8 cassave recepten van over de hele wereld

In de Surinaamse keuken wordt cassave op veel manieren bereid. Denk aan teloh, cassavebrood, bojo, kasiri, kwak, her’ heri en zelfs koekjes! Maar de wortelknol die ook yuca, maniok of tapioca heet, wordt ook in andere landen verwerkt tot allerlei lekkers. Mocht je er een keer iets anders mee willen doen, put dan inspiratie uit onze lijst van cassave recepten van over de hele wereld!

plantjes cassave gerechten

Foto: Slashme

Cassave komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De Portugese kolonisators verspreidden de knol daarna naar Afrika en Zuid- en Zuidoost-Azië. Zoals je misschien wel weet, bevat cassave giftige stoffen. De zoete cassavesoort is minder giftig dan de grotere bittere wortel, maar beide zijn giftig als ze rauw zijn. Daarom moet je cassave goed koken of uitpersen voor je deze opeet.

Cassave recepten van over de hele wereld: cassave puree

De smaak van gekookte cassave is vergelijkbaar met die van aardappel. Je kan er daarom prima cassave puree mee maken die je gebruikt op dezelfde manier als aardappelpuree. Bijvoorbeeld in een stamppot! Of zoals wij deden door er sjiek uitziende toefjes van te maken.

Cassave recepten van over de hele wereld: pittige cassave fritters

Teloh is gefrituurde gekookte cassave. Deze Vietnamese cassave fritters worden gemaakt van geraspte cassave, die gemengd wordt met specerijen en veel peper en daarna ook wordt gefrituurd.

Cassave recepten van over de hele wereld: cassave balletjes met tofu

Voor deze balletjes, die eruit zien als bitterballen, wordt de cassave gemengd met tofu en kruiden. In het midden van elk gepaneerd balletje zit een stukje kaas dat smelt als de balletjes eenmaal worden gefrituurd.

Cassave recepten van over de hele wereld: cassave arepas

Arepas zijn broodjes gebakken van gekookt maïsmeel-deeg. Ze worden gevuld met kaas, vlees, vis, avocado of groenten. Arepas kan je ook glutenvrij maken, met cassave. Daarvoor meng je gekookte cassave met wat boter en melk en bak je de arepas als roti.

Cassave recepten van over de hele wereld: cassave frittata

Een frittata wordt gemaakt met eieren en groenten en langzaam gebakken in een koekenpan of de oven. In plaats van die groenten, kan je ook stukjes cassave gebruiken om een frittata te maken.

Cassave recepten van over de hele wereld: cassave alcapurria

Alcapurria komt uit Latijns-Amerika en bestaat uit een deeg van groene bakbanaan of Chinese tajer (taro) gevuld met vlees of vis en daarna gefrituurd. De cassave variant kan ook een krabvulling hebben.

Cassave recepten van over de hele wereld: cassave dumplings

Dit Caribische gerecht bestaat uit geraspte cassave met bloem, bakpoeder en een beetje water. Samen vormen ze cassave dumplings die worden gekookt en opgediend met saltfish buljol (gebakken bakkeljauw met ui, peper en tomaat).

Cassave recepten van over de hele wereld: cassave pasteitjes

(Surinaamse) pasteitjes worden gemaakt met tarwebloem, maar als je een glutenvrije variant wil, dan kan je het deeg ook maken met cassavemeel. Uiteraard zal het deeg van de pasteitjes een andere smaak hebben door de cassave. Met de vulling van de pasteitjes kan je alle kanten op.

Nog meer cassave recepten van over de hele wereld? Klik dan hier.


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

No Replies to "8 cassave recepten van over de hele wereld"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.