5x een alternatief voor witte rijst

Wat is een Surinaamse maaltijd zonder rijst? De graansoort is niet weg te denken uit de Surinaamse keuken, maar niet iedereen kan of wil (veel) rijst eten. Of je nou een koolhydraatarm voedingspatroon hebt, glutenvrij eet, of op zoek bent naar gewoon eens wat anders, er is zeker een alternatief voor witte rijst! Het zijn er zelfs meerdere en ik zet er hieronder vijf voor je op een rij.

alternatief-voor-witte-rijst-rijtje

Alternatief voor witte rijst 1: QUINOA

Quinoa (spreek uit kien-wah) is sinds een paar jaar een van de meest populaire ‘superfoods’. De zaden van de plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, lijken op graankorrels en worden ook op die manier bereid in een gerecht. Quinoa is glutenvrij (maar er zijn soms wel sporen van gluten op te vinden). Hier vind je meer info over de verschillende soorten.

Hoe bereid je het?
Was de quinoa goed voor je hem kookt, anders kan ‘ie bitter proeven. Kook de zaadjes net zoals je rijst kookt in een pannetje of de ricecooker in de verhouding 1 kop quinoa op 1,5-2 koppen water. Voor extra smaak voeg ik altijd wat zelfgemaakt bouillonpoeder toe.

Alternatief voor witte rijst 2: ZILVERVLIESRIJST

Zilvervliesrijst is volkorenrijst en smaakt nootachtig. Alleen het buitenste laagje van de rijstkorrel is verwijderd, de vezellaag en de kiem worden bij zilvervliesrijst behouden. Daarom is de voedingswaarde ervan hoger dan die van gewone witte rijst. Deze rijstsoort is wat taaier om op te kauwen en bederft sneller dan witte rijst. Bewaar zilvervliesrijst daarom op een donkere plek. Zilvervliesrijst is glutenvrij (maar er zijn soms wel sporen van gluten op te vinden).

Hoe bereid je het?
Voeg op 1 kop rijst 1,5 kop water toe en kook als rijst.

zilvervliesrijst-alternatief-voor-witte-rijst

Alternatief voor witte rijst 3: BULGUR

Bulgur wordt gemaakt van durum (harde) tarwe. De tarwekorrels worden gestoomd, gedroogd en daarna grof gemalen of gebroken. Bulgur kan je net zo toepassen als rijst. Wij maakten er bijvoorbeeld moksi alesi mee. Bulgur is niet glutenvrij.

Hoe bereid je het?
Als de bulgur al voorgekookt is, kan je hem wellen in gekookt water net als couscous. Anders kook je de rijstvervanger in de verhouding 1 kop bulgur op 1,5 kop water.

Alternatief voor witte rijst 4: HEI GRON ALESI

Hei gron alesi proefde ik voor het eerst bij biologische boerderij Pikin Sranan in Suriname. Eigenaar van de boerderij Dennis Tauwnaar, vertelde dat het een oerrijstsoort is die ten tijde van de slavernij door Afrikanen werd meegenomen in tassen, zakken of andere verstopplekken. Hei gron alesi is dus al ouder dan 400 jaar en is er in meerdere soorten: ronde korrels, grote korrels en hele kleine korrels. Het bijzondere aan dit rijstalternatief is dat het geteeld wordt zonder meststoffen en chemicaliën en het is niet genetisch gemodificeerd. Hei gron alesi is glutenvrij en te koop in Suriname via onder andere Pikin Sranan. Woon je in Nederland, neem dan contact op met Dennis Tauwnaar voor meer info over de kosten van verkoop en verzending.

Hoe bereid je het?
Hei gron alesi bereid je op dezelfde manier als gewone witte rijst.

superfoods-van-suriname-hei-gron-alesi-en-moringa

Alternatief voor witte rijst 5: BLOEMKOOL

Een ander glutenvrije en koolhydraatarme vervanger voor witte rijst is bloemkool. Rasp de bloemkoolroosjes fijn of maal ze in een keukenmachine tot je kleine korreltjes hebt. Door bloemkool in plaats van rijst te gebruiken, eet je een stuk meer groenten. Zo hoefde ik aan mijn bloemkoolnasi geen extra groenten meer toe te voegen!

Hoe bereid je het?
Kook of wok de bloemkoolrijst ongeveer 2 minuten voor een knapperig resultaat of langer als je de rijst wat zachter wil hebben.

bloemkoolrijst-alternatief-voor-witte-rijst


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "5x een alternatief voor witte rijst"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.