RECEPT: amsoi stamppot met worst

Onze moeder kookte toen we nog thuis woonden meestal, maar er waren een paar dingen die onze vader altijd maakte: pannenkoeken en stamppot. Ik genoot altijd enorm van een dampend bord hutspot of boerenkoolstamppot met worst. Maar er was nog een andere variatie op het super Hollandse gerecht dat we vroeger ook vaak aten: amsoi stamppot! Een heerlijk huwelijk tussen de Surinaamse en Hollandse keuken wat mij betreft. Niet zo bitter als andijvie, niet zo ‘hard’ als tayerblad, maar uitermate geschikt als vullende maaltijd voor koude dagen.

**Dit recept voor amsoi stamppot delen we in loving memory of onze vader Iwan Muller, de bedenker ervan.**

Om mijn stamppot extra gezond te maken, vervang ik vaak een deel van de gewone aardappelen door zoete. Zoete aardappelen zijn eigenlijk een groente, dus zo krijg je net wat extra vitamientjes binnen die je in de winter goed kan gebruiken. Maar, als je niet voor een heel zoete stamppot wil gaan, houd dan de verhouding 1 deel zoete aardappelen op 2 delen gewone aardappelen aan.

ingredienten amsoi-stamppot

Amsoi heeft een soort pittige smaak en dat klopt, want het is familie van de mosterdplant. Ook al eet ik het niet heel vaak, het is een van mijn favoriete Surinaamse groenten. Ik kan me heel goed voorstellen dat amsoibladeren ook heerlijk zijn om te vullen en op te rollen (tot wrap of rolletjes). In het recept hieronder heb ik boter gebruikt om de stamppot smeuïg te maken, maar voor een vegan variant kan je ook plantaardige melk gebruiken.

Ingrediënten amsoi stamppot voor 4-6 personen:

  • 2-4 bossen amsoi
  • 2 kilo kruimige aardappelen
  • zout en peper naar smaak
  • klontje boter (20-25 gram)
  • (vega) rookworst/braadworst
  • (vega) spekjes (optioneel)

Ingrediënten jus amsoi stamppot:

  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • klontje boter (20-25 gram)
  • 2-3 eetlepels marinade of ketjap
  • 1,5 eetlepel water

Wil je een pittigere jus? Klik dan hier voor het recept van Surinaamse jus.

Zo ga je te werk:
1: Schil de aardappelen en snij in stukken.

2: Kook ze in een grote/diepe pan in een laag water zodat ze net onder staan.

aardappelen-amsoi-stamppot
3: Was, terwijl de aardappelen koken, de amsoi en snij in reepjes. Snij ook de steeltjes, maar bewaar die apart. Laat goed uitlekken of draai rond in een slacentrifuge om overtollig vocht te verwijderen.

steeltjes-amsoi-stamppot

4: Maak vast de jus door de gesneden tomaat en ui te bakken in de boter. Voeg marinade en water toe en laat inkoken.

5: Voeg, als de aardappelen 10 minuten koken (nog niet helemaal gaar zijn), de steeltjes van de amsoi toe aan de pan (gewoon erboven op). Laat 5 minuten koken en voeg dan de rest van de gesneden amsoi toe.

amsoi-op-de-aardappelen-amsoi-stamppot
6: Giet na 5 minuten het kookvocht af en vang het op in een kommetje.

7: Voeg boter, zout en peper toe en stamp met een stamper de aardappelen en amsoi fijn. Proef of je de amsoi stamppot smeuïg genoeg vindt, voeg anders nog wat kookvocht toe.

stampen-amsoi-stamppot

8: Kook/bak de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking en eventueel de spekjes.

9: Snij de worst in plakjes en schep de amsoi stamppot op een bord met in het midden in een kuiltje wat jus (en spekjes) en daarbovenop de worst.

rookworst amsoi stamppot

Nyan switi!


Recept afdrukken

RECEPT: amsoi stamppot met worst

Amsoi stamppot is een heerlijk huwelijk tussen de Surinaamse en Hollandse keuken en uitermate geschikt als vullende maaltijd voor koude (winter)dagen!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands, Surinaams
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Onesy
Amsoi stamppot is een heerlijk huwelijk tussen de Surinaamse en Hollandse keuken en uitermate geschikt als vullende maaltijd voor koude (winter)dagen!

Ingrediënten

INGREDIËNTEN AMSOI STAMPPOT

  • 2-4 bossen amsoi
  • 2 kilo kruimige aardappelen
  • zout en peper (en evt. bouillonpoeder) naar smaak
  • 20-25 gram boter
  • (vega) rookworst/braadworst
  • (vega) spekjes - optioneel

INGREDIËNTEN VOOR DE JUS

  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 20-25 gram boter
  • 2-3 eetlepels marinade of ketjap
  • 1,5 eetlepel water

Instructies

  • Schil de aardappelen en snij in stukken.
  • Kook ze in een grote/diepe pan in een laag water zodat ze net onder staan.
  • Was, terwijl de aardappelen koken, de amsoi en snij in reepjes. Snij ook de steeltjes, maar bewaar die apart. Laat goed uitlekken of draai rond in een slacentrifuge om overtollig vocht te verwijderen.
  • Maak vast de jus door de gesneden tomaat en ui te bakken in de boter. Voeg marinade en water toe en laat inkoken.
  • Voeg, als de aardappelen 10 minuten koken (nog niet helemaal gaar zijn), de steeltjes van de amsoi toe aan de pan (gewoon erboven op). Laat 5 minuten koken en voeg dan de rest van de gesneden amsoi toe.
  • Giet na 5 minuten het kookvocht af en vang het op in een kommetje.
  • Voeg boter, zout en peper toe en stamp met een stamper de aardappelen en amsoi fijn. Proef of je de amsoi stamppot smeuïg genoeg vindt, voeg anders nog wat kookvocht toe.
  • Kook/bak de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking en eventueel de spekjes.
  • Snij de worst in plakjes en schep de amsoi stamppot op een bord met in het midden in een kuiltje wat jus (en spekjes) en daarbovenop de worst.

Extra info:

Klik hier voor het recept van een lekkere spicy jus.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: amsoi stamppot met worst"

    Leave a reply






    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.