4 x documentaires over veganisme

Het is een opmerking die je misschien wel eens hebt gehoord (vooral sinds veganisme hot is): mensen van Afrikaanse afkomst zouden van oorsprong een vooral plantaardig dieet hebben. Sabrina Starke gaf het aan in het interview dat we met haar deden, ook Kofi en Akoeba van Blaka delen die mening én er zijn ook meerdere documentaires over dit onderwerp. In november 2017 werd in Rotterdam een van die documentaires over veganisme vertoond: Urban Kryptonite. Waar die over gaat, lees je hieronder, net als een overzicht van andere documentaires over veganisme.

DOCUMENTAIRES OVER VEGANISME: Urban Kryptonite

Gaat over: aandoeningen waar een groot deel van de Afro-Amerikanen aan lijdt, en vooral genetisch leken te zijn, kwamen niet voor bij hun voorouders. Filmmaker, schrijver en voormalig profbasketballer Damien McSwine verdiepte zich daarom in de gezondheidsproblemen en doodsoorzaken binnen de Afrikaanse diaspora community in Amerika.
Lengte: 232 minuten
Te zien op: deze site waar je de docu kan kopen ($ 5,99) of huren ($3,99)
Meer infowww.urbankryptonitefilms.com

DOCUMENTAIRES OVER VEGANISME: The Invisible Vegan

Gaat over: Jasmine Leyva (30) is een zwarte actrice en filmmaker die opgroeide met het ‘standaard Amerikaanse dieet’. Ze zag veganisme vooral als iets wat witte mensen deden en dacht dat alleen soul food (fried chicken, mac’ cheese, enz.) hoorde bij de eetgeschiedenis van zwarte mensen. De documentaire volgt haar weg naar veganisme en laat ook andere (bekende) zwarte Amerikanen en professionals aan het woord over waarom ze vegan eten.
Lengte: 90 minuten
Te zien op: Vimeo. Huren kan voor nog geen 5 euro, wil je de docu kopen, dan kost dat ongeveer 8 euro.
Meer info: theinvisiblevegan.com

DOCUMENTAIRES OVER VEGANISME: Get Vegucated

Gaat over: drie New Yorkers die vleeseters zijn, gaan de uitdaging aan om zes weken vegan te eten en krijgen een kijkje achter de schermen van de bio-industrie. Lukt het ze om na die periode ook te stoppen met dierlijke producten en volledig plantaardig te eten?
Lengte: 66 minuten
Te zien op: YouTube
Meer infowww.getvegucated.com

DOCUMENTAIRES OVER VEGANISME: What The Health

Gaat over: de zoektocht van documentairemaker Kip Andersen (die ook Cowspiracy maakte over de milieuvervuiling die vleesconsumptie veroorzaakt) naar de link tussen het eten van vlees, vis, zuivel en eieren en gezondheidsproblemen. Hij confronteert gezondheidsorganisaties zoals Weight Watchers met onderzoeken die zouden aantonen dat dierlijke producten slecht zijn voor je gezondheid en vraagt ze waarom ze die toch blijven promoten. Ook laat hij zien dat veel gezondheidsorganisaties geld ontvangen van bedrijven die zich bezig houden met de vlees-/zuivelindustrie.

Na het verschijnen van deze documentaire over veganisme eerder dit jaar, besloten veel mensen veganistisch te eten omdat ze schrokken van de getoonde onderzoeksresultaten. Er werd bijvoorbeeld gezegd dat uit onderzoek bleek dat het eten van 1 kippenei het risico op hart- en vaatziekten net zo sterk vergroot als het roken van 5 sigaretten. Persoonlijk vond ik (na het kijken van de docu) dat de maker net iets teveel de dingen eruit koos die in zijn straatje pasten. Betrouwbare onderzoeksresultaten hangen af van zoveel factoren, dat ik het gevaarlijk vind om die zomaar voor waar aan te nemen als iemand ze zonder context presenteert. Als er bijvoorbeeld getest is op muizen, of de onderzoeksgroep bestaat uit 20 mensen, of er zijn meerdere onderzoeken die het resultaat weerleggen, dan is dat niet per se een resultaat waar je iets zo stellig op kan baseren. Maar, ieder volwassen mens kan en moet voor zichzelf bepalen wat werkt.
Lengte: 92 minuten
Te zien op: Netflix
Meer infowww.whatthehealthfilm.com

GEEN DOCUMENTAIRES, MAAR OOK INTERESSANT:

*Blaka

Blaka is een vegan blog waar je terecht kan voor voedingsadvies. Dit doen ze door het geven van lezingen, workshops en bieden van gepersonaliseerde voedingsschema’s. Ook vind je op hun site diverse vegan recepten. Meer weten? Check dan hier het interview dat we hadden met Kofi en Akoeba van Blaka.

*Lezing van Eugene Cooke

Eugene Cooke is een urban farmer die al vegan is sinds de jaren ’80. In onderstaand filmpje legt hij uit waarom een nummer van KRS-One hem ervan overtuigde om geen vlees meer te eten en waarom veganisme niets nieuws is voor zwarte mensen.

En om ook een beetje te lachen:


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "4 x documentaires over veganisme"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.