014 (08:10)

  Je mist de microwave roti van de Albert Heijn 😉

  • comment-avatar
   TGSBB 13 oktober 2014 (13:55)

   Oooooh nooooooo!!!! Die ken ik inderdaad niet hahaha

 • comment-avatar
  Chan 11 oktober 2014 (09:39)

  Wat een heerlijk geschreven artikel! ik heb ooit eens de switie mofo tortillas en de knorr roti geprobeerd..het enige wat ik me nog kan herinneren was bij beiden : NOOIT meer kopen en eten..niet te vergelijken met de kruiden en smaken van de traditionele roti.

  Ik zou best voor de gein de rotiloempia willen proberen :P. In de diepvries van de AH liggen ook rotirollen..heb ik ooit ook eens geprobeerd. Qua smaak klopt die wel, maar toch..doe mij maar een echte portie surinam food <3

  namaste

  • comment-avatar
   TGSBB 13 oktober 2014 (13:56)

   Dankjewel!! Die rotiloempia zou nog best eens een hit kunnen worden hahah!

 • comment-avatar
  Soyini 12 oktober 2014 (10:51)

  Toen mijn broer die roti pizza had besteld, hoorde ik hem vloeken terwijl hij aan het eten was hahahahaha. Hij heeft het niet eens opgegeten, maar at least he gave it a chance. Iets wat ik niet eens zou doen.

  Dat ding van knorr is te eten, maar het is echt geen roti meer. (In die reclame aten ze het ook met mes en vork, weet je nog hahahah)

  • comment-avatar
   Tewa 13 oktober 2014 (13:57)

   Hahah, ja het is echt niet gericht op de Surinamer die denkt een keer makkelijk te kunnen koken, basically. Die roti pizza is me toch wat he…wel props voor je broer dat hij het heeft aangedurfd!

   • comment-avatar
    LINDA 24 juni 2021 (14:49)

    VERSCHRIKKELIJK!! Het is zo jammer, dat ze de originele namen zo misbruiken.
    Ik ben puur Hollandse maar stapel GEK op Surinaams en Indisch eten.
    Dussss, heb ik WEL al deze producten geprobeerd. Beetje lui, om t werk! En je denkt, Misschien lijkt t een beetje….
    Nou, niets van dit Alles lijkt op de ECHTE smaken. Nou, ben ikwel n beetje een “fijnproever”
    Eet veel van de Surinaamse keuken en Indische gerechten.
    Helaas niet overal te verkrijgen, dus Zelf maken maar om de goede recepten en smaken te verkrijgen. Maar na ruim 40 jaar is t wel “vaak” gelukt!😉🤣🤣🤣
    🤔Knorr etc. Zouden de namen IETSJE anders moeten noemen!!😉

 • comment-avatar
  Debster 12 oktober 2014 (21:51)

  CelaVita heeft nu een “Surinaamse Roti Aardappel schotel” te koop bij AH. Niet geprobeerd hihi

  • comment-avatar
   TGSBB 13 oktober 2014 (13:58)

   Oooh nee!! Jeetje, het wordt steeds gekker ;P

 • comment-avatar
  Chinouk 14 oktober 2014 (09:15)

  hahaha oh wat erg!

 • comment-avatar
  Glenn 15 oktober 2014 (23:01)

  Roti is een echte hindoestaanse gerecht en is en smaakt alleen als het gemaakt is door een hindoestaan. Ieder ander creatie is geen roti meer, maar alleen een belediging voor de roti. Een roti dient dan eerst gevuld te zijn met gemalen gele erwten of aardappelen. De ingrediënten maken het geheel tot een echte roti. Een roti dien je dan ook met de blote hand te eten en niet met bestek. Laat daarom andere creaties dat roti wordt genoemd gewoon liggen. Door een product een bepaalde naam te geven wil niet zeggen dat het dan ook dat product is. Ik vind dit daarom heel respectloos van bedrijven die dit soort onzin op de markt brengen.

 • comment-avatar
  eros 17 oktober 2014 (16:04)

  Mijn familie is van oorsprong Indiaas en de Surinaamse roti is voor ons al een raar gegeven! Mijn vader kocht er één toen hij net nieuw was in Nederland en hij wist niet wat hij at. Surinaamse roti lijkt volgens mij op geen enkele manier op de onze, behalve dat er aardappelen aan te pas komen.

  • comment-avatar
   Tewa 17 oktober 2014 (21:40)

   Haha dus eigenlijk hebben wij Surinamers het in de first place ‘verpest’, lol!!

 • comment-avatar
  Prezzy 16 december 2015 (07:36)

  Die potjes van faya lobi zijn wel te doen hoor. Je moet er wel masala toevoegen. Maar is te doen voor een snelle kerrie kip.

 • comment-avatar
  Rotimastee 21 september 2016 (00:01)

  roti is juist wat jullie denken wat de rotivellen zijn… niets anders. Roti is de brood! niet wat je hier aangeeft….

 • comment-avatar
  Esmee 5 oktober 2016 (14:16)

  De rotiloempia (roti rol) verkoop ik toevallig in mijn snackbar. Het was eerst het afdankertje, maar op dit moment is hij de topper binnen ons assortiment. Natuurlijk doet het af van echte Surinaamse roti, maar deze rotiloempia is heerlijk, echt verrukkelijk.

 • comment-avatar
  Patrick 29 augustus 2017 (15:24)

  Ieder woord gewijd hieraan is er één teveel: het is rommel van de bovenste plank. Geef mij maar authentiek eigengemaakt Indisch of Surinaams eten. Niets uit een pakje graag 🙂

  • comment-avatar
   TGSCC 29 augustus 2017 (15:55)

   Hahahahahaha, we voelen je!

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Rita 18 juli 2021 (17:23)

  Roti massala van Faja Lobi is 1 hap zout, ik had er meteen 2 genomen maar die ene gaat toch echt de prullenbak in bah bah mn arme nieren echt een hap zout. Nooit kopen !

  • comment-avatar
   TGSCC 20 juli 2021 (16:20)

   Oh, dat klinkt niet best! Voortaan lekker zelf masala jus maken dan maar. 🙂

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.