6 x gerechten met bakbanaan van over de hele wereld

Je hebt het misschien al wel eens gelezen, maar er zijn twee dingen waar ik nooit genoeg van krijg: zoete aardappel en rijpe bakbanaan! In de Surinaamse keuken doen we met bakbanaan genoeg spannends, maar soms wil je wel eens wat anders. Daarom speurde ik het internet af op zoek naar lekkere gerechten met bakbanaan!

Bakbananen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, Australië en Afrika. Inmiddels is de bakbanaan standaardvoedsel in West- en Centraal-Afrika, de Caribische eilanden, Midden-Amerika en delen van Zuid-Amerika. Maar gelukkig kan je ook op heel veel andere plekken, zoals bijvoorbeeld in Nederland groene en gele bakbanaan kopen. Uiteraard bij tropische winkels/toko’s, maar tegenwoordig ook vaak bij (goed gesorteerde) supermarkten.

Op This Girl Can Cook vind je meerdere recepten met bakbaan:

Maar alle recepten hieronder zijn ook zeker de moeite waard om eens te proberen!

Spannende gerechten met bakbanaan: 'lasagna' met bakbanaan

Pastelón is een soort Puerto Ricaanse lasagna gemaakt van onder andere bakbanaan en gehakt. Pastelón wordt op twee manieren gemaakt: met gebakken lang gesneden plakken bakbanaan of met bakbanaanpuree van o.a. banaan, ei, boter en melk. Andere toevoegingen in de lasagna zijn kaas, rozijnen, tomaten, peper, olijven, en ga zo maar door.

Een (vegan) recept met bakbanaanpuree vind je hier.
Onze eigen versie van bakbanaan ‘lasagna’ maak je met dit recept.

Spannende gerechten met bakbanaan: tostones

Tostones zijn een soort dikke bananenchips. Je kan ze maken met een speciaal houten apparaat dat ze platdrukt, maar ook zelf platdrukken met twee borden of een vleeshamer. Ook bij tostones heb je meerdere bereidingswijzen: eerste keer bakken in olie → platdrukken → tweede keer bakken in olie OF koken in bouillon → platdrukken → bakken in de oven OF opwarmen in de magnetron → platdrukken → bakken in de oven. Wat jij ermee doet, hangt af van je smaak en hoe gezond je ze wil hebben.

Een gezond tostones recept vind je hier.
Tostones gebruiken als hamburgerbroodje doe je met ons recept voor plantain sandwiches.

Spannende gerechten met bakbanaan: fritatta met bakbanaan

Fritatta is een mengsel van ei (melk) en groenten. We deelden eerder al een variant met cassave, maar je kan ook fritatta maken met bakbanaan. Wat je er naast bakbanaan en ei in stopt, kan je helemaal zelf bepalen. Je hebt in ieder geval een ovenbestendige koekenpan nodig of een ovenschaal. Eet de fritatta als ontbijt en je kan de rest van de dag vooruit!

Een vegetarisch recept voor bakbanaan fritatta vind je hier.

Spannende gerechten met bakbanaan: bakbananenbrood

Oh oh, je bakbananen zijn iets te rijp geworden, oftewel zwart? Dan zijn ze perfect om mee te bakken! Wij maakten met gewone overrijpe banaan gezonde Surinaamse bruine koek, maar met overrijpe bakbanaan kan je ook bananenbrood/bananencake maken. Als je geen suiker wilt gebruiken, kies dan voor dadels.

Nog een recept voor bakbananenbrood vind je hier.

Spannende gerechten met bakbanaan: Bakbanaan tortilla's

Tortilla’s worden meestal gemaakt van tarwe- of maismeel. Wij gebruikten de tarwe-variant in ons recept voor pulled beef tortilla’s. Maar mensen die paleo eten (geen granen, peulvruchten, melkproducten en suiker), of gewoon eens andere wraps willen proberen, kunnen ze ook maken van bakbanaan. Veel recepten die je hiervoor tegenkomt, gaan uit van een soort puree die je uitsmeert over een bakplaat en bakt in de oven. Je kan ze ook maken van groene bakbanaan die uitgerold wordt of platgedrukt in een tortillapers.

Zowel een koekenpan- als een ovenrecept vind je hier.

Spannende gerechten met bakbanaan: gevulde bakbanaan cups

Het ziet er prachtig uit: een bakje/cup van bakbanaan dat je vult met wat je maar wilt. Je vormt de cupjes met een speciaal apparaat, maar kan ze ook maken in een muffin vorm met een glas of vijzel. Dit is echt een gerecht dat je maakt als je indruk wil maken op mensen, waarmee je de cups ook vormt, het ziet er sowieso prachtig uit.

Een vleesvariant van plantain cups vind je hier.


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "6 x gerechten met bakbanaan van over de hele wereld"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.