RECEPT: pancakes met kleuren Surinaamse vlag

Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland en bij dat feit wordt elk jaar stil gestaan. Natuurlijk doe ik dat het liefst met eten, dus bedacht ik een recept met pannenkoeken in de kleuren van de Surinaamse vlag (rood, groen en geel/wit). Omdat ik geen fan ben van chemische kleurstoffen, ging ik op zoek naar een alternatief. En dat vond ik! Zo kan jij ook smullen van American pancakes met natuurlijke kleurstoffen.

Als het een goed idee was om elke dag American pancakes te eten, zou ik dat meteen doen. I loooooove them! Zelfs terwijl ik dit tik, verlang ik weer naar de luchtige dikke pannenkoekjes. Het is maar goed dat ik niet altijd alle ingrediënten in huis heb. Maar, binnenkort is er dus weer een (Surinaamse) feestdag waarop ik iets mag vieren met pannenkoeken.

In de zoektocht naar natuurlijke kleurstoffen, vond ik veel info over de verschillende soorten. Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden:
– vaak is de kleur niet zo intens als bij chemische kleurstoffen. Dat kan wel, maar dan proef je de smaak van de kleurstof echt terug. Dus dat moet je lusten.
– poeder, puree of sap gebruiken kan invloed hebben op de uitkomst van je recept. Voeg je aan koekjesdeeg bijvoorbeeld bietensap toe, dan is je deeg vloeibaarder dan normaal. Niet zo handig.

Meer info over welke natuurlijke kleurstof je voor welke kleur kan gebruiken, vind je op deze site.

american-pancakes-met-natuurlijke-kleurstoffen-poeder

Om in Surinaamse sferen te blijven, gebruikte ik voor de American pancakes met natuurlijke kleurstoffen bietenpoeder (rode kleurstof) en matcha (groene kleurstof). Matcha is een groene theesoort die vermalen is tot poeder. Het bevat veel meer anti-oxidanten dan gewone groene thee, dus wordt ook wel gezien als superfood. Matcha heeft wel een heel eigen smaak, dus als je er veel van gebruikt als kleurstof, ga je dat zeker proeven. Maar, het is ook gezond, dus dat kan je misschien juist over de streep trekken. Welke gezondheidsvoordelen matcha allemaal zou hebben, lees je hier.

Ook bietenpoeder schijnt healthy te zijn. Het zou vochtafdrijvend werken, de bloedcirculatie stimuleren en bevat verschillende vitaminen en mineralen. Beide poeders kocht ik bij Holland & Barrett (nieuwe naam van De Tuinen). Ze zijn niet goedkoop, maar je kan beide voor meerdere dingen gebruiken: het bietenpoeder bijvoorbeeld in smoothies en als kleurstof voor zelfgemaakte lippenbalsem en de matcha kan je drinken als thee. Hoe je beide poeders gebruikt om American pancakes met natuurlijke kleurstoffen te maken, lees je hieronder.

Ingrediënten American pancakes met natuurlijke kleurstoffen:

  • 250 gram tarwe- of speltbloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 480 ml karnemelk
  • 60 gram boter, gesmolten en extra om de pan mee in te vetten
  • 1 eetlepel matcha
  • 1 eetlepel bietenpoeder
  • optioneel: 15-45 gram suiker

Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 90 graden.

2: Verhit de koekenpan vast zodat ‘ie goed op temperatuur is.

3: Meng bloem, baking soda, bakpoeder, zout (en evt. suiker) met een garde in een grote mengkom.

4: Kluts de eieren licht en voeg die samen met de karnemelk en gesmolten boter toe aan de droge ingrediënten.

5: Meng niet te heftig, je moet echt nog kleine tot middelgrote klonten zien in het beslag.

6: Verdeel het beslag in drie gelijke delen over drie kommen.

7: Voeg aan een van de kommen de matcha toe en aan een van de andere het bietenpoeder. Roer goed door tot het hele beslag is gekleurd. Je kan nu drie verschillende kleuren pannenkoeken maken.

american-pancakes-met-natuurlijke-kleurstoffen-beslag

8: Veeg met een kwastje wat boter in de pan of voeg er een klontje boter aan toe dat smelt.

