RECEPT: pindasoep met tomtom à la Suri Anders

Het is een van de basissoepen die elke Surinamer kent: pindasoep! Je kan hem volgens authentiek recept maken, maar de Amsterdamse kok London Loy, die we interviewden voor This Girl Can Cook, bedacht een leuke variatie op de bekende pinda brafu. In een van zijn kookfilmpjes op YouTube maakt hij als chef Suri Anders pindasoep met tomtom. Lees snel verder wat daar zo ‘Suri Anders’ aan is!

London gebruikt niet alleen pindakaas om de soep te maken, maar roostert ook pinda’s EN cashewnoten in een pan voor wat extra crunch en smaak. Ook de tomtom wordt anders bereid, normaal gesproken zijn dat balletjes van (vaak groene) bakbanaan, maar London kiest voor rijpe bakbanaan gemengd met peterselie en rode ui, die als een soort mini-hamburgertjes worden gepaneerd met panko (Japans paneermeel) en lekker goudbruin worden gebakken. Hieronder vind je alle ingrediënten en het kookfilmpje met de bereidingswijze.

London Loy pindasoep met tomtom

Ingrediënten pindasoep met tomtom (voor 4 personen):
Voor de soepbasis (2 liter kippenbouillon):

  • 4 kippenbouten
  • 8 pimentkorrels
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 bospenen
  • een halve venkelknol
  • 1 tomaat
  • 1 madame Jeanette
  • 1 potje biologische pindakaas (350 gram)
  • een klontje (kokos)olie
  • 100 gram zoutvlees
  • al gemaakte pot(ten) kippenbouillon (optioneel)

Voor de crunchy noten:

  • 100 gram ongezouten pinda’s
  • 100 gram ongezouten cashewnoten

Voor de tomtom:

  • 1 rijpe bakbanaan
  • een halve rode ui
  • een snufje zeezout
  • een handje peterselie

Voor de garnering:

  • een paar stengels bieslook
  • 1 limoen (in 4 partjes gesneden)

Voor de selderij-olie (optioneel):

  • 2 flinke handen verse bladselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olie (plantaardige olie)

Zo ga je te werk:
ZOUTVLEES:
1: Zet het zoutvlees op met koud water, zorg dat het vlees onder water staat. Kook het ongeveer 40 minuten uit, tot het vlees weer lekker zacht van structuur is. Zodra het water kookt, zet je het vuur zachter, zodat het rustig kan sudderen en zo het zout kan uitkoken.

2: Snij het zoutvlees als het is uitgekookt in blokjes.

BOUILLON:
1: Haal als de bouillon een uur heeft gekookt, de kippenbouten eruit.

2: Pluis de bouten/trek ze uit elkaar.

3: Zeef de homemade kippenbouillon.

TIP: je kan ook kippenbouillon in de supermarkt kopen en die opzetten met de bouillon die je zelf maakt, zo heb je een smaakvolle en extra krachtige kippenbouillon.

SELDERIJ-OLIE (optioneel):
1: Blancheer de bladselderij kort in kokend water.

2: Schep de bladselderij uit het water met een schuimspaan en plaats het in een hoge beker. Doe hier een teentje fijn gehakte knoflook bij.

3: Schenk de olie erbij en mix de selderij-olie glad met een staafmixer.

Bewaar de selderij-olie in een afsluitbaar flesje, dan blijft het een lange tijd goed.

Wil je de rest van de bereiding zien? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Wil je weten wat voor andere ‘experimenten’ met de Surinaamse keuken London uitvoert naast deze pindasoep met tomtom variant? Lees dan ons interview met hem waarin je hem beter leert kennen.


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Plaats dan wel altijd een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


No Replies to "RECEPT: pindasoep met tomtom à la Suri Anders"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.