Bettina en Cheryl van Juiciety laten je sopropo drinken!

De eerste keer dat ik kennis maakte met het Amsterdamse sapjesbedrijf Juiciety was ik meteen enthousiast. Juices met zoete aardappel, sopropo en madame Jeanette? Dat is precies het creatieve gebruik van Surinaamse ingrediënten waar wij van This Girl Can Cook ook van houden! De dames achter Juiciety zijn Cheryl Simson en Bettina Perremuto, die een idee dat ontstond aan de keukentafel, anderhalf jaar later hebben ontwikkeld tot een onderneming die op bestelling en aan andere bedrijven sapjes levert. Sinds mei 2018 hebben ze ook een eigen winkel waar je hun sapjes en andere lekkernijen kan proeven.

Bettina en Cheryl zijn druk bezig om meer mensen bloot te stellen aan een gezonde levensstijl. Al in 2016 organiseerde Juiciety in opdracht van Stadsdeel Amsterdam Zuidoost de Gezondheidsmarkt Bijlmer Centrum. En dit jaar organiseren Cheryl en Bettina sinds juni maandelijks events die een link hebben met gezondheid. Zo vonden er al twee middagen plaats die gingen over suiker en voedselverspilling. Er volgen onder andere nog events over:

De toegang voor al deze events is gratis, en je krijgt er ook een hapje en drankje bij!

juiciety-juices

Neem me even mee naar het moment dat jullie besloten te beginnen met Juiciety?
Bettina: “We bestaan officieel sinds 11 juli 2015. Ik maakte al veel smoothies en hield me bezig met gezond eten. Cheryl was geïnspireerd geraakt door een man die eten maakte voor buren die dat bij hem konden afhalen. Zij opperde dat we misschien iets met sapjes konden doen. Afhalen aan de deur leek ons iets te eng, dus we dachten na over een andere aanpak en welke sapjes we dan wilden maken, want er zijn al genoeg sapbarretjes in Amsterdam. Maar nog niet in Zuidoost!”
Cheryl: “Onze motivatie was ook om er een Caribische draai aan te geven vanwege onze Caribische achtergrond. Dit kwam allemaal samen met een training zakelijk schrijven die ik volgde. Die was gericht op jonge ondernemers en een van de workshops was projectschrijven. Daarbij kon je je eigen idee uitwerken en ik koos ervoor om ons sapjesidee daarvoor te gebruiken. Toen ik het presenteerde aan stadsdeel Zuidoost en lokale ondernemers, waren ze direct enthousiast.”
Bettina: “Voor het project moesten we ook onderzoek doen en we kwamen erachter dat Zuidoost het ‘zwaarste’ stadsdeel van Amsterdam is. Daarom hebben we ook besloten ons te richten op Zuidoost.”

“Mensen zeiden: wil je ons vergiftigen met sopropo juice? Maar na het proeven waren ze enthousiast”

Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen met een Caribische achtergrond meteen begreep wat jullie precies wilden doen met sapjes. Hoe ging dat?
Bettina: “We hebben in Amsterdamse Poort met een enquêteformulier mensen ondervraagd. ‘Stel dat er hier een sapjesbar zou komen, zou je dan een sapje kopen?’ Het merendeel van de ondervraagden was geïnteresseerd. Dus op zich is er wel animo in Zuidoost, het gaat meer om de toegankelijkheid. Er zijn hier wel gezonde tentjes, maar die zijn alleen doordeweeks open voor de mensen die op de kantoren werken. Wij moeten voor dat soort plekken naar de stad.”

Het animo was er dus. Hoe hebben jullie de sapjes bedacht?
Bettina: “We zijn gaan experimenteren met verschillende ingrediënten. We hebben daarvoor gekeken naar de samenstelling en naar gezondheidsvoordelen. En ook wel naar wat toegankelijk en in de buurt is. Maar vooral naar de smaak. Wat is wel lekker en wat niet? We hebben veel laten proeven aan onze ouders en andere mensen om ons heen.”
Cheryl: “Ons eerste sapje bevatte zoete aardappel, appel en gember. Daarna bedachten we SunSplash, een juice met ananas met limoen. Toen volgde Hulk, met sopropo, appel en citroen. De eerste reactie daarop was meestal iets als: ‘Hoezo ga je sopropo juicen? Wil je ons vergiftigen? Ik heb het al veertig jaar niet gegeten, waarom zou ik het drinken?’ Als mensen het eenmaal hadden geproefd, waren ze wel enthousiast. Verder hebben we ook een juice met madame Jeanette en een met tayerblad.”

juiciety-proeverij-1

Hoe komen jullie aan groenten en fruit?
Cheryl: “We proberen seizoensproducten te gebruiken en op de Albert Cuypmarkt hebben we een vaste man die we een lijst met fruit doorgeven. Hij zorgt er dan voor dat dat voor ons klaar ligt. Tropische ingrediënten halen we bij de toko.”
Bettina: “Als we daar dan grote hoeveelheden halen, vragen ze altijd wat we ermee gaan doen, haha! We hebben wel contact gehad met iemand die biologische groenten zoals sopropo kweekt, maar dat was net na de zomer, dus er was al geoogst. Ons ideaalbeeld is om onze sapjes helemaal onbespoten te maken, maar dat is nog niet gelukt. Ook wilden we duurzame verpakkingen gebruiken. Maar omdat het best arbeidsintensief is om te juicen en biologische producten best prijzig zijn, kunnen we dat pas doen als we meer stabiliteit hebben, zodat de winstmarge niet te laag is.”

“Nu ben ik flexitariër, maar vroeger at ik veel meer vlees, tot kluiven aan toe, haha!”

