Bij DASlekker eet je geen bami en roti, wel salades en smoothies

Yaaaaas! Dat is wat ik dacht toen ik zag dat DASlekker was geopend in Amsterdam. In de saladebar kan je zeven dagen per week niet alleen genieten van gezonde salades, maar ook van soepen, sandwiches, smoothies en meer. Ik werd er extra blij van omdat de oprichters van DASlekker drie Surinaamse broers zijn. Hoog tijd dat wij je kennis laten maken met Daniel (32), Anthony (34) en Sandile (27)!

Oudste broer Anthony heeft een financiële achtergrond en jarenlang gewerkt als financieel manager. Zijn broertjes Daniel en Sandile hebben beide een horeca achtergrond, Daniel stond onder andere in de keukens van Hete Peper, The Lobby (Hotel V) en Visaandeschelde en Sandile werkte bij Morlang. In Daslekker kan je niet alleen terecht voor ontbijt, lunch, of avondeten, maar ook als je een keer gezellig wil high tea’en. Verder verkopen de broers koudgeperste sapjes, mini-gebakjes zonder suiker, gemberwater (gemberbier met agavesiroop) en kokosolie uit Suriname.

Is het feit dat jullie broers zijn een nadeel of voordeel?
Daniel: “Beide, omdat iedereen zijn eigen karakter heeft, kan dat wel botsen. Maar iedereen heeft ook zijn eigen sterke kant. Anthony doet bijvoorbeeld de boekhouding, ik ben niet goed in cijfertjes, dus ik moet me daar niet mee bezig houden.”
Anthony: “Ik vind het een enorm voordeel om met elkaar te werken als broers. Het is inderdaad zwaar, maar als broers loop je wel die extra mile voor elkaar. We willen elkaar zien winnen en hebben een gezamenlijk doel om dit te laten slagen.”

“Als broers loop je wel die extra mile voor elkaar”

Wanneer ontstond het idee voor DASlekker?
Daniel: “Eigenlijk al lang. Al voordat SLA (Amsterdamse saladebar, OM) er was. Ik ben niet de health freak, dat is Anthony. Hij was al bezig met salades en wilde een saladebar openen. Maar we waren destijds nog jong en ik was iets meer aan het zoeken naar wat ik wilde met koken.”
En toen was SLA er dus en dacht je… 
Anthony: “Shit, haha! Zo snel kan het gaan dus. Ik zeg altijd: een idee is een geest. Het komt naar je toe, maar als je er niets mee doet, gaat het gewoon naar iemand anders. We hebben het maar voor lief genomen, hadden de financiën niet en het paste niet in ons leven in die tijd. Maar ik wist wel dat ik sowieso mijn broertjes erbij wilde betrekken, zodat ze niet meer ontzettend hard voor een baas hoefden te werken.”

Jullie hebben net een nieuwe kaart, wat staat er zoal op?
Anthony: “Mijn persoonlijke favorieten zijn de sandwich biologische kip met kousenband en de sandwich bospaddestoelen.”
Daniel: “De broodjes zijn gebaseerd op salades, dus wat je op je broodje krijgt, kan je ook als salade nemen.”
Anthony: “Het bedenken van de kaart doen Daniel en Sandile. Ik kan wel een idee doorgeven, maar ik laat het meeste aan hun over.”

Maar jij bent wel de health freak. Hoe is dat zo gekomen?
Anthony: “Uit bewustzijn, je wordt een jaartje ouder en ziet dat het randje vet op je buik niet weg gaat. Ik ben niet van het diëten, onthouding werkt niet. Ik zie meer in een gezonde balans, waarbij je wel gezond eet, maar ook guilty pleasures hebt. Gezond eten zie ik als veel groenten eten en weinig gefrituurds of junkfood.”

“We krijgen heel veel support uit de black community. Het vooroordeel dat ‘we’ elkaar niet steunen, ervaren we zeker niet.”

Eten jullie net zo gezond Daniel en Sandile?
Daniel: “Ik heb geen last van vetjes, maar moet wel op mijn cholesterol letten. Ik hou van uit eten gaan en goede restaurants bezoeken. En ik weet dat ze daar bijvoorbeeld veel boter gebruiken, dus dat is mijn McDonald’s zeg maar. We worden ons er steeds bewuster van dat vlees slecht is voor het milieu. Dus ik eet wel minder vlees, bijvoorbeeld drie keer per week en dan vaak kip. Ik vond het niet lastig om te minderen, want ik merk dat het me goed doet.”
Sandile: “Ik eet niet echt op straat, geen junkfood en zo, maar wel kip. Alleen dan wel verantwoorde, dus geen plofkip.”

Hoe reageren Surinamers op DASlekker en het eten dat jullie serveren?
Sandile: “Het is beetje nieuw voor mensen, maar eigenlijk wel positief.
Anthony: “Ze komen het proberen en zijn net zo verrast als de witte mensen die ons zien staan en zeggen dat ze roti hadden verwacht. De Surinamers zijn dan verrast dat gezond eten ook lekker is.”
Anthony: “We krijgen heel veel support uit de black community. Het vooroordeel dat ‘we’ elkaar niet steunen, ervaren we zeker niet. Mensen willen met ons samenwerken en daar staan we ook echt voor open. Anderen willen ons echt zien winnen. We hadden laatst een event en ik had daarvan wat foto’s gepost op social media. Toen kregen we een berichtje van een mevrouw, die ons een tip gaf over de tafelkleedjes. Dat we ze een volgende keer beter eerst konden strijken. Dat mensen echt met ons meedenken, omdat ze willen dat we slagen, is mooi.”
Daniel: Ik denk trouwens dat er wel veel kleine donkere businesses zijn, maar ze zijn niet zichtbaar. Het netwerk ontbreekt. Wij zijn zichtbaar geworden door de media-aandacht en Facebook en echt viraal gegaan.”

