5 sopropo recepten van over de hele wereld

Sopropo is een van de Surinaamse groentes die je moet leren eten. Vanwege zijn bittere smaak, lust niet iedereen de groente (gelijk). In Suriname wordt sopropo meestal gestoofd of gevuld met gehakt. Maar er zijn natuurlijk meer landen ter wereld waar ze de bittere groente kennen en er ook spannende gerechten mee maken. Daarom delen we er een aantal van over de hele wereld met je.

Toen ik in Hong Kong op vakantie was, zag ik op de menukaart van juicebars vaak ‘bitter melon’ staan als een van de ingrediënten om een sapje mee samen te stellen. Ook in Bangkok kwam ik de groente tegen in een foodcourt. Hij was daar op dezelfde manier gevuld als onze moeder dat vroeger ook altijd deed: met gehakt.

gevulde sopropo gehakt bangkok

Oorspronkelijk komt sopropo uit Azië en werd vanuit daar verspreid naar andere delen van Azië, Afrika en de Cariben. In andere landen noemen ze de groente bitter gourd, bitter melon of karela. De vorm en structuur is ook niet overal hetzelfde. In Suriname lijkt ‘ie op een soort gerimpelde uitgedroogde komkommer, maar de groente kan ook een wrattige schil hebben en kleiner zijn. Ook de smaak verschilt per soort, maar alle sopropo’s zijn wel bitter.

sopropo bitter melon bitter gourd recipes

Foto boven: By knottyboy
Foto onder: By Maksym Kozlenko

Mocht je van de groente houden, maar er eens iets anders mee willen maken dan je normaal doet, dan vind je hieronder wat inspiratie voor spannende gerechten!

Variatie 1: SOEP MET GEVULDE SOPROPO

In Suriname kennen we gevulde sopropo met gehakt of vis, alleen eten wij die meestal met rijst. In Vietnam wordt de sopropo naast varkensgehakt ook gevuld met garnalen of andere vis en gekookt in een bouillon. De soep die dat wordt, heet Canh Kho Qua.

 

Nog zo’n recept vind je hier: www.thespruce.com/pork-with-bitter-melon-recipe-695310

Variatie 2: ROEREI MET SOPROPO

Ik zou er zelf nooit op komen, maar waarom ook niet? Tenslotte maak ik ook wel eens roerei met courgette, champignons en paprika. Dus daar een bittere groente voor gebruiken, kan best!

 

Nog zo’n recept vind je hier: www.noobcook.com/bittergourd-egg/2/

Variatie 3: BITTER MELON JUICE

Sapjes met sopropo kan je in Nederland bestellen via Juiciety, maar als je zelf aan de slag wilt, zijn er tal van recepten te vinden om een juice te maken met een bitter smaakje.

 

Nog zo’n recept vind je hier: RECEPT: groen sopropo sapje (bitter melon juice)

Variatie 4: KARELA PARATHA ROTI

Geen sopropo náást je roti, maar ín je roti. Zo verwerken ze karela in Zuid-Azië. Misschien is als roti toespijs zoete aardappel lekker om de bitterheid te balanceren?

 

Nog zo’n recept vind je hier: www.24kitchen.nl/shows/the-fearless-chef/recepten/

Variatie 5: BITTER GOURD SALADE

Een salade kan je niet alleen met allerlei soorten sla maken, maar ook met groenten. Je kan de sopropo in salades zowel rauw als gekookt/geblancheerd/gewokt verwerken.

 

Nog zo’n recept vind je hier: ramonsrecepten.blogspot.nl/2009/03/salade-van-gegrilde-bittere-groenten.html

Nog geen genoeg gekregen van al deze sopropo-variaties? YouTube-chef Sanjay Thumma heeft een overzicht gemaakt van de meest populaire karela/bitter melon recepten (waaronder chips en chutney!) op zijn website.


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "5 sopropo recepten van over de hele wereld"

 • comment-avatar
  Erica 18 september 2018 (16:32)

  Rens kroes heeft ook een recept met Sopropo (champuru) . Zij noemt het goja

  • comment-avatar
   TGSCC 18 september 2018 (20:12)

   Hoi Erica,

   Wat leuk! Ik las dat zij het kent uit de Japanse keuken. Niet gek, want sopropo komt oorspronkelijk uit Azië.

   Groetjes,

   One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.