De beste tips voor een vegan lifestyle van Vivian Acquah

Wanneer je besluit veganistisch te gaan eten, moet je opnieuw kijken naar veel dingen die je eet. Het spreekt voor zich dat je dingen als melk, boter en vlees/kip/vis weglaat uit je dieet, maar wist je dat je ook bepaalde snoepjes niet meer kan eten en je supplementen moet slikken om vitamine B12 binnen te krijgen? Om meer duidelijkheid te krijgen over hoe je dit het beste kan aanpakken en welke tropische producten goed passen bij een vegan lifestyle, vroegen we voedingsdeskundige Vivian Acquah om advies.

Toen Vivian zelf wilde afvallen, kreeg ze voedingsadviezen met Hollandse ingrediënten. “Dat is de reden dat mensen zo’n dieet niet lang kunnen volgen, want je hebt te maken met familie en vrienden die nog wel hetzelfde eten.” Na het overlijden van haar oma aan diabetes en de geboorte van haar zoontje, werd ze zelf voedingsdeskundige (Viva La Vive). Nutrition Advocate noemt ze zich, omdat ze nog een stap verder gaat: “Ik sta op tegen onrecht op het gebied van voeding.”

Vivian wil mensen uit niet-Westerse culturen gezonder laten eten gebruik makend van ingrediënten uit hun eigen keukens. Vanaf november laat ze dat ook zien in haar programma Cooking Back To Our Roots. Daarin probeert ze de roots te ontwortelen van de emotie die aan eten vast zit. En met haar Healthy & Sexy Lifestyle coacht ze mensen een op een. “Ik vraag je niet om van een berg af te springen en nooit meer iets te eten. Ik vraag je om in kleine stapjes met een gids van de berg af te klimmen in je eigen tempo. Je bereikt de grond veilig en heel, en hebt niet het idee dat je een enorme sprong hebt gemaakt.”

Zelf eet ze flexitarisch (niet elke dag dierlijke producten), terwijl ze opgroeide in een Ghanees gezin waarin vlees en vis een must waren. Via vrienden van haar vriend maakte ze kennis met vegetarisme wat in eerste instantie een enorme weerstand bij haar opriep. “Tot ik bij ze at en merkte dat het eten ook lekker was zonder vlees of vis.” Nu eet Vivian alleen nog kaas en yoghurt; koeienmelk kan ze niet verdragen.

VIVIANS TIPS VOOR EEN VEGAN LIFESTYLE:

DOE HET IN STAPJES: “Als je rigoureus veganist wordt van de ene op de andere dag, is het moeilijker vol te houden. Daarom kan je ook eerst flexitariër worden, zeg maar parttime vegan. Dan heb je toch het idee dat je goed bezig bent, omdat je mindert met vlees en andere dierlijke producten. Rood vlees is wat mij betreft wel een no go, er is wetenschappelijk aangetoond dat er een link is tussen rood vlees en kanker. Als je vlees eet, kies dan voor kip of ander wit vlees of in ieder geval zo onbewerkt mogelijk. Ik heb zelf gemengde gevoelens over vleesvervangers, maar voor mensen die vlees missen, zijn ze een goed alternatief. Het is beter voor het milieu en je lichaam. Het is nu misschien duurder, maar uiteindelijk moet je kijken naar je gezondheid. Steeds naar het ziekenhuis gaan, is ook geen alternatief.”

NEEM EEN VITAMINE B12 SUPPLEMENT:“Vitamine B12 voedt je hersenen, dus moet je aanvullen. Dit is een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Let erop dat je een supplement kiest dat gelatinevrij is. Gelatine is namelijk vaak dierlijk bij goedkope preparaten. Dit geldt ook voor andere producten. In snoepjes zit vaak dierlijke gelatine en sommige pasta’s bevatten ei.”

EET MET MATE: “Wat voor eetstijl je ook kiest, bij alles geldt: eet met mate. Je kan bijvoorbeeld niet onbeperkt fruit eten vanwege de suikers die daarin zitten. Eet liever meer groenten dan fruit.”

