Bij restaurant De Kade in Rotterdam eet je vegetarisch Surinaams

Een van de stops tijdens de Streetfoodtour die we deden in Rotterdam, was Surinaams-Chinees restaurant De Kade. De West-Kruiskade kent wel meer Surinaams-Chinese tentjes, maar dit restaurant vond ik extra speciaal: je kan er namelijk ook vegetarisch Surinaams eten! Daar moest ik natuurlijk meer van weten en daarom laat ik je vandaag kennis maken met Jeanette Chin (29), de eigenaresse van De Kade. “Ik wil dat mensen weten dat er ook alternatieven zijn.” 

Jeanette komt uit een horeca-familie, haar ouders zijn de eigenaars van restaurant Madame Jeanette (1e Middellandstraat 11, Rotterdam), dus ze is er mee opgegroeid. Toch koos ze voor een studie Rechten aan de Erasmus Universiteit, omdat ze van dichtbij zag hoe zwaar het is om een horeca-zaak te runnen. Maar door de positieve kanten van de horeca en het eigen baas kunnen zijn, besloot ze alsnog haar eigen zaak te openen, die ze zowel voor als achter de schermen runt. Omdat Jeanette zelf vegetariër was geworden, wilde ze mensen iets bieden wat er nog niet was. Denk: vega kipsaté, vega babi pangang of roti met tempeh.

Was De Kade het eerste vegetarische Surinaamse restaurant van Nederland?
“We begonnen inderdaad als puur vegetarisch restaurant met zowel Aziatische als Surinaamse invloeden, zoals een Surinaams puntje met vegetarische kip-kerrie, maar we merkten toch dat er wel vraag was naar vlees en vis. Die mensen wilde ik ook tegemoet komen zonder af te doen aan mijn eigen concept. Ik wil zo toegankelijk mogelijk zijn, dus laat ik de vleeseters ook kennis maken met vegetarisch eten.
Daarom hebben we nu twee aparte menukaarten, een vegetarische en een voor niet-vegetariërs. De vegetariërs krijgen de vega-kaart en de vlees- en viseters kunnen ze beide krijgen.”

Hoe vaak kiezen de niet-vega’s voor vega?
“Nou, toch best wel vaak, helemaal als ze met een vegetariër zijn. Die haalt ze dan over om ook de vega kaart te bekijken.”

Is de Chinees-Surinaamse keuken van zichzelf ook vegetarisch?
“In sommige delen van China is vegetarisme heel normaal, omdat daar veel boeddhisten en Taoïsten wonen. Maar mijn familie van moeders kant is dat niet, zij eten gewoon vlees en zien het bijna als een belediging als je niet mee eet. Vlees is heel belangrijk. Eten is heel belangrijk, haha! Voor zowel Surinamers als Aziaten. Het is bijna een stukje van je leven, het verbindt mensen, hoort bij gezelligheid.”

En toch ben jij vegetariër geworden. Wanneer was dat?
“In mei 2015 begon ik daarmee. Mijn huid was super slecht en iemand raadde me aan om even te stoppen met vlees en vis eten. Ik had ook een documentaire gezien waarin ik zag hoe dieren werden volgespoten met hormonen, dus ik dacht, ik ga het gewoon proberen. Ik zag het als experiment, ik zou het 100 dagen proberen en dan een week zondigen en dan weer 100 dagen verder gaan om te kijken wat voor invloed dat zou hebben op mijn lichaam. Ik merkte na een maand al dat mijn huid beter werd. Na een periode vegetarisch te hebben gegeten, hou ik nu weer mijn oude patroon aan, waarbij ik na 100 dagen wel weer vlees en vis eet. Nu zou ik mezelf dus flexitariër noemen.

Ik was opgegroeid in een vleescultuur, ik ontbeet bijvoorbeeld met een broodje kip-kerrie of cha sieuw en omdat ik mijn moeder vaak hielp in de keuken, at ik mee wat de pot schafte. Als je abrupt stopt met vlees en vis eten is dat wel moeilijk, omdat het een soort automatisme is. Je staat er niet bij stil wat je in je mond stopt. Om dan bewust te besluiten om ermee te stoppen als je in zo’n cultuur bent opgegroeid, is lastig.

