Maya van bakkerij Tout Tout Petit bakt brood zoals dat bedoeld is

Tout Tout Petit is de enige bakkerij in Paramaribo waar je brood kunt kopen zonder broodverbeteraar en conserveringsmiddelen. Maya Matawlie opende haar zaak in december 2012 en het gaat zo goed dat ze sinds begin 2016 twee medewerkers in dienst heeft genomen. Voor This Girl Can Cook maakte Maya tijd vrij in haar drukke schema. Terwijl ze mijn vragen beantwoordde, verkocht ze ook brood en gebak aan klanten die maar bleven komen en bereidde ze tussendoor low carb maaltijden die ze op bestelling maakt.

Maya’s bakkerij was voor mij als broodmonster heaven! En ik was niet de enige: in de tijd die ik bij Tout Tout Petit doorbracht, zag ik hoe de ene klant bijna al haar kaasbollen in een keer kocht, een ander een paar zakken witte puntjes meenam die hij had besteld en hoe drie Surinaamse dames uit Nederland vol verwachting op zoek waren naar de brownies met gember en Madame Jeannette die ze de dag ervoor hadden gegeten bij Souposo. Helaas moest Maya ze teleurstellen,  omdat die brownies alleen gemaakt worden bij Souposo. Toch gingen ze niet naar huis met lege handen: ze kochten hamburgerbroodjes en kaneelbollen.

Ik heb meerdere baksels van Maya geproefd en kan maar een ding zeggen: nom nom nom! Als je in Paramaribo bent, kan je een bezoekje aan Tout Tout Petit eigenlijk niet overslaan. En daarom laat ik je graag kennis maken met deze bijzondere dame.

Maya Matawlie bakkerij Tout Tout Petite Paramaribo

Wilde je als klein meisje al bakker worden?
“Eigenlijk wel, maar ik kom uit een gezin waarin iedereen gestudeerd heeft. Dat werd van je verwacht, dus ik heb Rechten gestudeerd in Nederland. Ik doe nog steeds de nodige juridische werkzaamheden, maar vijf jaar geleden heb ik bakkersopleidingen gedaan in Nederland en Frankrijk. Het grootste verschil tussen mij en andere bakkers in Suriname is dat ik geen broodverbeteraar en conserveringsmiddelen gebruik. Gewoon blom, zout, gist en water, that’s it. Zo heb ik het in de opleiding meegekregen. Al die e-nummers in voeding tegenwoordig, dat is helemaal niet gezond.
Het bakkersvak wordt niet echt als beroep gezien, zowel hier als in Nederland. “Je bent ‘maar’ bakker”, vindt men. Terwijl het een ambacht is.”

Tout Tout Petit kaneel en kaasbollen

Kaneelbollen worden het meest verkocht bij Tout Tout Petit

Bakte je al ‘voor de leuk’?
“Ja, dat deed ik van kleins af aan. Mijn oma van moederskant had altijd kruiden staan en maakte haar eigen boter en yoghurt en dat soort dingen. En mijn vader is advocaat maar kookte vroeger bij grote Hindoestaanse huwelijken en ik hielp hem dan. Dus ik heb het van huis uit meegekregen denk ik. De meeste vrouwen van mijn leeftijd vinden het geweldig om te gaan shoppen. Ik heb dat met brood en en gebak. Je ziet mij eerder een kookwinkel instappen dan een kledingzaak. Als ik ga shoppen is het: ‘Oh, dat vormpje heb ik nog niet! Of: dat is een mooie spatel!’ Maar ik mag niets meer kopen voor de keuken. Ik bak mijn vrije tijd meestal gebak zoals griesmeelkoekjes en soms een halfje brood.”
Tout Tout Petite bestellingen

Wie is jouw doelgroep?
“Ik doe bewust niets aan reclame. Als je een goed product hebt en men weet dat, dan komt men vanzelf naar je toe. Ik heb ook restaurants als Soup Oso, Park Avenue en Ramada die bij me afnemen.”

Snappen mensen wat jij anders doet dan andere bakkers?
“Een heleboel mensen wel, een ander deel niet. Sommige mensen vinden dat brood heel lang houdbaar moet zijn, anderen snappen dat mijn brood maximaal drie dagen houdbaar is. Ik snap dat het vanuit commercieel oogpunt misschien een overweging kan zijn om wel toevoegingen bij het brood te doen, maar ik ga niet voor commercie. Ik ga voor kwaliteit, want als ik het al niet lekker vind, waarom zou ik het dan verkopen? Daarnaast is Tout Tout Petit ook niet veel duurder dan andere bakkers. Mijn puntbroodje kost 0,70 cent (prijs in 2016, OM).
Aanvankelijk wilde ik meer gebak dan brood verkopen, maar de vraag naar brood was zo groot dat we daar meer van zijn gaan maken en gebak er nu bij doen. Ik maak baksels als brownies, carrotcake en vegetarisch gebak zonder ei en soms zonder boter. Voor Surinamers is mijn gebak niet zoet genoeg trouwens.”

Versgebakken zuurdesembrood van Tout Tout Petite

Versgebakken zuurdesembrood van Tout Tout Petit 

Je hebt ook bijzondere broden zoals zuurdesembrood. Is dat populair in Suriname?
“De meeste mensen die het kopen hebben een gist-allergie en anderen kopen het omdat ze het lekker vinden. Het is wat zwaarder dus het vult goed.”

