Blog Gesontu Sranang helpt Surinamers op weg naar gezondheid

Op zoek naar inspirerende verhalen en tips om gezonder en bewuster te leven en eten? Die vind je natuurlijk op This Girl Can Cook, maar speciaal voor Surinamers is er sinds de zomer van 2017 ook het blog Gesontu Sranang. De initiatiefneemster met Surinaamse roots Janin Price-Dompig (33) wil Surinamers op weg helpen om gezonde keuzes te maken, ala dei. “Diep in je hart weet je al wat je nodig hebt om gezonder te zijn.”

Janin studeerde Communicatiewetenschappen, maar houdt zich privé al een tijd bezig met gezondheid in de breedste zin van het woord. Sinds begin 2017 is ze bezig haar blog op te zetten waarop je onder andere tips voor vindt voor ‘moro beweigi‘, artikelen voor ‘gesontu nyang‘ en over een positieve mindset. Aan This Girl Can Cook vertelde ze er meer over.

De naam van je blog zegt het al, gezond Suriname. Waarom richt je je zo specifiek op Surinamers?
“Ik zie online veel gezondheidstips en platforms, maar naar mijn mening is het vooral gericht op een westerse cultuur en ik mis een beetje de Surinaamse context. Het gevolg is dat de informatie niet te implementeren is in de Surinaamse samenleving. De kracht van Gesontu Sranang is het brengen van tips in lijn met de Surinaamse cultuur. Want wanneer er herkenning is, wordt het leuker om gezonde keuzes te maken.

Er zijn drie thema’s te vinden op mijn blog: groen eten, bewegen en positiviteit. Ik ben geen keukenprinses, maar ik hou wel van lekker eten. Vooral van veel groentes en fruit. Ik geef een kijkje in mijn keuken waarin ik meegeef dat we heel veel kunnen doen met groentes. Je hoeft het niet allemaal in één keer te doen hoor: als je groener en gezonder wilt eten, kun je met kleine stappen al zoveel bereiken. Door nieuwe recepten uit te proberen, zal je merken dat plant-based eten gezond, makkelijk en betaalbaar is.

Er zijn twee soorten mensen op mijn blog. De eerste groep bestaat uit mensen die persoonlijke verhalen delen. Zo schrijft een man over defining moments in zijn leven zoals zijn vertrek uit Suriname als jongen van 10 zonder zijn moeder. Dat heeft zoveel invloed op hem gehad dat hij tot op de dag van vandaag moeite heeft met gezag heeft op zijn werk. De positieve draai eraan is dat hij aan de lezers vertelt hoe hij daarmee omgaat. De andere groep mensen bestaat uit specialisten die tips geven, zoals een orthomoleculair voedings- en suppletieadviseur die gespecialiseerd is in stress. Of een pedagoog die gespecialiseerd is in meer harmonie creëren in je gezin, tussen ouder en kind.”

Waarom wilde je beginnen met Gesontu Sranang?
“Ik zie veel mensen in mijn familie en kennissenkring ziek zijn. Aan de ene kant willen ze heel veel doen aan hun gezondheid, maar ze weten niet zo goed hoe. Daarnaast is er een barrière om meer te gaan bewegen, gezonder te eten, en soms ook een barrière om meer positiviteit te creëren in het leven, want mensen zijn vastgeroest in oude patronen. Ik ben zelf de laatste paar jaar ook veel bezig met mijn gezondheid, dus vroeg mijn omgeving: ‘Maar Janin, hoe doe jij dat nou?’ Dan ging ik elke keer 1 op 1 uitleggen wat ik aan het doen was. Dat kan anders, dacht ik en zo is het idee voor Gesontu Sranang ontstaan. Een online plek waar we elkaars verhalen delen met betrekking tot gezondheid om elkaar te inspireren. Om herkenning te krijgen uit elkaars verhalen. En om te laten zien dat het eenvoudig is om hele kleine stapjes te nemen richting gezondheid. Ik zal bijvoorbeeld nooit tegen mijn lezers zeggen dat ze een bootcamp moeten gaan doen of rijst moeten laten staan. Ik wil er naar toe dat jij als lezer stap voor stap meer gezondheid kan implementeren in je dagelijks leven.”

Gesontu Sranang Janin Price-Dompig Gesontu Sranang Smoothie 2

Wat is dan ‘meer gezondheid’?
“Ik geloof dat we gezond zijn wanneer we ons goed voelen en tevreden zijn met onszelf, wanneer we onszelf belonen in plaats van straffen. Ik merk ook dat veel mensen moeite hebben om positief te denken over zichzelf. Verder is meer gezondheid voor mij ook veel groente en fruit eten; bewust eten. Dus dat je niet alleen eet om het eten, uit gewoonte, maar ook om je lichaam te voeden. Wat ik ook belangrijk vind qua gezondheid is dat je ieder moment van de dag gezond wil zijn. Dus niet de hele week ongezond eten en op zaterdag een balansdag inplannen met groente of niet het hele jaar ruzie hebben met iemand en dan met de feestdagen de hand over je hart strijken. Ik merk bij mezelf dat wanneer ik 1 goede gewoonte implementeer in mijn leven, er steeds meer andere goede gewoontes volgen.”

