MUST SEE: KOMPROEVEN! met Howard Komproe

Wij van This Girl Can Cook houden wel van een discussie over de ‘vernieuwing’ van de Surinaamse keuken. Toch trekken ook wij onze wenkbrauwen weleens op bij gekke creaties die moeten doorgaan voor Surinaamse gerechten. Ook al zijn ze misschien wel heel erg lekker. Gelukkig is stand-up comedian Howard Komproe dapper genoeg om zich op te werpen als proefkonijn! In zijn webserie KOMPROEVEN! met Howard Komproe test hij met een (bekende) gast gerechten en producten als AH Saoto Soep en Surinaamse kip salade.

Hoe kom je hierop?
“Het idee is ontstaan na alle ‘bruya’ op social media n.a.v. al die producten waarmee ‘ons’ eten verpest wordt. Iedereen klaagt, maar niemand proeft. Dus doe ik dat. Voor m’n mensen.”

Proef je alleen Surinaamse dingen?
“Ik ga zeker breder dan alleen de Surinaamse keuken. Zo proef ik Jolofrice kruiden, stamppot, spaghetti en nog veel meer.”

KOMPROEVEN! met Howard Komproe YouTube

Welke ‘lekkernijen’ komen er nog aan?
“Natuurlijk ben ik naar de Hema geweest. Roti met rijst hebben ze inmiddels aangepast en het heet nu kerrie-kip. De aflevering waarin ik dat heb geproefd met Rayen Panday in Den Haag, moet nog verschijnen. Verder volgen onder andere de diepvries roti-rol, de Roti Panini, bara-burger, Suri hotdog en weet ik wat allemaal. Als iemand iets verdachts ziet, meld het me. Ik ga erop af!”

Wat vind je überhaupt van experimenten met Surinaamse gerechten?
“Zoals altijd ben ik wel kritisch naar de houding van Surinamers. Er wordt heel snel geroepen: ‘ZO HOORT HET NIET, MI GADO WAT DOEN ZE?’ Maar waar in mijn optiek weleens aan voorbij wordt gegaan is het volgende: Suriname is een smeltkroes. Veel volkeren kookten hun signature dishes, maar dan met wat ze in Suriname voor handen hadden. Saoto is een afgeleide van soto ayam. Pom is een afgeleide van een Joodse ovenschotel. Onze pindasoep is anders dan wat ik in Ghana at. Dus het is ergens heel logisch dat dingen veranderen, ontwikkelen.
Echter, wanneer shit opeens ‘Surinaams’ genoemd wordt, terwijl dat bullshit is, dan ga je mensen boos maken. Alleen word ik niet boos, ik KOMPROEVEN!”

Elke dinsdag om 12 uur verschijnt een nieuwe aflevering op YouTube, in ieder geval tot eind september. De eerste afleveringen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

KOMPROEVEN! met Howard Komproe, aflevering 1 met Sergio IJssel

Howard en Sergio proeven twee salades: Surinaamse eiersalade en Surinaamse kip salade. Maar hoe Surinaams proeven ze?

KOMPROEVEN! met Howard Komproe, aflevering 2 met Imanuelle Grives

Is de saoto soep van Albert Heijn te doen? Of kan je je geld beter aan iets anders uitgeven?

KOMPROEVEN! met Howard Komproe, aflevering 3 met Jörgen Raymann

In Almere worden tosti’s verkocht met een Surinaams tintje. No, no, no of yes, yes, yes?

KOMPROEVEN! met Howard Komproe, aflevering 4 met Abdelkader Benali

Couscous met tonijn? Volgens visproducent John West is dat een prima combinatie. Maar is het ook Marokkaans?

KOMPROEVEN! met Howard Komproe, aflevering 5 met Jetty Mathurin

Pom uit de diepvries met kipfilet, kan die net zo lekker zijn als zelfgemaakte pom?


Elke week nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

No Replies to "MUST SEE: KOMPROEVEN! met Howard Komproe"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.