Het is mij toen toch gelukt door standvastig te zijn en er niet aan toe te geven. Ik vergelijk het maar met iemand die 3 maanden intensief sport, na die tijd weet je niet beter en ben je gewend om intensief te sporten. Dat is ook zo met vegetarisch eten, als je dat een tijd doet, weet je lichaam niet beter. Het was gewoon een kwestie van gewenning.”

Ben jij de enige in je familie die vegetarisch eet?
“In het begin toen ik hier bij De Kade alleen maar vegetarische gerechten serveerde, deed mijn moeder helemaal met me mee. Nu doet ze dat af en toe uit solidariteit voor mij. Ik ben de enige echte vegetariër. In het begin was ik niet zo van de vleesvervangers, omdat het me te veel deed denken aan echt vlees. Maar nu kan ik het wel eten omdat ik al zo lang geen echt vlees heb gegeten. Ik probeer gewoon gevarieerd te eten, veel groente, af en toe een vleesvervanger en veel paddestoelen, tahoe en tempeh.”

Ben je naast vegetarisch eten ook op een andere manier bezig met gezond eten?
“Ja, de bereidingswijze verschilt bij ons ook. Ik bied bijvoorbeeld ook bruine broodjes aan naast witte puntjes. We gebruiken bij De Kade ook andere oliën, een klant vroeg een keer of we ook in olijfolie kookten en toen dacht ik, ja, ik kan ook andere olie aanbieden als mensen daar behoefte aan hebben. Als ze geen sla-olie, maar arachide- of kokosolie willen, is dat mogelijk. Ve-tsin gebruiken we niet. Gerechten op zichzelf zijn al puur en hebben een lekkere smaak, dus wij vinden dat onnodig. Waarom zou je onnatuurlijke smaakversterkers gebruiken als dat niet nodig is? Ik ben er ook niet mee opgegroeid, mijn moeder voegt het ook niet toe aan de gerechten in haar restaurant. Al kan je nooit helemaal uitsluiten dat het in producten zit verwerkt.”

Hoe reageren Surinamers als ze hier binnenkomen?
“Ik heb vaste Surinaamse klanten die vegetariër zijn. Maar ik heb ook wel eens meegemaakt dat een klant een broodje kip-kerrie bestelde toen ik alleen nog vegetarische gerechten serveerde. Dus ik zei: ‘Het is wel vegetarische kip.’ Diegene keek me heel raar aan, dus ik legde uit dat het een vleesvervanger was van soja en tarwe. Dus hij zei: ‘Nee sorry man, ik wil gewoon echte kip’ en toen liep ‘ie weg. Dat vond ik jammer. Ik dacht: probeer het gewoon. Ik wil altijd iedereen overhalen om het toch een keer te proberen. Gelukkig zijn er ook mensen die er positief door verrast zijn. ‘Lekker, ik mis het vlees helemaal niet,’ is meestal hun reactie.”

Wat zou je graag nog veranderen in de Surinaamse keuken?
“Meer bewustzijn bij mensen creëren zodat ze weten dat er ook alternatieven zijn. Je hoeft niet altijd een broodje kip-kerrie te nemen.”

JEANETTES FAVO'S
Favo Surinaamse gerecht: 
“Vegetarische pom, roti met kerrie tempeh, telo, tjauw min, eigenlijk van alles.”

Favo gezonde eten: 
“Aubergine met haricot verts. Dit staat op de kaart en is heel lekker met wat pepers en stukjes pinda erdoorheen gewokt.”

Guilty pleasure: 
“Pure chocola, daar kan je me echt voor wakker maken!”

WIN-ACTIE: in samenwerking met De Kade mag This Girl Can Cook een belegd broodje en drankje naar keus voor twee personen weggeven! Ga naar onze Facebook-pagina en like en share dit interview om kans te maken op een vegetarische lunch. DEZE WINACTIE IS AFGELOPEN

Restaurant De Kade
West-Kruiskade 17B, 3014 AJ Rotterdam
010-8453239
info@dekaderotterdam.nl / dekaderotterdam.nl
Like ook www.facebook.com/DeKadeRotterdam en www.instagram.com/dekaderotterdam!

Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag: 12:00 – 22:30 uur
Zondag: 13:00 – 22:30 uur


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "Bij restaurant De Kade in Rotterdam eet je vegetarisch Surinaams"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.