Bij The Pom Bar eet je pom met vis en pom bitterballen

The Pom Bar is een nieuw Surinaams eettentje in Amsterdam-West waar Tewa al vaak langs was gelopen, maar nog niet binnen was gegaan. Een plek met zo’n spannende naam stond natuurlijk op onze to-eat-lijst, maar daar kunnen we het vanaf halen, want we zijn inmiddels langs geweest bij The Pom Bar om kennis te maken met de oprichters. En natuurlijk om te proeven of de pom daar net zo lekker is als die van onze oma!

De dames achter The Pom Bar zijn moeder Carolyn Fung-Patandin en dochter Tanusja Mussendijk. Het idee voor een nieuwe Surinaamse eetgelegenheid bestond al een paar jaar, maar pas in oktober 2017 zetten ze de stap om ermee aan de slag te gaan. Omdat Carolyns man een café om de hoek heeft, kenden ze het pand aan de Cabralstraat nummer 49H al. Toen het eindelijk vrij kwam, hoefden ze dus ook niet lang na te denken!

The Pom Bar Amsterdam Cabralstraat

Bij The Pom Bar vind je Surinaamse klassiekers als nasi, bami en moksi alesi, maar ook gerechten met de signature dish. Dat kan Pomaribo zijn (pom met kip), maar ook pom Effe Anders (met vis), pom bitterballen of pom wraps. Terwijl we genoten van een proeverij van gerechten die ze serveren (lees hier hoe we het eten bij The Pom Bar vonden), vroegen we Tanusja en Carolyn waarom ze The Pom Bar hebben opgericht.

Waarom pom?
Tanusja: “We hebben beiden geen restaurantachtergrond, maar wel interesse in eten. Onze chefkok en businesspartner Marcel is kookgek, hij stond bij elk familiefeest in de keuken. We bestelden ook altijd eten bij hem. Toen we bedachten om samen iets op te zetten, vroeg ik aan mijn moeder: ‘Waar is Marcel het beste in?’ Ze schreeuwde meteen: ‘Pom!’ Zo zijn we gaan voortborduren op pom en bedachten we daarop variaties als pom wraps. De pom bitterballen zijn een creatie van Marcel.”
Carolyn: “Ik vind het leuk om mensen te shockeren en houd ervan tegendraads te zijn en het tegendeel te bewijzen. Als Surinamers praten over pom, lopen de gemoederen hoog op. Waarom mag pom alleen zoutvlees en kip bevatten? We zijn Surinamers maar willen dat je ziet dat pom met vis ook lekker is.”

Waarin verschilt The Pom Bar van andere Surinaamse eettentjes?
Carolyn: “De naam The Pom Bar doet je wenkbrauwen optrekken. We hebben het ook bar genoemd, omdat we de link willen leggen met vrije tijd; je komt hoe je wilt. Mensen dachten in het begin dat we een juicebar waren. Dus gingen we uitleggen wat pom is. Nu komen ze speciaal daarvoor.”
Tanusja: “Je hebt genoeg Surinaamse eettentjes in Amsterdam. Maar vaak wordt daar niet genoeg moeite gedaan om je je thuis te laten voelen.”
Carolyn: “Mensen schrikken als ze hier binnen komen, want ze verwachten een toko. En dan zeggen ze: ‘Wat is het hier gezellig.’ Ons doel was om iedereen pom te laten proeven: Surinamers, maar bijvoorbeeld ook veganisten en mensen die halal eten.”

