RECEPT: zoete aardappel roti (met vegan toespijs)

Omdat het soms lastig kan zijn om genoeg groente te eten, zoek ik altijd naar manieren om ze op een makkelijke manier toe te voegen aan gerechten. Dat kan bijvoorbeeld door wortel en paprika te pureren in pastasaus, maar ook door gewone aardappel te vervangen door zoete aardappel. Het beste van twee werelden heb ik nu samengevoegd door zoete aardappel roti te maken, waarbij de aardappel niet in de vulling zit tussen het deeg, maar onderdeel is van het deeg.

In plaats van gewone aardappelen, gebruik ik vaak zoete aardappel om mijn roti toespijs te maken. Omdat ik aloo roti (vulling van aardappel in plaats van gele pesi) het allerlekkerst vind, stond nog op mijn lijst om die vulling van zoete aardappel te maken. Maar toen ik een Instagram-foto van blogger Shairmyworld tegenkwam, bleek dat er een nog heerlijkere optie is om zoete aardappel roti te maken. Zij maakte de roti met (glutenvrij) meel en zoete aardappel.

sweet potato flatbread recipe zoete aardappel roti recept

Na wat speurwerk vond ik het oorspronkelijke recept op de blog VeganLovlie. Deze dame maakt de zoete aardappel roti door zoete aardappels te stomen in de schil en dan een gelijk deel zoete aardappel te mengen met een gelijk deel bloem. Ze gebruikt geen water, olie of kruiden. Ik ging enthousiast aan de slag, maar was niet tevreden met het eindresultaat. De roti’s waren wat mij betreft te taai. Ik moest er bijna aan trekken om een stukje af te scheuren. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Om het deeg soepeler te maken, voegde ik olie toe en ook wat kruiden die je normaal aan de aloo- of pesivulling zou toevoegen. Je kan de zoete aardappel roti eten met ‘normale’ toespijs met kip, groente en aardappel, maar ik maakte deze variant vegan. De kikkererwten zijn de vervanger voor vlees, omdat ze veel eiwitten bevatten. Als groente koos ik kousenband, maar aubergine (boulanger), pompoen of kool kan ook. En de gewone aardappel kan je ook vervangen door zoete aardappel als je dat lekker vindt. Hou er wel rekening mee dat je roti zelf ook een zoete aardappel smaak heeft.

sweet potato flatbread zoete aardappel roti vegan

Wil je liever ‘gewone’ roti maken? Hier vind je het recept voor aloo roti (gevuld met aardappel).

Ingrediënten zoete aardappel roti (8 middelgrote roti’s):

  • 350 gram tarwebloem
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1 1/2 tl komijn
  • 350 gram gekookte of gestoomde zoete aardappel (heet tot warm)
  • 1 el olijfolie

Ingrediënten vegan roti toespijs:

  • 2 blikjes kikkererwten (uitlekgewicht ongeveer 500 gram)
  • 1 tomaat, gesnipperd
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1-2 el masala
  • zout en peper naar smaak
  • 50-150 ml water
  • 500 gram aardappelen (ik gebruikte een mix van kruimige en vastkokende)
  • 1 tomaat, gesnipperd
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1-2 el masala
  • 500 gram kousenband
  • zout en peper naar smaak
  • 50-150 ml water

Zo ga je te werk:

1: Spoel de kikkererwten goed af.

2: Fruit de ui, tomaat en knoflook en voeg de masala toe.

3: Meng de kikkererwten erdoor en laat minstens 15 minuten pruttelen met een bodempje water.

4: Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.

5: Fruit de ui, tomaat en knoflook in een braadpan en voeg de masala toe.

6: Bak de aardappeltjes even aan in de pan en schep goed om zodat de masala overal overheen zit. Laat met een bodempje water koken tot de aardappels bijna gaar zijn (ongeveer 10 minuten). Voeg dan de kousenband toe en laat nog 5 minuten meekoken. Voeg zout en peper naar smaak toe en extra water als dat nodig is.

7: Kook of stoom de zoete aardappels in de schil tot ze gaar zijn.

sweet potato flatbread recipe zoete aardappel roti recept stomen

8: Meng de bloem met zout, komijn, knoflookpoeder en bakpoeder.

9: Haal de schil van de zoete aardappels af, prak ze fijn en roer de olijfolie er doorheen. Ze moeten zo heet mogelijk zijn als je ze toevoegt aan de bloem, dus als ze niet heet zijn, warm ze dan weer even op (in de magnetron) of zorg ervoor dat je ze meteen kan gebruiken als je de schil eraf hebt gehaald.