9: Giet met een ijsschep of een maatschep ter grootte van een ½ cup drie hoopjes in de verwarmde pan. De hoopjes moeten niet zo dun zijn als gewone pannenkoeken en je hoeft ze ook niet uit te laten lopen/te verspreiden, dat doen ze uit zichzelf een beetje. Of maak grotere pancakes met de grootte van de inhoud van een cup.

american-pancakes-met-natuurlijke-kleurstoffen-in-pan

10: Draai, als de randen droog zijn en er bubbels ontstaan in het midden (dit duurt ongeveer 2 – 2½ minuut), de pannenkoekjes om (ook al zijn ze nog niet helemaal droog/gaar). Ze zijn klaar als de onderkant ook goudbruin is (na ongeveer een minuut).

11: Bewaar de pannenkoeken in de voorverwarmde oven tot je ze allemaal hebt gebakken.

12: Serveer met maple syrup/pannenkoekenstroop/honing en vers fruit.

Nyan switi!


natuurlijke kleurstoffen american pancakes
Recept afdrukken

RECEPT: American pancakes met natuurlijke kleurstoffen

Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Wereldkeuken
Auteur: TGSCC

Ingrediënten

  • 250 gram tarwe- of speltbloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 480 ml karnemelk
  • 60 gram gesmolten boter - en extra om de pan mee in te vetten
  • 1 eetlepel matcha
  • 1 eetlepel bietenpoeder
  • 15-45 gram suiker - optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 90 graden.
  • Verhit de koekenpan vast zodat ‘ie goed op temperatuur is.
  • Meng bloem, baking soda, bakpoeder, zout (en evt. suiker) met een garde in een grote mengkom.
  • Kluts de eieren licht en voeg die samen met de karnemelk en gesmolten boter toe aan de droge ingrediënten.
  • Meng niet te heftig, je moet echt nog kleine tot middelgrote klonten zien in het beslag.
  • Verdeel het beslag in drie gelijke delen over drie kommen.
  • Voeg aan een van de kommen de matcha toe en aan een van de andere het bietenpoeder. Roer goed door tot het hele beslag is gekleurd. Je kan nu drie verschillende kleuren pannenkoeken maken.
  • Veeg met een kwastje wat boter in de pan of voeg er een klontje boter aan toe dat smelt.
  • Giet met een ijsschep of een maatschep ter grootte van een ½ cup drie hoopjes in de verwarmde pan. De hoopjes moeten niet zo dun zijn als gewone pannenkoeken en je hoeft ze ook niet uit te laten lopen/te verspreiden, dat doen ze uit zichzelf een beetje. Of maak grotere pancakes met de grootte van de inhoud van een ⅔ cup.
  • Draai, als de randen droog zijn en er bubbels ontstaan in het midden (dit duurt ongeveer 2 – 2½ minuut), de pannenkoekjes om (ook al zijn ze nog niet helemaal droog/gaar). Ze zijn klaar als de onderkant ook goudbruin is (na ongeveer een minuut).
  • Bewaar de pannenkoeken in de voorverwarmde oven tot je ze allemaal hebt gebakken.
  • Serveer met maple syrup/pannenkoekenstroop/honing en vers fruit.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Wij zijn One’sy en Tewa, de twee zussen achter foodblog This Girl Can Cook. Op ons blog vind je naast traditionele Surinaamse en verrassende fusion recepten, ook reviews van foodspots in binnen- en buitenland en interviews met Surinaamse en/of black owned businesses. Neem een kijkje op onze site en maak kennis met de food we love and eat!

2 Replies to "RECEPT: pancakes met kleuren Surinaamse vlag"

  • comment-avatar
    Wiwik 29 juli 2017 (20:40)

    Ik ga volgende week naar Suriname en ga dit recept daar maken. Ik ben super benieuwd wat ze er van vinden.

    • comment-avatar
      TGSCC 30 juli 2017 (15:11)

      Het zal ze hopelijk smaken Wiwik! Matcha is een ‘acquired taste’. Maar wel heel gezond, dus wellicht trek je ze daarmee over de streep. 😀 😀

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

Leave a reply






Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.