RECEPT: Surinaamse bara’s (gezondere variant)

Als het goed voor me was, zou ik elke dag een bara eten. En dan het liefst de gevulde bara’s van Moti Mahal uit Suriname. Ik hoor het stemmetje in mijn hoofd al dat zegt: ‘Het is gefrituurd, dus dat moet je helemaal niet willen!’ Omdat ik van discussies hou (ook met mezelf), ben ik gaan nadenken over een manier om toch een beetje toe te geven aan mijn bara cravings. Ik bedacht een manier om ze te maken zonder de enorme hoeveelheid olie maar met een vergelijkbare smaak. Hoe jij die Surinaamse bara’s ook kan maken, lees je hieronder.

Soms probeer je een recept uit dat meteen een winner is. Dat was absoluut niet het geval met deze gezondere bara’s. Het heeft me behoorlijk wat geëxperimenteer en proefsessies gekost voor ik kon zeggen dat ik tevreden was met het eindresultaat. Even een ‘waarschuwing’ vooraf: deze bara’s zijn niet exact hetzelfde als gefrituurde traditionele bara’s, omdat ze een andere structuur krijgen door de manier van bakken.

Ik probeerde de Surinaamse bara’s eerst te maken in de oven. Qua smaak redelijk, maar in de oven droogden ze te veel uit en werden ze veel te hard/knapperig. Nieuwe poging: in de koekenpan met een laagje (ongeveer een vingerkootje) olie. Ook geen succes, want de bara’s zogen de olie op en waren alsnog vettig. Toch wilde ik de koekenpan niet meteen weer in de kast leggen. Wat als ik zou proberen ze te bakken met een heel klein beetje olie net als pannenkoeken? Ding, ding, ding, jackpot! De eerste bara die ik proefde, kwam nog warm uit de pan. Van buiten zag ik een dikke pannenkoek met een gat erin, van binnen smaakte hij zoals een bara hoort te smaken.

Mocht je toevallig een eierring in huis hebben, dan zou ik de gezondere bara’s zeker daarmee maken. Zo kan je ze lekker hoog maken, zonder risico op het uitlopen van je beslag. En dan een andere belangrijke tip: het duurt even voordat je aan het bakken kan slaan, het deeg moet namelijk een paar uur rusten. Als je de bara’s echt from scratch wil maken, ben je nog langer bezig omdat de mungbonen een nacht moeten weken. Ik ging voor de luie(re) versie en kocht gemalen urdi (mungbonenmeel) bij de tropische winkel.

Ingrediënten Surinaamse bara’s (gezondere variant) voor 12 stuks:

  • 80 gram urdi (mungbonenmeel)
  • 200 gram bloem en 10 gram bakpoeder / 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 180 ml water
  • 3 à 4 teentjes knoflook fijngestampt/gesneden
  • 1/2 ui fijngestampt/gesneden
  • 1/2 theelepel masala
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepel zout
  • mespunt cayennepeper of 1/2 à 1 madame Jeanette peper fijngestampt/gesneden(naar smaak)
  • 130 ml water
  • olijfolie/boter/kokosolie om mee te bakken

Zo ga je te werk:

1: Meng de urdi met het water (180 ml) en roer goed tot een papje. Laat een half uur afgedekt staan zodat de urdi het water goed kan opnemen.

2: Voeg na 30 minuten knoflook en ui (en verse peper als je die gebruikt) toe aan het urdimengsel.

3: Meng in een andere kom de bloem met bakpoeder, masala, komijn en zout (en cayennepeper als je die gebruikt).

4: Schenk de rest van het water (130 ml) erbij en meng goed.

5: Giet dat papje bij het urdimengsel en roer goed (je uiteindelijke beslag moet er een beetje uitzien als oliebollenbeslag).

6: Laat minstens vier uur afgedekt rusten.

7: Verwarm een klein beetje olie (theelepel) of boter in een koekenpan.

8: Giet met een lepel een hoopje beslag in de koekenpan door een soort sliert te draaien in een rondje (waardoor je in het midden een gat overhoudt). Let erop dat het vuur niet te hoog staat, anders worden je bara’s te droog!

9: Draai de bara’s om tot ze ook aan de andere kant gebakken zijn.

10: Serveer de bara’s warm met chutney, sambal of zoete chilisaus.

Nyan switi!


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

4 Replies to "RECEPT: Surinaamse bara's (gezondere variant)"

  • comment-avatar
    Jheel 4 maart 2019 (18:33)

    Hallo Onesy , misschien lees je dit niet , want ik weet niet hoe lang het geleden is dat je de gezonde bara’s recept maakte , maar ik wil reageren en je zeggen , dat je best friuur kan eten , als je er maar iets tegeniver zet , zoals een gember ,soyasaus , citroensausje of , er radijs of rettich bij eet of mierikswortel of mosterdsausje . Dan verteren de vetten beter .
    Haha , hoera . Dit komt uit de japnans/ macrobiotische keuken .
    Groetjes

    • comment-avatar
      TGSCC 4 maart 2019 (20:27)

      Hoi Jheel,

      Bedankt voor de nuttige info! 🙂 Maar: ik ben ook niet zo’n fan van frituren vanwege de lucht en het afgieten van de olie en het schoonmaken van de pan achteraf (we hebben geen frituurpan). #lui 😀 😀

      Groetjes,

      One’sy

  • comment-avatar
    Irma 24 oktober 2020 (13:41)

    Dag. Mooi recept. Ik met me laatst enorm verbrand aan een omgevallen frituurpan en ik vond frituren al niks. Ik zweer het dan bij dezen ook af. Zijn de bara’s dik en stevig genoeg om te vullen?

    • comment-avatar
      TGSCC 25 oktober 2020 (20:11)

      Hoi Irma,

      Oei, dat is best gevaarlijk ja! Als je de bara’s bakt in een vormpje (bakring), worden ze hoger en kan je ze vullen. Als je dat niet doet, loopt het deeg teveel uit. Wat je eventueel zou kunnen proberen is om eerst een laagje deeg/beslag in de pan te doen, dan de vulling erop en dan weer wat beslag. Dit hebben we zelf (nog) niet geprobeerd, dus we weten niet zeker of het lukt. Maar mocht je het voor elkaar krijgen, laat het dan zeker weten!

      Groetjes,

      One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.