10: Meng de geprakte aardappelen met de bloem met een vork en kneed daarna kort met je hand. Niet te lang, want anders wordt het deeg taai. Je deeg kan beter iets te nat/plakkerig zijn, dan iets te droog.

sweet potato flatbread recipe zoete aardappel roti recept deeg mengen

11: Vorm 8 balletjes van dezelfde grootte en maak ze mooi rond en plat.

sweet potato flatbread recipe zoete aardappel roti recept bolletjes

12: Doop ze aan beide kanten in bloem en rol per stuk uit op een licht bebloemd werkvlak.

13: Bak de zoete aardappel roti in een hete koekenpan (of tawa als je die hebt) ongeveer 20 à 30 seconden per kant.

14: Bewaar de roti’s in een theedoek om ze zacht te houden tot je ze opdient.

15: Serveer met de toespijs.

Nyan switi!


sweet potato flatbread recipe recept zoete aardappel roti
Recept afdrukken

RECEPT: zoete aardappel roti met vegan toespijs

Zoete aardappel roti is een heerlijke variatie op de traditionele variant. Een slimme én lekkere manier om wat extra groenten binnen te krijgen!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 8 middelgrote roti's
Auteur: Onesy
Zoete aardappel roti is een heerlijke variatie op de traditionele variant. Een slimme én lekkere manier om wat extra groenten binnen te krijgen!

Ingrediënten

VOOR DE ROTI:

  • 350 gram tarwebloem
  • 0,5 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,25 tl knoflookpoeder
  • 1,5 tl komijn
  • 350 gram gekookte of gestoomde zoete aardappel - heet tot warm
  • 2 el olijfolie

VOOR DE VEGAN TOESPIJS

  • 2 blikjes kikkererwten - (uitlekgewicht ongeveer 500 gram)
  • 1 tomaat - gesnipperd
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - geperst
  • 1-2 el masala
  • zout en peper naar smaak
  • 50-150 ml water
  • 500 gram aardappelen - (ik gebruikte een mix van kruimige en vastkokende)
  • 1 tomaat - gesnipperd
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - geperst
  • 1-2 el masala
  • 500 gram kousenband
  • zout en peper naar smaak
  • 50-150 ml water

Instructies

  • Spoel de kikkererwten goed af.
  • Fruit de ui, tomaat en knoflook en voeg de masala toe.
  • Meng de kikkererwten erdoor en laat minstens 15 minuten pruttelen met een bodempje water.
  • Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
  • Fruit de ui, tomaat en knoflook in een braadpan en voeg de masala toe.
  • Bak de aardappeltjes even aan in de pan en schep goed om zodat de masala overal overheen zit. Laat met een bodempje water koken tot de aardappels bijna gaar zijn (ongeveer 10 minuten). Voeg dan de kousenband toe en laat nog 5 minuten meekoken. Voeg zout en peper naar smaak toe en extra water als dat nodig is.
  • Kook of stoom de zoete aardappels in de schil tot ze gaar zijn.
  • Meng de bloem met zout, komijn, knoflookpoeder en bakpoeder.
  • Haal de schil van de zoete aardappels af, prak ze fijn en roer de olijfolie er doorheen. Ze moeten zo heet mogelijk zijn als je ze toevoegt aan de bloem, dus als ze niet heet zijn, warm ze dan weer even op (in de magnetron) of zorg ervoor dat je ze meteen kan gebruiken als je de schil eraf hebt gehaald.
  • Meng de geprakte aardappelen met de bloem met een vork en kneed daarna kort met je hand. Niet te lang, want anders wordt het deeg taai. Je deeg kan beter iets te nat/plakkerig zijn, dan iets te droog.
  • Vorm 8 balletjes van dezelfde grootte en maak ze mooi rond en plat.
  • Doop ze aan beide kanten in bloem en rol per stuk uit op een licht bebloemd werkvlak.
  • Bak de zoete aardappel roti in een hete koekenpan (of tawa als je die hebt) ongeveer 20 à 30 seconden per kant.
  • Bewaar de roti’s in een theedoek om ze zacht te houden tot je ze opdient.
  • Serveer met de toespijs.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: zoete aardappel roti (met vegan toespijs)"

    Leave a reply






    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.