pom bitterballen The Pom Bar

Jullie visie is Surinaams en gezond eten samenbrengen. Waarom vinden jullie dat belangrijk?
Tanusja: “Ik ben een jaartje lifestylecoach geweest, en daarvoor heel veel bezig geweest met gezond eten. Ik had ook veel Surinaamse klanten die zich afvroegen hoe ze gezond Surinaams konden eten. Ik ging kritisch naar mezelf kijken, naar wat ik zelf anders kon doen. Ik kwam erachter dat er in de Surinaamse en andere allochtone keukens zoveel producten waren die slecht waren voor de gezondheid. Het is niet normaal dat zoveel Surinamers kampen met suikerziekte, hoog cholesterol en nierklachten. Dat moest wel iets met ons eten te maken hebben.”
Carolyn: “Ik heb ook allerlei verkeerde dingen gegeten. Ik ben opgegroeid met ve-tsin en aji-no-moto, want ik wist niet beter. Mijn moeder deed het zo. Tegenwoordig heb ik alleen zout en zwarte peper en voor mijn moeder een laatje met Maggiblok, haha! We waren vroeger eigenlijk gewoon nonchalant, we wuifden symptomen weg en negeerden signalen van ons lichaam, nu pas letten we erop.”

menu The Pom Bar

Uiteindelijk willen jullie meer gezondere fusion gerechten met een Surinaams tintje aanbieden. Wat zijn de andere plannen voor de toekomst?
Carolyn: “We doen ook catering op maat, en willen steeds meer gaan bezorgen. Tanusja is bezig met lunchpakketten, die maken we op maat. Geen massaproductie, zodat we de kwaliteit kunnen waarborgen. Daarin zijn we ook flexibel, wil je bijvoorbeeld geen vlees, dan krijg je iets anders extra. Je kan het helemaal zelf bepalen.”

In samenwerking met The Pom Bar mag This Girl Can Cook een lunch weggeven! Die bestaat uit:
*een starter (keuze uit pom bitterballen / loempia’s (kip of tahoe) / kroketten (kip of tahoe), max 2 p.p.)
OF
*een soep van de dag
PLUS
*een broodje van de kaart naar keuze en een verse thee of een drankje naar keuze.
Wil jij deze prijs winnen? Ga dan snel naar
www.facebook.com/thisgirlcc en deel onze post over The Pom Bar. Uit al die shares kiezen we een gelukkige winnaar. Je kunt tot en met woensdag 28 maart 2018 meedoen!
 Deze winactie is afgelopen.

THE POM BAR’S FAVO'S
Favo Surinaamse gerecht?
Carolyn: “Pom natuurlijk! Met kip met bot!”
Tanusja: “Eigenlijk heb ik niet echt favorieten, maar bruine bonen kan ik elke dag eten.”
Carolyn: “ Ik ook, maar niet zonder pom.”

Favo gezond eten?
Carolyn: “Een lekkere zalmwrap.”
Tanusja: “Rode linzensoep met kokos met een stukje brood om in te dippen. En salades kan ik de hele dag door eten.”

Guilty pleasure?
Carolyn: “M&M’s!!! Met pinda’s, zonder twijfel.”
Tanusja: “Bojo en Tony’s Chocolonely amandel zeezout, Cinnabon.”

The Pom Bar vind je aan de Cabralstraat 49H.
Openingstijden: woe – vrij: 16.00 – 20.00 uur, zat: 12.00 – 20.00 uur.
Meer info: 020 – 370 92 63 / thepombar.com


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

3 Replies to "Bij The Pom Bar eet je pom met vis en pom bitterballen"

 • comment-avatar
  wakaman 8 juli 2018 (19:49)

  Als ik jullie was zou ik meteen een patent op vragen voordat men met jullie zelf bedachte uitvinding aan de haal gaat
  Ik verzoek jullie dit met spoed te doen. Want zo zijn “ze” met andermans idee van door gegaan en verdienen “ze” er goud geld mee.

 • comment-avatar
  Vera Cerneus 6 juni 2021 (17:19)

  Zocht recept van pom met vis, leek mij lekker. Kam terecht bij The Pombar, ga ik zeker binnenkort eten, klinkt heerlijk allemaal.

  • comment-avatar
   TGSCC 9 juni 2021 (15:16)

   Hoi Vera,

   Eet smakelijk vast en doe ze de groeten van ons!

   Tewa en One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.