GA VOOR VOLKOREN: “Wij moeten meer wholefoods eten, meer ingrediënten waarbij ons lichaam aan het werk wordt gezet. Dat betekent minder snelle suikers. Officieel zijn zwarte mensen geen rijsteters, wij zijn knoleters. En als we rijst aten, was het zwarte rijst of in ieder geval volkoren. Basmatirijst is beter dan parboiled, omdat basmati een betere voedingswaarde heeft dan gewone witte rijst. Kies dus het liefst volkoren of meng het. Hoe witter de rijst, hoe meer suikers.”

KIES DE JUISTE PORTIES EN VERHOUDINGEN: “Voor rijst geldt ook een portiegrootte: de binnenkant van je hand is de hoeveelheid gekookte rijst die je moet eten. Daarnaast is het belangrijk om de juiste verhouding te vinden tussen eiwitten en goede vetten. Hoewel die verhouding voor iedereen verschillend is, zou je kunnen aanhouden dat je je bord in drieen moet verdelen. De helft van je bord moet bestaan uit groenten (een kwart daarvan uit groene groenten/bladgroenten), een kwart is rijst/zoete aardappel/knolsoort, en het andere deel is een vleesvervanger zoals kikkererwten/linzen/peulvruchten (eiwit).”

VARIEER: “Als je eenzijdig eet, dus niet roteert met groenten en fruit, krijg je teveel dezelfde vitamines binnen. Eet daarom ‘als de regenboog’. Peulvruchten worden veel gebruikt in niet-westerse keukens, die bevatten veel eiwitten. Varieer wel tussen bijvoorbeeld bonen, linzen en kikkererwten. Daarnaast zijn tropische bladgroenten geschikt, omdat daar andere vitamines inzitten dan in kleurrijke groenten. Je kan ook kiezen voor groene groenten als spinazie of boerenkool. Durf ook te experimenteren met groenten die je normaal nooit zou eten.”

LAAT MENSEN PROEVEN IN PLAATS VAN TE VERTELLEN WAT ZE ETEN: “Vooral bij niet-westerse mensen is geen vlees eten een ding. Ik vertel daarom niet dat in mijn maaltijden geen vlees in zit, want dan komt er meteen weerstand. Als mensen je eten proeven zonder dat je er van tevoren iets over zegt, hebben ze vaak niet eens door dat ze iets vegetarisch/veganistisch hebben gegeten.”

Meer informatie over Vivian Acquah en haar projecten vind je hier:
Viva La Vive: www.vivalavive.com
Stichting Know Better Do Better: www.facebook.com/stkbdb

VOEDING UIT DE SURINAAMSE KEUKEN DE PAST BINNEN EEN VEGAN LIFESTYLE
FRUIT: mango, avocado, banaan 
GROENTEN: taugé/tjapar, mais
Gerechtsuggesties:
*Petjil
PEULVRUCHTEN: bonen, linzen, (split)erwten, kikkererwten, sojabonen, pinda's
Gerechtsuggesties:
*Bruine bonen
*Moksi alesi met djarpesi / gele pesi / blaka ai pesi / sebijari
*Tofu/tempeh als vleesvervanger in pom, bij roti, bij rijst, als saté
*Pindasoep
*Dhal
*Bara, phulauri en ghoegrie

Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag nodig uitzonderingen zijn o.a. vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven). De Gezondheidsraad adviseert vegetariërs en veganisten daarbovenop tot 25% meer eiwit te eten omdat plantaardig eiwit minder essentiële aminozuren bevat dan dierlijk eiwit. Per dag komt dat neer op zo’n 15 gram per dag extra voor een volwassene. Verder moeten vegetariërs maar vooral veganisten erop letten dat ze verschillende bronnen van eiwit eten. Dat is belangrijk om voldoende van alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. (BRON)

*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Plaats dan wel altijd een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


No Replies to "De beste tips voor een vegan lifestyle van Vivian Acquah"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.