Hebben jullie wel overwogen om Surinaams eten te serveren?
Daniel (meteen): “Nee. Er zijn al zoveel tenten die goede bami en roti serveren, dan zouden wij gewoon een van de zovelen zijn. We verwerken wel elementen van de Surinaamse keuken in onze gerechten. Roti komt bijvoorbeeld terug in onze kip salade. Daarin zitten onder andere ook spitskool, kikkererwten, spliterwten, kousenband en kerrie-dressing. We zijn Surinamers, maar dat betekent niet dat we niets anders dan Surinaams kunnen koken.”
Anthony: Vooral de eerste twee weken kregen we vaak de vraag: heb je ook roti? Ik maak juist gebruik van dat vooroordeel en kan niet-Surinamers ook kennis laten maken met Surinaamse ingrediënten. Zo legde ik laatst iemand uit wat kousenband was.”

Denken jullie dat DASlekker ook zou werken in Suriname?
In koor: “JAAAA!”
Daniel: “Zeker, ik denk dat daar massaal mensen op af zouden komen. Maar dan zou ik wel met Surinaamse groenten werken.”
Anthony: “Het zou heel goed passen, want in Suriname wordt steeds internationaler gegeten.”

“Er zijn al zoveel goede bami- en roti-tentjes, daarmee onderscheiden we onszelf niet. We verwerken wel Surinaamse elementen in onze gerechten.”

Er zijn wel veel mensen die salades niet zien als een vullende maaltijd.
Anthony: “Ik denk dat het ook gaat om je communicatie en of je een goed concept hebt.”
Daniel: “Soms moet je gewoon iets proberen. En dat durven Surinamers niet altijd even goed. Dat zag je ook bij Ramon Beuk.”
Anthony: “Maar je moet geen authentieke recepten uit hun verband halen. Zo lang je dat niet doet, zijn mensen wel bereid om dingen te proberen.”

Hebben jullie nog voedingstips voor ziektes waar Surinamers vaak last van hebben?
Daniel: “Rijst is niet echt gezond. Sommige dingen zouden we als Surinamers gewoon niet moeten eten. Het is beter om diverser te eten, niet elke dag rijst, groente en kip, maar de ene keer rijst, een andere keer aardappelen, enzovoort. En vervang suiker in je eten door natuurlijke suiker zoals honing.”
Anthony: “De Surinaamse keuken is in de kern eigenlijk heel gezond, maar we verpesten het met suiker en zout. Verder eten wij zelf geen rijst, ik krijg er een opgezwollen buik door. Ik ben overgestapt naar quinoa en heb ook een tijdje bulgur en couscous gebruikt. Als ik een ding mocht veranderen aan de Surinaamse keuken dan zou het echt minderen met suiker zijn. En geen aji no moto/ve-tsin gebruiken. Maar, als je overal op moet letten, kom je er niet uit, daarom zeg ik: de balans is belangrijk.”

Hoe lekker wij het eten vinden bij DASlekker, lees je in onze review This Girl Has Eaten At.

Helaas is de locatie van DASlekker aan de Rijnstraat sinds begin 2018 gesloten. Wel zijn ze te vinden op hogescholen en universiteiten in Amsterdam. Hou hun Instagram-pagina in de gaten voor meer info daarover.

DASlekker vind je aan de Rijnstraat 192 in Amsterdam.
Openingstijden: dagelijks van 10 tot 20 uur.
Meer info: 020 341 66 35 / www.daslekker.nl.

In samenwerking met Anthony, Daniel en Sandile mag This Girl Can Cook een high tea weggeven voor 2 personen! Die bestaat uit American pancakes, scones, thee, koekjes van SUE (suiker-, gluten-, lactosevrij, raw en vegan), een kleine salade en een mini quiche. Wil jij deze prijs winnen? Ga dan snel naar www.facebook.com/thisgirlcc en deel onze post over DASlekker. Uit al die shares kiezen we een gelukkige winnaar. Je kunt tot en met vrijdag 13 januari 2017 meedoen! (DEZE ACTIE IS AFGELOPEN)

DASlekker's favorieten
Favo keuken?
Alle drie: "Surinaams!"
Anthony: Als je lekker op een feestje bent, hoort daar toch echt pom, pastei en geroosterde kip bij."

Favo gezonde maaltijd?
Anthony: "Salade met heel veel groente."
Daniel: "Bittere groente zoals sopropo, bita wiri en antroewa."
Sandile: "Zelfgemaakte smoothie."

Guilty pleasure?
Anthony: "Chocola. En dan de hele reep."
Daniel: "Sjiek uit eten met een lekker wijntje erbij."
Sandile: "Snoep."

*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "Bij DASlekker eet je geen bami en roti, wel salades en smoothies"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.