Je bent je op een gegeven moment meer met gezondheid gaan bezig houden. Waarom was dat?
“Ik heb zelf veel problemen gehad met mijn gewrichten. Acht jaar geleden werd ik wakker met onwijs veel pijn in mijn schouders. Na twee weken ging ik naar de dokter, maar toen begon de ellende pas. Het werd zo erg dat ik niets meer kon doen, niet autorijden, niet mijn haren borstelen, niet koken, niet achter de computer zitten, ik kon bijna niet meer werken, niet meer dansen. Dus ging ik van de ene naar de andere therapeut waardoor ik wel vooruitgang boekte, maar zodra ik iets intensiefs deed, was ik weer terug bij af. En de pijn werd steeds erger. Ik raakte in een vicieuze cirkel van negativiteit en geloofde niet meer dat het goed zou komen.

Aan de buitenkant kon je niet zien dat ik iets had, en dat was aan de ene kant een voordeel, maar het zorgde er ook voor dat anderen niet konden zien hoeveel pijn ik had. Dit heeft zo’n vier jaar geduurd, waarvan twee jaar heel heftig. En ik ben nu nog herstellende, gelukkig in een opwaartse lijn. Op foto’s en scans was niets te zien, maar het blijkt dat ik heel weinig ruimte heb in mijn gewrichten waardoor er altijd spanning op mijn spieren staat. Het is iets dat er in is geslopen en door mij altijd is weggestopt. Een andere mogelijke verklaring is dat mijn lichaam altijd ‘gedraaid’ is omdat ik scoliose heb. Ik ben anders gaan eten, niet meer over mijn grenzen heen gegaan en die twee dingen helpen me er echt bovenop.”

Door voeding ben je je beter gaan voelen, welke voeding bedoel je dan?
“Vroeger was ik suikerverslaafd, ik stond op met een liter cola, ging naar bed met thee met vijf klontjes suiker en ik zag de ernst daar niet van in. Tot anderen tegen me zeiden: ‘Hoeveel cola drink jij eigenlijk?’ Ik had op een gegeven moment wel door dat ik dat niet mijn leven lang kon volhouden. ik vond het in het begin moeilijk om me ervan bewust te worden. Vooral omdat die suikerinname een gewoonte was. Jaren lang, dag in, dag uit. Om het af te bouwen begon ik bijvoorbeeld met drie klontjes suiker in mijn thee en dat vond ik al bitter. Terwijl ik nu niet meer moet denken aan thee met suiker.

Langzaamaan ben ik bewuster gaan eten. Veertien jaar geleden zette ik mijn eerste stappen naar een vegetarische levensstijl. Allereerst delete ik van vlees uit mijn eetpatroon. Later stopte ik met vis eten. En stap voor stap stopte ik ook met het eten van zuivelproducten zoals kaas, eieren maar ook honing. Nu bestaat mijn menu uit 100% plantaardige producten en ik voel me er heel comfortabel bij. De vraag wat ik dan wel eet krijg ik heel vaak. Daarom deel ik recepten op mijn blog en post ik regelmatig Insta story’s om de Gesontu lifestyle te delen. Ik eet vooral veel fruit, groentes, bonen, erwten, noten en noem maar op. In mijn zoektocht naar gezondheid, was YouTube mijn beste vriend. Het mooie is dat ik het niet allemaal zelf hoef uit te vinden, alle info is er al.”

Als jij een ding zou mogen veranderen aan de Surinaamse keuken, wat zou dat dan zijn?
“Kleurrijker en knapperiger eten, dus dat de groenten hun oorspronkelijke kleur behouden. Geen felgroene sopropo die legergroen wordt omdat ‘ie helemaal doorgekookt is bijvoorbeeld. Mijn tip voor Surinamers is dat alles wat we nodig hebben om gezonder te zijn, al in ons zit. Diep in je hart weet je dat wel. Luister daarom naar je hart en naar je gevoel en niet naar oude gewoontes of rituelen omdat je dat gewend bent. Als je die mindset hebt, gaat je leven echt transformeren.”

Gesontu Sranang Janin Price-Dompig Smoothie 1

Waar moet Gesontu Sranang staan over een jaar?
“Dat is een hele goede vraag. Mijn droom is dat Gesontu Sranang groeit tot een begrip. Misschien wel met een eigen redactie! Belangrijkste is om de Gesontu levensstijl toegankelijk te maken voor iedereen. Met een kookboek en pop-up yogalessen op het onafhankelijkheidsplein. Of ik denk aan Gesontu Sranang trainingen, een weekend lang met elkaar optrekken en alleen maar gezonde dingen doen en elkaar inspireren om vastgeroeste patronen te doorbreken. Uiteraard met eten!”

JANINS FAVO'S:
Favo Surinaamse gerecht?
"Roti met pompoen, aubergine, spitskool en kerrie-aardappel. En om het kruidige een beetje af te breken, een frisse komkommersalade erbij. "

Favo gezonde eten?
"Ik denk mijn bananenbrood. Dat maak ik van zemelen, lijnzaad, rijpe banaan en amandelmelk en die ik bak in een koekenpan als een soort pannenkoekje met wat fruit en appelstroop erbij."

Favo guilty pleasure?
"Overheerlijke versgesneden patat."

Meer info:
www.gesontusranang.nl
www.instagram.com/gesontusranang/


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


No Replies to "Blog Gesontu Sranang helpt Surinamers op weg naar gezondheid"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.