RECEPT: de luchtigste zoete aardappelbroodjes

Het is maar goed dat Shake Shack geen vestigingen heeft in Nederland. Ik ben bang dat ik er anders veeeeel te vaak naar toe zou gaan. Die bijna op je tong smeltende broodjes zijn echt goddelijk! *hearteyes* Oké, dus geen Shake Shack in Nederland, maar die potato buns of aardappelbroodjes wilde ik wel zelf kunnen maken. Op zoek naar een recept om dat eens te proberen, kwam ook een recept voor zoete aardappelbroodjes naar boven. Erg makkelijk om zelf te maken, met als bonus dat je extra groenten binnen krijgt!

Zoete aardappel of zoete patat zoals Surinamers de groente ook kennen, vond ik vroeger altijd een van de lekkerste onderdelen van her’ heri. Sinds een paar jaar is in Nederland vooral de oranje variant te koop, maar wij zijn opgegroeid met de witte variant. Voor dit recept voor zoete aardappelbroodjes heb ik de oranje versie gebruikt, maar ik denk dat het ook kan met de Surinaamse witte. Alleen krijgen je bolletjes dan niet zo’n mooie oranje kleur. Welke je ook kiest, beide zijn erg voedzaam.

zoete aardappelbroodjes bataat

Ik kwam het recept voor de bolletjes met zoete aardappel tegen op het YouTube-kanaal Foodwishes. Daarop maakt Chef John korte filmpjes met allerlei gerechten en grapjes tussendoor. Op zijn website vind je de precieze ingrediënten daarvoor. Ik heb de twee voor je gecombineerd en alle maten ook omgezet naar grammen en milliliters. Omdat zoete aardappels niet allemaal hetzelfde gewicht hebben, is het het handigst om gewoon twee zoete aardappelen van gemiddelde grootte te koken (in blokjes gesneden). Als ze eenmaal zijn gekookt, kan je ze wegen en daarna fijnstampen.

Wij combineerden de zoete aardappelbroodjes met (vegetarische) hamburgers, maar hebben ze ook als ontbijtbolletjes gebruikt en belegd met geitenkaas, pindakaas of bakkeljauw. Je kan ze wat groter maken, zodat ze echt geschikt zijn als hamburgerbroodjes, maar ook kleiner zodat je ze kan gebruiken als sliders/voorafjes.

zoete aardappelbroodjes met vegetarische hamburger

Ingrediënten voor zoete aardappelbroodjes:
Voor het voordeeg:

  • 1 zakje (2 1/4 theelepel) gist van 7 gram
  • 1/2 cup /120 ml warm (niet heet!) water
  • 1/2 cup / 70 gram tarwebloem

Voor de rest:

  • 1 cup / 220 gram gekookte zoete aardappel, gestampt
  • 2 theelepels honing of suiker
  • 1 1/4 theelepels zout
  • 1 groot ei
  • 3 eetlepels (45 gram) boter, gesmolten
  • 3 – 3 1/2 cups / 420-490 gram tarwebloem
  • 1 ei en 2 eetlepels water (om de bolletjes mee te bestrijken)
  • sesam- of maanzaadjes (eventueel)

Zo ga je te werk:

1: Kook de zoete aardappel in blokjes en weeg 220 gram af (zie opmerking boven over de hoeveelheid). Stamp deze fijn met een aardappelstamper, vork of staafmixer. Laat een beetje afkoelen.

2: Maak terwijl de aardappelen afkoelen, het voordeeg door water, gist en bloem in de kom van een keukenmachine te mengen. Heb je geen keukenmachine, doe dit dan in een kom. Laat ongeveer 20 minuten staan zodat de gist alvast kan gaan werken.

3: Voeg de gestampte zoete aardappel toe aan de mengkom net als honing, zout, ei, boter en 420 gram (3 cups) bloem. Laat de keukenmachine draaien op een lage stand zodat alles goed gemixt wordt of kneed alles met je handen.

4: Je deeg moet loskomen van de kom, maar als je het vastpakt nog wel een beetje plakkerig zijn. Het kan zijn dat 420 gram bloem daarvoor genoeg is, maar zo niet, voeg dan per eetlepel net zoveel bloem toe tot dat wel het geval is.

5: Smeer de kom in met wat olie en rol het deeg in een bol rond in de kom totdat alle delen bedekt zijn met olie. Bedek de kom met een vochtige theedoek of een bord en laat op een warme plek ongeveer 2 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld (kan ook iets korter zijn dus). Ik plaats mijn deeg sinds kort in de oven waarvan ik ALLEEN HET LICHT aanzet (en niet de temperatuur!).

zoete aardappelbroodjes deeg eerste rijs

6: Als het deeg mooi gerezen is, stort je het op een licht bebloemd oppervlak en sla je de lucht eruit door het in een rechthoekige lap te drukken met je vingers.

7: Snij het deeg in gelijke stukken (afhankelijk van hoe groot je wil dat je zoete aardappelbroodjes worden, kan dat 12 tot 32 stukken zijn). Een pizzasnijder maakt het een stuk makkelijker om het deeg te snijden.

zoete aardappelbroodjes in stukjes gesneden

8: Vorm van elk stukje een bolletje met je handen dat je daarna op je bebloemde oppervlak nog in je handpalm ronddraait zodat alle naden aan de onderkant zijn verdwenen.

zoete aardappelbroodjes bolletje

9: Druk elk bolletje plat en leg het op een bakplaat (bekleed met bakpapier) met genoeg ruimte ertussen.

zoete aardappelbroodjes voor tweede rijs

10: Laat de zoete aardappelbolletjes op een warme plek wederom rijzen tot ze zijn verdubbeld (ongeveer 45 minuten).

zoete aardappelbroodjes na tweede rijs

11: Verwarm de oven tijdens deze tweede rijs voor op 200 graden (haal dan dus de bolletjes uit de oven als je ze daarin laat rijzen!).