Welk brood vind jij zelf het lekkerst?
“Eigenlijk vind ik een Surinaams wit puntje zoals ze vroeger werden gemaakt met een streepje in het midden het lekkerst, haha! Ander brood is ook lekker, maar voor elke dag ga ik voor het witte puntje. Ik eet ook elke dag brood. ‘s Morgens en soms ‘s avonds. Maar dan heb ik weer dat bloed dat wel rijst en warm eten wil, haha!”

In Nederland heeft brood de laatste jaren een slechte naam gekregen, omdat het ongezond zou zijn. Wat vind jij daarvan?
“Men is bezig met glutenvrij eten, maar aan de andere kant heb je ook de movement die zegt dat brood hartstikke goed is. Behalve glutenintolerante mensen, is het gestel van mensen gewon gewend aan brood. Dat leg ik ook vaak genoeg uit aan mensen hier, in een keer over te schakelen naar helemaal geen brood, is niet handig voor het lichaam.
Er zijn wel mensen hier die low carb eten. Voor hen maak ik in samenwerking met de Diëtistenvereniging maaltijden die afgewogen klaargemaakt worden. Ook bak ik brood van amandelmeel of ander glutenvrij brood voor ze. Maar, brood is een ruim begrip. Roti zoals wij dat kennen, is bijvoorbeeld brood voor de Indiër.”

Tout Tout Petite hamburgerbroodjes ongebakken

Hoe ziet een dag voor jou eruit?
“Klanten zeggen wel eens, ‘zooo, jij hebt lekkere werktijden!’ Maar als ik open ga om 8 uur, ben ik al vier à vijf uur bezig om alles vers te kunnen maken. Volgens de klanten is mijn werk ook nooit klaar. Als het aan hun lag, zou ik eenmaal 24 uur bakken, haha! Dat is wel een challenge hier, om mensen uit te leggen dat ze van tevoren moeten bestellen omdat we niet met conserveringsmiddelen werken. Of ze denken, je kan er toch wel twee of drie bij bakken? Maar zo werkt het helaas niet. Bakken is een heel proces. We proberen ook met zo min mogelijk gist te werken omdat gist een zure maag kan geven, maar dat houdt in dat het brood rustig moet rijzen. Het is niet met een uurtje klaar. Bij desembrood duurt het zelfs een paar dagen om te maken en dat begrijpt niet altijd iedereen.”

Tout Tout Petit hamburgerbroodjes

Gebruik je zoveel mogelijk lokale producten?
“Fruit is meestal wel Surinaams, ik doe bijvoorbeeld gember in mijn krentenbollen en kerstbrood. En in plaats van aardbeien gebruik ik mango of jackfruit. Ook heb ik laatst moringa van mijn eigen moringa boom in brood uitgetest. Bij sommige dingen kan ik er niet omheen om ze buiten Suriname af te nemen. Chocola bijvoorbeeld krijg ik uit België.”

Waar staat Tout Tout Petit over twee jaar?
“We staan precies hier. Het streven is om dezelfde kwaliteit te behouden. Iedere laatste zondag van de maand deden we een eet-event in de tuin maar door de regen is dat letterlijk in het water gevallen. Dat wil ik weer vaker doen. Verder denk ik dat we redelijk in de vraag voorzien. De kans bestaat dat de bakkerij gaat uitbreiden, maar niet teveel want ik wil wel mijn kwaliteit behouden. Als je er niet zelf bij bent, kan je de kwaliteit niet bewaken. Daarom draai ik bijvoorbeeld zelf mijn amandelmeel. Voor de mensen met een glutenintolerantie is het essentieel dat er geen gluten in zitten. Omdat ik het zelf draai, kan ik dat garanderen. Als ik zou uitbreiden, is dat stukje controle vaak lastig. Dan zou ik dingen moeten uitbesteden en ik weet nog niet zo goed of ik dat wil.”

Tout Tout Petit
Costerstraat 52, Paramaribo
00597 475-659
touttoutpetit@yahoo.com / www.facebook.com/Tout-Tout-Petit-466975533325860/

Openingstijden: 
Dinsdag t/m zaterdag: 8:00 – 15:00 uur

Bekijk hier het menu van Tout Tout Petit: www.facebook.com/pg/Tout-Tout-Petit-466975533325860/menu/?p_ref=pa


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "Maya van bakkerij Tout Tout Petit bakt brood zoals dat bedoeld is"

 • comment-avatar
  Patrick 18 september 2016 (10:50)

  Onlangs mocht ik kennismaken met Maya en Tout Tout Petit. Petje af voor Maya. Het lekkerste brood van Paramaribo vind je bij Tout Tout Petit. Maya gaat voor puur en (h)eerlijk. Een verademing: brood zoals brood hoort te smaken (zonder broodverbeteraar, te veel zout etc.). En de zoetigheden: te lekker. Jullie begrijpen: ik ben een fan.

  En wat een leuke website hebben jullie One’sy en Tewa. Zal er graag eens aandacht aan besteden op ww.e-indo.nl

  • comment-avatar
   TGSCC 18 september 2016 (14:18)

   Het brood van Tout tout petit is inderdaad fantastisch! Dankjewel voor je lieve comment Patrick!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.