Met deze 8 fruittips weet je of je fruit rijp is!

Niet zo lang geleden kwam ik erachter dat ik meer van fruit wist dan de gemiddelde persoon. Hoe dat komt? Omdat ik wekelijks fruit koop, op de markt, in de supermarkt maar ook bij de fruitboer, die ik altijd om tips vraag. Omdat het nieuwe jaar voor veel mensen het startschot is om weer wat gezonder te gaan eten, wilde ik graag mijn geheime fruitweetjes en tips met je delen zodat jij wanneer je fruit rijp is en je er dus lekker van kan genieten!

1: Fruit moet naar fruit ruiken

Mijn gouden regel geldt vooral voor zomerfruit; als fruit niet ruikt naar fruit, smaakt het er al helemaal niet naar. Aardbeien die nergens naar ruiken, smaken waterig. Hetzelfde geldt voor frambozen, nectarines, perziken en ander zacht fruit. Als ik naar de markt ga, ruik ik altijd eerst even aan het fruit. Als ik goed kan ruiken wat het is, koop ik het zeker. Als ik het maar heel licht kan ruiken, koop ik het fruit en laat ik het thuis nog even verder rijpen. Als ik helemaal niets ruik, laat ik het fruit zeker liggen.

2: Zo krijg je een kaki snel rijp

Deze onwijs goede tip kreeg ik van mijn vaste fruitboer toen ik voor de zoveelste keer naar de kaki’s keek maar ze niet kocht, omdat ze hard aanvoelden. Hij adviseerde mij om ze toch te kopen en ze thuis een dagje op een warme verwarming te leggen. Ietwat argwanend keek ik hem aan, maar ik probeerde het toch maar. En inderdaad! De kaki’s rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal. Meestal zijn ze dan heerlijk zacht, rijp en perfect eetbaar!

3: Schud de druiven om de versheid te checken

Als ik druiven koop, wil ik dat ze vers en knapperig zijn, maar helaas kwam ik in het verleden nogal eens van een koude kermis thuis. Tot ik ontdekte dat je als je de tros druiven even oppakt en heen en weer schudt, zo kunt ontdekken of de druiven wat ouder zijn. Als er namelijk veel druiven van de tros vallen, is de tros oud en zijn de druiven dus niet meer zo vers. Als er slechts één tot vier druiven van de tros vallen, betekent dat dat je lekkere knapperige druiven hebt.

Twijfel je nog steeds? Proef er dan gewoon eentje!

4: Avocado's rijp en romig krijgen doe je zo

Ken je dat? Je verheugt je erop om guacamole te maken, dus rent naar de supermarkt waar je twee ready to eat avocado’s koopt. Thuis aangekomen blijken ze helemaal niet ready to eat, maar steenhard! Die koop ik dus niet meer. Voortaan sla ik op de markt elke week twee goedkope avocado’s in die nog wat hard zijn. Die leg ik vier dagen bij mijn bananen in de fruitmand en na die dagen zijn de avocado’s perfect romig en zacht. Zo hoef ik niet meer te vertrouwen op de ready to eat onzin-avocado’s maar kan ik het thuis zelf timen als ik rijpe avocado’s nodig heb.

5: Harde kiwi's rijpen doe je zo

Toen ik een keer mijn beklag deed bij mijn fruitboer over harde kiwi’s, kwam hij wederom met een goede tip: als je harde kiwi’s koopt, kun je ze rijp maken door er zachtjes in te knijpen. Twee á drie dagen later zal je zien dat de kiwi’s eetrijp zijn!

6: Hoe weet je nou of de ananas rijp is?

Als ik een ananas koop, maak ik met mijn nagel een klein sneetje in de schil. Ruikt de ananas zoet-zuur? Dan kun je hem gerust kopen. Ruikt de ananas nergens naar of juist mierzoet? Dan is hij nog niet rijp of juist te rijp. Een heerlijke ananas moet naast goed ruiken, ook zwaar aanvoelen en de bladeren moet groen zijn en niet bruin. Als je de bladeren ook zo van de ananas kan plukken zonder moeite, is de ananas vaak ook al overrijp en niet de moeite meer waard.

7: Zo koop je de sappigste watermeloen

Deze tip kreeg ik van onze vader die er een soort sport van maakte om watermeloenen zwaar te testen voor hij ze kocht. Ik schaamde me vroeger altijd dood als hij op allerlei watermeloenen liep te slaan en te bonken, maar het moet gezegd worden: hij kocht altijd heerlijke watermeloenen.

Hierbij zijn watermeloentheorie: een goede watermeloen moet zwaar zijn en hol klinken. Ook moet het steeltje van de watermeloen groen en niet gerimpeld zijn. Als het steeltje gerimpeld is, betekent het dat de watermeloen wat ouder is.

8: Fruit rijpen doe je in de zon

Heb je fruit gekocht dat toch nog niet helemaal rijp is? Op zich is dat niet het einde van de wereld. Bewaar het fruit op een zonnige plek, zodat het in de zon verder kan rijpen. Fruit in het buitenland smaakt altijd lekkerder dan fruit uit de Nederlandse supermarkt, simpelweg omdat het door de zon langer heeft kunnen rijpen. Wat je absoluut niet moet doen is fruit in de koelkast bewaren. Dit stopt het rijpingsproces.

Nog niet genoeg van onze tips? Hier vind je er nog meer:


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

No Replies to "Met deze 8 fruittips weet je of je fruit rijp is!"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.