12: Bestrijk de broodjes met het ei-water-mengsel en bestrooi ze eventueel nog met sesam- of maanzaadjes.

zoete aardappelbroodjes besmeerd met melk

13:Plaats daarna in de voorverwarmde oven voor 20-35 minuten (afhankelijk van de grootte) tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de broodjes afkoelen voor je ze opensnijdt en opeet.

zoete aardappelbroodjes recept

Nyan switi!


Elke week nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: zoete aardappelbroodjes

Voorbereidingstijd: 200 minuten (inclusief rijstijd)
Kooktijd: 20-35 minuten
Aantal porties: 12-32 bolletjes

Ingrediënten voor zoete aardappelbroodjes

  • VOOR HET VOORDEEG:
  • 1 zakje (2 1/2 theelepel) gist
  • 1/2 cup /115 ml warm (niet heet!) water
  • 1/2 cup / 70 gram tarwebloem
  • VOOR DE REST:
  • 1 cup / 220 gram gekookte zoete aardappel, gestampt
  • 2 theelepels honing of suiker
  • 1 1/4 theelepels zout
  • 1 groot ei
  • 3 eetlepels (45 gram) boter, gesmolten
  • 3 – 3 1/2 cups / 420-490 gram tarwebloem
  • 1 ei en 2 eetlepels water (om de bolletjes mee te bestrijken)
  • sesam- of maanzaadjes (eventueel)

Zo ga je te werk:

  1. Kook de zoete aardappel in blokjes en weeg 220 gram af (zie opmerking boven over de hoeveelheid). Stamp deze fijn met een aardappelstamper, vork of staafmixer. Laat een beetje afkoelen.
  2. Maak terwijl de aardappelen afkoelen, het voordeeg door water, gist en bloem in de kom van een keukenmachine te mengen. Heb je geen keukenmachine, doe dit dan in een kom. Laat ongeveer 20 minuten staan zodat de gist alvast kan gaan werken.
  3. Voeg de gestampte zoete aardappel toe aan de mengkom net als honing, zout, ei, boter en 420 gram (3 cups) bloem. Laat de keukenmachine draaien op een lage stand zodat alles goed gemixt wordt of kneed alles met je handen.
  4. Je deeg moet loskomen van de kom, maar als je het vastpakt nog wel een beetje plakkerig zijn. Het kan zijn dat 420 gram bloem daarvoor genoeg is, maar zo niet, voeg dan per eetlepel net zoveel bloem toe tot dat wel het geval is.
  5. Smeer de kom in met wat olie en rol het deeg in een bol rond in de kom totdat alle delen bedekt zijn met olie. Bedek de kom met een vochtige theedoek of een bord en laat op een warme plek ongeveer 2 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld (kan ook iets korter zijn dus). Ik plaats mijn deeg sinds kort in de oven waarvan ik ALLEEN HET LICHT aanzet (en niet de temperatuur!).
  6. Als het deeg mooi gerezen is, stort je het op een licht bebloemd oppervlak en sla je de lucht eruit door het in een rechthoekige lap te drukken met je vingers.
  7. Snij het deeg in gelijke stukken (afhankelijk van hoe groot je wil dat je zoete aardappelbroodjes worden, kan dat 12 tot 32 stukken zijn). Een pizzasnijder maakt het een stuk makkelijker om het deeg te snijden.
  8. Vorm van elk stukje een bolletje met je handen dat je daarna op je bebloemde oppervlak nog in je handpalm ronddraait zodat alle naden aan de onderkant zijn verdwenen.
  9. Druk elk bolletje plat en leg het op een bakplaat (bekleed met bakpapier) met genoeg ruimte ertussen.
  10. Laat de zoete aardappelbolletjes op een warme plek wederom rijzen tot ze zijn verdubbeld (ongeveer 45 minuten).
  11. Verwarm de oven tijdens deze tweede rijs voor op 200 graden (haal dan dus de bolletjes uit de oven als je ze daarin laat rijzen!).
  12. Bestrijk de broodjes met het ei-water-mengsel en bestrooi ze eventueel nog met sesam- of maanzaadjes. Plaats daarna in de voorverwarmde oven voor 20-35 minuten (afhankelijk van de grootte) tot ze mooi goudbruin zijn.
  13. Bestrijk de broodjes met het ei-water-mengsel en bestrooi ze eventueel nog met sesam- of maanzaadjes.
  14. Plaats daarna in de voorverwarmde oven voor 20-35 minuten (afhankelijk van de grootte) tot ze mooi goudbruin zijn.

Extra info

Laat de zoete aardappelbroodjes afkoelen voor je ze opensnijdt en opeet.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "RECEPT: de luchtigste zoete aardappelbroodjes"

  • comment-avatar
    Juliette Verschuren 16 juli 2017 (18:28)

    Regelmatig kijk ik even wat voor een recepten jullie laten zien. Nu is dit recept voor zoete aardappelbroodjes een mooi recept dat ik zeker wil gaan uitproberen. Super bedankt!

    • comment-avatar
      TGSCC 16 juli 2017 (18:40)

      Heel graag gedaan Juliette, laat ons vooral weten hoe je ze vindt!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.