Proef de wereld tijdens de Streetfoodtour in Rotterdam

Het lekkerste proeven wat de West-Kruiskade in Rotterdam te bieden heeft. Dat is kort samengevat wat je doet tijdens de Streetfoodtour door deze multiculturele winkelstraat. De tour wordt georganiseerd door het Wereldmuseum Rotterdam en de Alliantie West-Kruiskade in het kader van de tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik ben’. Over die expositie schreef Tewa al op haar oude blog This Girl’S Black Book. Wij mochten afgelopen weekend mee met de allereerste editie van de Streetfoodtour. Hieronder lees je wat we waar hebben gegeten en of het ook wat voor jou is om een keer mee te doen.

De lekkerste falafel bij Holy Smoke

Startpunt van de tour is restaurant Holy Smoke. Daar krijgen we een drankje en het eerste hapje van de dag: de falafelbal. Nadat de groep in tweeën is verdeeld en een fantastische cappuchino op hebben, vertrekt onze groep met gids naar de tweede locatie: Gall & Gall op de 1e Middellandstraat. Daar krijgen we ons tweede drankje van de dag van winkeleigenaar Mario: authentieke Kaapverdiaanse grogue. Dat is een uit suikerriet vervaardigde rum die gemaakt is door zijn vader.

Kaapverdiaanse grogue bij Mario

Er zijn twee soorten, een wat sterkere witte en een wat zoetere bruine (voor de dames, zegt Mario). Gelukkig wordt aan iedereen gedacht. Wie geen zin heeft in een drankje met 40 procent alcohol, kan van hem een wijntje krijgen of een sapje.

Slagerij Ben Ali

De grogue heeft ons goed opgewarmd en dat is wel nodig, want onze derde stop is West-Kruiskade 77, voor de slagerij van Abdelkader Benali’s vader. De schrijver vertelt onder andere dat zijn vader de slagerij op een andere locatie is gestart en nu heeft overgedragen aan zijn zoons, Abdelkaders broers. Abdelkader is zo’n goede verteller (onder andere een verhaal over zijn vader die verdacht werd van moord) dat je bijna vergeet dat je op een drukke winkelstraat staat.

Door de drukte heen, vervolgen we de streetfoodtour naar de vierde spot van de middag. We gaan naar binnen bij een pand waarin meerdere winkels zitten, waaronder een zaak met kleding met Afrikaanse prints en een restaurant. Daar nemen we plaats en ruiken we de geur van mais nog voor we weten wat we daar precies gaan proeven.

Authentiek Mexicaans eten bij Sabor Sabor

We hebben het goed geraden, want bij Sabor Sabor serveren ze echt Mexicaans eten, vertelt de eigenaresse trots. We krijgen naast kennis over de Mexicaanse keuken (200 verschillende soorten mais en 150 verschillende boonsoorten), maar liefst drie hapjes om te proeven. Het eerste is sopa de azteca, een soort warme tomatensaus met een gefrituurd stukje maistortilla en peper.

Daarna gaat een dienblad rond met driehoekige tortillachips met daarop bonen, zure room, sla en tomaat.
We kunnen kiezen uit drie sausjes, waarvan er twee nogal peper zijn (een met habanero / madame Jeanette).

En voor wie nog plek heeft voor een derde ronde, zijn er kleine quesadillas met kip of vlees.

Vegetarisch Chinees-Surinaams bij De Kade

Het is maar goed dat we ons niet vol hebben gegeten bij Sabor Sabor, want het is tijd voor de laatste eettent op de West-Kruiskade. Bij De Kade worden we vriendelijk welkom geheten door Jeanette, die uitlegt dat ze naast de gewone kaart ook een vegetarisch menu hebben met Chinese en Surinaamse gerechten.

We mogen daar een bordje vol scheppen met vega kipsaté (soja), vega masala kip (soja), bitterbal (lupine), bami, nasi en voor de vleeseters is er ook nog echte kip.

Eindstation: Het Wereldmuseum Rotterdam

Hierna is het tijd om de tram te pakken richting het Wereldmuseum Rotterdam. Daar krijgen we eerst wat uitleg over de tentoonstelling, waarna we op ons gemak mogen rondkijken. Daar kan je zeker nog een uur voor uittrekken. We spotten onder andere oude potten en pannen, kunst over eten en koken en een Surinaamse opscheplepel. Leuk!

Wat ons betreft is zowel de expositie als de streetfoodtour een aanrader. De combinatie ervan is dat zeker! Zo lang ‘Ik kook, dus ik ben’ loopt, worden de tours georganiseerd.

Wees er wel snel bij, want de editie van maart is nu al uitverkocht. Deelnemen kan door te reserveren via communicatie@wereldmuseum.nl .

Kosten: € 25 (hapjes, drankjes én entree tentoonstelling) en de kosten van het openbaar vervoer (van de Kruiskade naar het Wereldmuseum). Meer info over de streetfoodtour vind je hier.

En dit zijn alle adresjes nog eens op een rij:

 


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

No Replies to "Proef de wereld tijdens de Streetfoodtour in Rotterdam"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.