RECEPT: zelf de lekkerste granola maken

GA NAAR HET RECEPT

Wil je je dag goed en gezond beginnen? Ontbijt dan eens met granola! Dat is een mix van havermout, graanvlokken, zaden, noten en eventueel specerijen. Zou je me geloven als ik zei dat je dit ontbijt binnen een kwartier zelf kan maken? Granola maken is niet alleen eenvoudig, het is ook nog de lekkerste granola die je kan eten; je bepaalt namelijk zelf wat er in zit. 

Elke dag begin ik mijn dag met een groot glas water om mijn spijsvertering op gang te brengen. Daarna eet ik vers fruit met geitenyoghurt en mijn zelfgemaakte granola. Als mensen bij ons blijven logeren, schotel ik ze ook altijd dit ontbijt voor. Elke keer krijg ik dezelfde vraag: hoe maak je zulke fantastische granola nou zelf? Heel simpel, zal je zo lezen.

Je kunt granola ook gewoon kopen in de winkel, maar dat vind ik vaak overpriced. Zelf granola maken heeft daarnaast als voordeel dat je erin kan doen wat jij zelf lekker vindt. Ik ben bijvoorbeeld allergisch voor pompoenpitten, dus moest ik die bij de kant en klare granola er altijd uit vissen. #hinderlijk

granola zelf maken

Daarnaast wil ik geen granola met suiker of honing, omdat ik het elke dag eet en mijn dag ermee begin. Misschien een beetje hypocriet voor een vrouw die het liefst zou ontbijten met een stuk slagroomtaart (maar toch voor iets verstandigs kiest), maar ik wil mijn ontbijt zo suikervrij mogelijk houden. Tot slot is deze zelfgemaakte granola ook geschikt voor kinderen, zeker als je de nootjes en suiker eruit laat. En daarom deel ik het graag met je.

Na wat trial and error ben ik erachter gekomen dat je bepaalde producten wel mee moet bakken in de oven en andere niet. Sommige ingrediënten zoals rozijnen worden er namelijk niet lekkerder op, terwijl walnoten uit de oven echt superlekker zijn!

Ingrediënten voor 1 pot granola (deze hoeveelheid gaat bij ons een week mee, er wordt elke dag door twee personen van gegeten):

  • 250 gram haver- of speltvlokken
  • 250 gram havermout
  • 50 gram lijnzaad
  • 30 gram kokosrasp
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kardemom
  • een handje ongebrande ongezouten walnoten
  • een handje pecannoten
  • een handje goji bessen
  • 4 grote medjoul dadels of een handje rozijnen en/of krenten (kies óf dadels of rozijnen/krenten, anders kan het geheel erg zoet worden)
  • 3 eetlepels kokosolie
  • een grote pot om de granola in te bewaren, ik gebruik zelf een weckpot
  • optioneel: ahornsiroop of honing

Zo ga je te werk:

1: Smelt de kokosolie in een kommetje in de magnetron of in een pan.

2: Verwarm de oven voor op 175 graden.

3: Ontpit de dadels en snijd ze in kleine stukjes.

4: Doe nu de volgende ingrediënten in een schone afsluitbare weckpot: dadels/rozijnen, lijnzaad, kokosrasp en goji bessen.

5: Neem een grote kom waarin je de overige ingrediënten mengt: havermout, haver-/speltvlokken, kaneel, gemberpoeder, kardemom, walnoten en pecannoten.

6: Giet de gesmolten kokosolie over deze ingrediënten en meng alles goed door elkaar.

7: Verspreid dit mengsel op bakpapier dat je op een rooster legt. Houd je van zoet en extra knapperig, dan kun je er nu wat ahornsiroop of een eetlepel honing over het mengsel doen.

zelf granola maken

8: Doe het rooster in de voorverwarmde oven en laat dit vijf minuten in de oven bakken. Let er op dat je noten niet aanbranden!

9: Keer met een spatel de granola in de oven om en laat het nogmaals vijf minuten bakken.

10: Na tien minuten is je granola klaar.

11: Laat dit mengsel geheel afkoelen en voeg het als is afgekoeld bij het mengsel in de weckpot.

12: Hussel de twee mengsels goed door elkaar en je granola is klaar om te eten!

granola maken recept

Je kunt ingrediënten weglaten of toevoegen, zo houd ik er van om lekker af te wisselen en voeg ik weleens sesamzaad of zonnebloempitten toe en laat ik de dadels en rozijnen weg. Je kunt het zo gek maken als jij wil, maar bovenstaand recept is mijn succesrecept voor granola.


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


author-avatar

Wij zijn One’sy en Tewa, de twee zussen achter foodblog This Girl Can Cook. Op ons blog vind je naast traditionele Surinaamse en verrassende fusion recepten, ook reviews van foodspots in binnen- en buitenland en interviews met Surinaamse en/of black owned businesses. Neem een kijkje op onze site en maak kennis met de food we love and eat!

No Replies to "RECEPT: zelf de lekkerste granola maken"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.