Wat doen jullie naast Juiciety?
Cheryl: “Ik heb net mijn studie Culturele Maatschappelijke Vorming afgerond en daarnaast werk ik parttime in een sneakerwinkel.”
Bettina: “Ik werk bij Amsterdam Marketing, en heb een achtergrond in communicatie. Eerst zat ik aan de adviseurskant, nu is mijn werk meer gericht op content. In de zomer zijn we drukker met Juiciety dan in de winter. Ik schat dat we er nu zo’n twaalf uur per week mee bezig zijn. Iemand vroeg me vandaag waar ik de tijd vandaan haal. Maar het is heel leuk om te doen.”
Cheryl: “Als we op een event staan en reacties van mensen krijgen, geeft dat ook weer energie. Daar doen we het voor.”
Bettina: “Ons doel is om uiteindelijk een winkel te hebben. Een sapjesbar, maar ook een plek waar bijvoorbeeld een poetry-avond georganiseerd kan worden en mensen gezond kunnen eten. Daar werken we naar toe, maar we hebben wel afgesproken dat we het stap voor stap doen.”

UPDATE: van mei 2018 tot november 2019 had Juiciety vlakbij metrostation Bullewijk een eigen winkel. Je kon daar terecht voor sapjes, shots, smoothies, ontbijtjes en vegan snacks zoals bojo, bananenbrood en een tropische notenreep. Per 11 november 2019 gaat het bedrijf verder als cateraar en productielocatie.

Hoe gezond leven jullie zelf?
Bettina: “Ik heb wel een gezonde eetstijl, ik eet zes keer per dag. Twee à drie stuks fruit en veel salades. Op zondag doe ik aan meal preppen (maaltijden voorbereiden) voor de rest van de week. Verder eet ik al vijf jaar geen vlees, nog wel vis. Maar ik eet ook wel eens een zakje chips hoor.”
Cheryl: “Ik heb 21 jaar lang gebasketbald, dus was wel altijd aan het bewegen, maar was niet zo bezig met eten. Voor ik Bettina leerde kennen, at ik elke dag vlees, tot aan kluiven aan toe, haha! Bettina en ik eten thuis sowieso geen vlees, maar buitenshuis doe ik dat wel nog. Ik ben niet zo’n gezondheidsfreak als zij, maar let er nu wel iets meer op.”

juiciety-sapjes-reggaesplash

Wat zouden jullie willen veranderen aan de Surinaamse keuken?
Cheryl: “Dat eeuwige Maggi-blokje en overal suiker aan toevoegen.”
Bettina: “Daar ben ik het mee eens. En verder zou er ook wel iets meer geëxperimenteerd mogen worden. Laatst hadden we bijvoorbeeld rotivellen gekocht, maar zelf de toespijs gemaakt met kikkererwten in plaats van aardappelen. Weet je wat het is, ik denk dat mensen een bepaalde herinnering hebben aan een gerecht. En als je dan aan dat gerecht komt, kom je aan hun herinnering. En daarom willen ze misschien niet experimenteren.”

Zien jullie een ongezonde lifestyle van anderen als een maatschappelijk probleem waar jullie iets aan willen doen?
Cheryl: “Ons motto is, zorg goed voor jezelf, maar ook goed voor een ander.”
Bettina: “We zien het zeker als een maatschappelijk probleem dat niet alleen in Zuidoost voorkomt, maar over de hele wereld. Om gezond leven op een speelse manier te promoten, hebben we een quiz bedacht, waarbij we de kennis van mensen over gezonde voeding testen. We hadden laatst een vraaggesprek bij zo’n quiz over kinderen opvoeden. Daar kwam toen naar voren dat je in bepaalde culturen altijd meekrijgt dat een kind gewoon ‘goed’ moet eten. Als je te dun bent, dan ben je niet gezond en gelukkig en je moet juist eten en vet aan je lijf hebben. Dat geeft een soort status. Het is heel moeilijk om mensen aan te geven dat dun niet per se betekent dat je niet gelukkig bent. Als wij een eigen standje hadden in Zuidoost, zou het heel tof zijn om mensen daar naar toe te krijgen en ze te laten zien dat gezond leven niet zo moeilijk is of duur hoeft te zijn.”

WINACTIE: in samenwerking met Juiciety mag This Girl Can Cook een Juiciety goodiebag met 5 juices weggeven! Ga naar onze Facebook-pagina en like en share dit interview om kans te maken op deze gezonde prijs. Meedoen kan tot en met woensdag 22 augustus (24 uur p.m.). Niet gewonnen, maar toch benieuwd naar de sapjes? Met kortingscode Juicy4U kan je de komende 4 weken (t/m 12 september 2018) alle juices (250 ml) met 10% korting proeven in de winkel van Juiciety (zie het adres hieronder)! DEZE WINACTIE IS AFGELOPEN.

De sapjes van Juiciety zijn vrij van kunstmatige kleur- en geurstoffen, toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen. Meer info: 06 51 06 76 00 / 06 44 04 91 79 / info@juiciety.nl 

JUICIETY'S FAVO'S
Favo Surinaamse gerecht?
Cheryl: "Pom, pastei met rijst."
Bettina: "Tjauw min en roti."
Favo smoothie/juice?
Bettina: "Onze eigen juices Hulk en Got Me Twisted. Een smoothie die ik vaak maak, is banaan, blauwe bessen, spinazie met havermelk."
Cheryl: "Ons sapje Got Me Twisted"
Favo gezond eten?
Bettina: "Sowieso oker en sopropo en verschillende salades. Ik hou van experimenteren met verschillende ingrediënten."
Cheryl: "Zoete aardappel uit de oven, zalm met broccoli."
Favo ongezond eten/guilty pleasure?
Bettina: "Taco en burrito vis/vega."
Cheryl: "Kapsalon."

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "Bettina en Cheryl van Juiciety laten je sopropo drinken!"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.